Életmód

A keto diéta nem csupán egy trend: odafigyeléssel természetes gyógymód is lehet

6 perc olvasás

Az elmúlt évtizedekben az emberek egyre tudatosabbá váltak az általuk fogyasztott élelmiszerekkel és azok általános egészségre gyakorolt hatásával kapcsolatban. Világszerte megugrott az egészséges táplálkozási módszerek, a villámgyors és hatékony fogyókúrák iránti kereslet, és a ketogén diéta egyike a legnépszerűbb modern trendeknek. Viszont komoly gyógyászatban elért eredményekkel is dicsekedhet ez a metódus, erre számos kutatás is bizonyítékul szolgál. 

A keto diéta nem egy fogyókúrás hóbortnak indult, sőt

A ketogén diéta, vagy röviden csak keto diéta egy magas zsír- és alacsony fehérje- illetve szénhidráttartalmú étrend, amelyet eredetileg a fiatalok epilepsziájának kezelésére használtak. Ezenkívül az elhízás megelőzésére, a csökkent glükóztolerancia csökkentésére, valamint krónikus betegségek és neurodegeneratív problémák, például az amyotrófiás laterálszklerózis és a bipoláris zavar kezelésére is alkalmazzák. A metódus mindezeken felül nemcsak a testsúlycsökkentésben segíthet, hanem még olyan betegségek kezelésében is, mint a policisztás petefészek szindróma (PCOS), a cukorbetegség, a rák, az Alzheimer-kór vagy egyes szívproblémák.

keto diéta infografika

Mint nemrégiben kiderült, a sclerosis multiplex kezelésében is hatékony lehet

“A ketogén étrend lehetővé teszi a szervezet számára, hogy a cukor helyett a zsírt használja elsődleges energiaforrásként, így utánozva az éhgyomri állapotot” – nyilatkozta egy 2022 márciusában napvilágot látott ezzel kapcsolatos tanulmány szerzője, Dr. J. Nicholas Brenton, a Virginia Egyetem munkatársa, az Amerikai Neurológiai Akadémia (AANAM) tagja.

“Az étrend megváltoztatása költséghatékony módja lehet az sclerosis multiplexben szenvedők általános egészségi állapot javításának, ezért tanulmányunkban azt vizsgáltuk, hogy a keto diéta biztonságos, tolerálható és előnyös-e a sclerosis multiplex-szel élő emberek számára. Tanulmányunk bizonyítékot szolgáltat arra, hogy a ketogén diéta valóban kockázatmentes és hatékony lehet, és hat hónapon keresztül alkalmazva csökkenti a szóban forgó betegségben szenvedők egyes tüneteit”

– tájékoztatott Brenton.

A keto diéta hasznosnak bizonyulhat a vastagbélrák megelőzésében és kezelésében is

A Nature című szaklapban megjelent tanulmányban a kutatók megállapították, hogy az alacsony szénhidrát- és magas zsírtartalmú keto diétán tartott egerek különösen ellenállóvá váltak a vastagbéldaganatok kialakulásával és növekedésével szemben. A kutatók ezt a hatást aztán a béta-hidroxibutirátra, (BHB) egy kis szerves molekulára vezették vissza, amely a májban termelődik a keto diéta illetve az éhezés hatására.

keto diéta vastagbélrák

A vizsgálatok azt mutatták, hogy a 90 százalékos zsír-szénhidrát aránnyal bíró ketogén étrendek megakadályozták a vastagbéldaganat kialakulását a legtöbb ilyen menün tartott állatnál. Ezzel szemben a többi diéta esetében, beleértve az alacsony zsírtartalmú, magas szénhidráttartalmú módozatot is, az összes állatnál daganat alakult ki. Ezt követően emberi bélsejtekkel végzett kísérletekkel is bizonyították, hogy a BHB ugyanezt a növekedést lassító hatást fejti ki nálunk is.

Kinek nem ajánlott a keto diéta rövid távú alkalmazása sem?

A keto diéták egyik legátfogóbb elemzésében, a Frontiers in Nutrition című szaklapban megjelent kutatás szerint a ketogén diéta a várandós nőkre és a vesebetegekre nézve egyaránt káros egészségügyi hatásokkal járhat. A Ketogenic Diets and Chronic Disease: Weighing the Benefits Against the Risks (Ketogén diéta és krónikus betegségek: Az előnyök és a kockázatok mérlegelése) című tanulmány szerint a keto-diéta kockázatosnak mondható a várandós vagy a várandósságot tervező nők számára, mivel az alacsony szénhidráttartalmú diéta és az idegcső-rendellenességek kialakulásának magasabb előfordulási aránya összefüggésbe hozható egymással még akkor is, ha a kismama elegendő mennyiségű folsavat szed.

keto diéta kismama“A vesebetegségekkel küzdőkre és a kismamákra vonatkozó jelentős kockázatok mellett a keto diéta bárki számára veszélyt jelenthet, mivel ezek a diéták növelhetik az LDL-koleszterin („rossz koleszterin”) szintjét, és növelhetik az általános krónikus betegségek kialakulásának az esélyét” – magyarázza Lee Crosby, RD, a Physicians Committee for Responsible Medicine táplálkozási oktatási program vezetője. “Igaz, hogy a keto diéta rövidtávon csökkentheti a testsúlyt, de ez a módszer korántsem hatékonyabb, mint más fogyókúrás étrendek.”

A keto diéta nem mindenkinek javasolt. Különösen azoknak nem, akik a hasnyálmiriggyel, a májjal, a pajzsmiriggyel vagy az epehólyaggal összefüggésbe hozható betegséggel élnek, illetve azoknak, akiknek volt korábban bármiféle étkezési rendellenességük. Így ezekben az esetekben egy szakemberrel való konzultáció mindenképpen javasolt, mielőtt elkezdenéd a keto diétát.

Miben áll a keto diéta hatékonysága a testsúlycsökkentés során?

Röviden megfogalmazva: a magas zsír- és alacsony fehérje- illetve szénhidráttartalmú ételek és italokból álló étrend biztosítja a megfelelő kalóriamennyiséget, miközben segít az anyagcsere ketózis állapotának (ketontestek termelődésének) felgyorsításában, ami által a szervezet hatékonyabban használja fel a zsírt energia formájában. Amikor a vér ketonszintje meghaladja a 0,5 millimol/liter értéket, akkor mondhatjuk, hogy a szervezet ketózisba lépett. Végeredményben az anyagcsere felpörög, az étvágy viszont csökken és javul a fogyás mértéke is.

Mit egyél és mit ne a keto diéta alatt?

Erin Kenney bostoni dietetikus és a Nutrition Rewired vezérigazgatója, aki a gyomor-bélrendszeri rendellenességekre és a sporttáplálkozásra specializálódott, hangsúlyozza, hogy a fogyás érdekében ketogén diétát követők számára a makrotápanyagok egyensúlya a legfontosabb.

“A túl sok fehérje fogyasztása is kizökkenthet valakit a ketózisból. Ezen állapot fenntartásához szükséges szénhidrátok napi teljes adagja a legtöbb ember számára átlagosan 20-50 gramm körül van”.

keto diéta fehérje

Kenney szerint a ketózis fenntartásához a legjobb élelmiszerek közé tartozik a hal, a hús, a baromfi, a tejtermékek, a tojás, a nem keményítő-tartalmú zöldségek, a bogyós gyümölcsök és az olajok. Ide tartoznak az olyan magas zsírtartalmú halak, mint a lazac és a makréla; az avokádó, a cukor hozzáadása nélkül készült teljes zsírtartalmú tejtermékek, a marhahús, valamint a leveles és keresztesvirágú zöldségek, mint a spenót, a kelkáposzta, a brokkoli, a karfiol és a kelbimbó. A legtöbb gyümölcs dúskál a szénhidrátokban, de a bogyós gyümölcsök, a dinnye és a paradicsom kevésbé, így ezek jobban beleférnek az effajta táplálkozásba.

A semmiképp sem javasolt élelmiszerek közé tartoznak a magasabb szénhidráttartalmú gyümölcsök és zöldségek (például a kukorica, a cékla és az édesburgonya), valamint az olyan élelmiszerek, mint a fehér lisztes, cukros ételek és desszertek, az üdítők, a búzakenyér, a keksz és a rizs.

A ketogén diéta követésekor alapvető cél, hogy minimális szénhidrátot fogyasszunk magas zsírmennyiség bevitele mellett. Az is fontos, hogy táplálékunk elegendő fehérjét tartalmazzon az izomtömeg fenntartásához anélkül, hogy túlzásba vinnénk.

Mire ügyelj még?

Természetesen nem minden zsír és szénhidrát egyforma. A legjobb, ha olyan típusok közül választasz, amelyek kevésbé feldolgozottak, így egyúttal támogatod a szervezeted egészének jólétét. Az olívaolaj például kevesebb omega-6 zsírsavat tartalmaz, mint a repceolaj. A búzából készült tészta helyett kipróbálhatod a shirataki tésztát vagy akár a zöldségekből, például a reszelt cukkiniből készült tésztát is. A cukros gabonapelyhek helyett rengeteg gabonamentes müzli is kapható, de te magad is összeállíthatsz egy kedvedre valót.

keto diéta müzli

Az alkoholfogyasztást érdemes korlátozni, mivel a szervezet hamarabb nyúl ehhez, ha üzemanyagra van szüksége, mint a zsírhoz, így nem alakul ki a ketózis állapota. Nem beszélve arról, hogy sok szeszesital meglepően sok cukrot tartalmaz. Ráadásul mivel a ketózisos étkezés kezdeti szakaszában a szervezeted először egy nagy adag víztől szabadul meg, érdemes lesz odafigyelned, hogy kellően hidratált maradj. Igyál sok tiszta vizet a nap folyamán, ezzel is segítve az emésztést, a jóllakottságot és az általános közérzetet, tartsd hát a kezed ügyében a vizes palackot.




Kapcsolódó bejegyzések
Életmód

Kollagén hatása az ízületekre

3 perc olvasás
A kollagén fogyasztása nemcsak a bőrünkre hathat pozitívan, a kollagén hatása az ízületekre, ínakra, porcokra, csontokra is kiemelkedő lehet. Ezt a fehérjét…
Életmód

Ránctalanítás műtéti beavatkozás nélkül – ez lehetséges?

2 perc olvasás
A ráncfelvarrás sokak életében egyet jelent az elkerülhetetlennel, vagy éppen azzal a rémálommal, amit soha nem akarnának a magukénak tudni. Akkor inkább…
ÉletmódSzínes

Alig várod a nyarat? Készülj fel rá már most!

2 perc olvasás
Bár a naptár szerint még jó sokat kell aludni a várva várt nyaralásig vagy a strand kellékek indokolt előkerüléséig, te mégis sóhajtozva…
Légy tagja az elit klubnak!

Értesülj elsők között a legújabb bejegyzéseinkről!

×
Életmód

Egészséges reggeli, avagy 8 finom megoldás a fehérjebevitelre