GasztroÉletmód

Ha fehérjedús nasira vágysz, ezt a protein pudingot imádni fogod – recept

5 perc olvasás
Fotó: Dömötör Brigitta

A tudatos és egészséges életmód szerves része a megfelelő táplálkozás és az edzés. Mindkettő szempontjából elengedhetetlen a tápanyagbevitel, ezen belül pedig többek között a kellő mennyiségű fehérjepótlás. És persze, sokan vagyunk, akik nem vagyunk sem élsportolók, sem fitness modellek és bizony nem szívesen mondanánk le néha-néha egy kis édességről. Összeszedtünk hát néhány protein puding illetve shake receptet, és bár protein szeletek olykor megoldást nyújthatnak arra, hogy hogyan ötvözzük a nassolnivaló iránti vágyunkat a fehérjebevitellel, de azért a változatosság e tekintetben is gyönyörködtet.

Egy kicsit a fehérjebevitelről

Sokan testsúlycsökkentés okán kezdenek el rendszeresen edzeni, ami szép és jó, de ugyebár korántsem mindegy, hogy azokat a bizonyos kilogrammokat zsírból vagy ízomból veszítjük-e. Mert bizony az utóbbi eredménye az, hogy ugyan kevesebbet mutat a mérleg, de a formás, tónusos test látványa elmarad és marad a laza, lapos popsi.

Érdemes követni a napi tápanyagbevitelt, mely során a fehérje mennyisége testsúlykilogrammonként legyen legalább 1 gramm, és melyet az edzéssel. diétával szép fokozatosan emelhetsz 2 grammra. Ha például most 60 kg a súlyod, akkor indíts napi 60 gramm fehérjével, melyet kb. egy hónap alatt tornázz fel 120 grammnyi mennyiségre. A leginkább ajánlott protein források: csirkemell, pulykamell, tengeri halfilé, lazac, tonhal, tojás, tofu, hüvelyesek.

A kutya az edzés előtti és utáni étkezésben van elásva (legalábbis a legmélyebben)

Edzés előtt…

Az edzést megelőző étkezés legalább annyira fontos, mint az azt követő evés. Az egészséged megőrzése és fogyókúrád sikere is múlhat azon, ha nem teljesen üres hassal vágsz neki az aznapra összeállított edzéstervnek. Ha mégis éhesen kezded el, akkor azt kockáztatod, hogy az izmaid tápanyagellátottsága nem lesz kellően biztosított és a tested bizony onnan vonja el a kellő mennyiségű energiát.

Hogy miért? Mert a szervezet könnyebben felszabadítja a szükséges erőt a már meglévő izmokból, mint a zsírból. Pedig fordítva mennyivel jobb lenne… Éppen ezért edzés előtt egy kis szénhidrátbevitellel – maximum 200 kcal – csak javíthatsz annak sikerén, és nyugi, több kutatás is alátámasztotta már, hogy az edzés előtti étkezés nem befolyásolja érdemben a zsírégetést. Mindazonáltal azért tele hassal se szaladj neki a kondigépeknek, se az alakformáló óráknak! Egyébként is jól teszed, ha hagyod, hogy elteljen egy óra az említett kis étkezés és az edzés között.

Viszont ha korgó gyomorral kezdesz neki a mozgásnak, nem lesz meg a kellő erőd sem az edzés kivitelezéséhez, akár ismétlésszámban, akár helyes metódusban. Ebben az esetben pedig a szervezet jobban ki van téve a sérülésveszélynek, mint feltöltött állapotban, és nem utolsósorban a várva várt sikerélményed is elmaradhat.

Edzés után…

Az edzés utáni étkezés több szempontból is lényeges: fel kell tölteni a test kiürült energiaraktárait és legalább ennyire lényeges az izmok regenerációja. A mozgást követően ne várj sokáig a feltöltéssel, mely legyen mindenképp fehérjegazdag táplálék. A fehérjeturmix, proteinszelet, protein puding fogyasztása ilyenkor könnyen megoldható. Az emésztés is felpörög ilyenkor, pláne, ha a kellő folyadékpótlásról sem feledkezel meg.

A következőkben olyan recepteket osztunk meg veletek, melyek változatosságot nyújthatnak az előbb felsorolt fehérjepótló alternatívák mellett, kis előkészület és ugyanúgy könnyedén magaddal viheted őket, mint egy protein szeletet.

Elsőként jöjjön egy könnyen elkészíthető, de elképesztően finom puding, Dömötör Brigitta receptje.

Egyszerű, de nagyszerű protein puding

Hozzávalók:

  • 30 g fehérje por (ízlés szerint)
  • 1 evőkanál zselatin por
  • 2 dl víz
protein puding

Fotó: Dömötör Brigitta

Elkészítés:
Főzd fel a zselatint másfél deciliter vízzel, de óvatosan, hogy fel ne forrjon. Ha sűrűsödni kezd, vedd le a tűzről és add hozzá a maradék fél deciliter vízzel elkevert fehérjeport. Keverd össze alaposan és öntsd egy kis tálba. Hagyd egy órát csücsülni a hűtőben, ezalatt kellően pudinghoz hasonló lesz az állaga.


Joghurtos gyümölcsös álom – a dizájnos protein puding

Ha nem elégszel meg a natúr pudinggal és szeretnéd gyümölcsökkel is felturbózni a nassolnivalót, akkor a következő joghurtos finomságot ajánljuk a figyelmedbe.

Hozzávalók:

  • 0,5 dl víz vagy tej/növényi tej
  • 1 dl natúr sovány joghurt/mentes joghurt
  • 1-1 evőkanál zabpehely, magvak
  • bogyós gyümölcsök
  • 1 adagolókanál fehérjepor

Elkészítés:

Először keverd össze a folyadékot és a joghurtot, majd add hozzá a fehérjeport, ezután jöhet a többi összetevő, a magvak, a zabpehely és a gyümölcsök, ahogy a kedved, az ízlésed, vagy a diétád engedi.

Proteines banános/gyümölcsös chia puding

A chia mag igazi tápanyagbomba, ha szereted, semmi esetre se hagyd ki az étrendedből. Magas a rosttartalma, jó időre eltelít, javítja az emésztést, szinten tartja a vércukorszintet, nem mellesleg remek immunerősítő hírében is áll.

gyümölcs chia protein pudingHozzávalók:

  • 2 evőkanál chia mag
  • 2 banán vagy ennek a mennyiségnek megfelelő más gyümölcs
  • 2 adagolókanál fehérjepor
  • 2 dl sovány/laktózmentes/mentes joghurt
  • ízlés szerint vaníliaaroma/fahéj

Elkészítés:

Egyszerűen turmixold össze a joghurtot a gyümölccsel, add hozzá a fehérjeport, majd a többi hozzávalót. A chia magnak idő kell, mire megduzzad, így miután kis tálkába adagoltad a kész pudingot, adj neki 4 óra pihenőt a hűtőben.

Csokiimádók proteinbombája, avagy protein puding lazulni vágyóknak

Ha mindenképp valami csokisat kívánsz és a banán is belefér a diétádba, akkor a most következő finomság jó választás lehet.

Hozzávalók:

  • 1 adagolókanál csokis fehérjepor
  • 1 banán
  • 1 marék dió/mogyoró
  • 2 dl tej/mandulatej
  • őrölt fahéj

Elkészítés:

Egyszerűen turmixold össze a hozzávalókat, esetleg pár karika banánt vagy néhány szem diót meghagyva a tetejére díszítésnek.

Narancsos proteinturmix – citrusos protein puding

Immunerősítő is, finom is, fehérjedús is a következő, szintén pillanatok alatt elkészíthető proteinnasi.

Hozzávalók:

  • 1 adagolókanál vaníliás fehérjepor
  • 1 dl frissen facsart narancslé
  • 0,5 dl sárgarépalé

Elkészítés:

Csak egy turmixolás az egész, semmi más, mehet is a pohárba vagy shakerbe ez az egészséges és ízletes proteinturmix.

Reggelire készítenél finomságot?

[custom-related-posts title=”Még egy kis édesség” none_text=”None found” order_by=”title” order=”ASC”]




Kapcsolódó bejegyzések
Életmód

Kollagén hatása az ízületekre

3 perc olvasás
A kollagén fogyasztása nemcsak a bőrünkre hathat pozitívan, a kollagén hatása az ízületekre, ínakra, porcokra, csontokra is kiemelkedő lehet. Ezt a fehérjét…
Életmód

Ránctalanítás műtéti beavatkozás nélkül – ez lehetséges?

2 perc olvasás
A ráncfelvarrás sokak életében egyet jelent az elkerülhetetlennel, vagy éppen azzal a rémálommal, amit soha nem akarnának a magukénak tudni. Akkor inkább…
ÉletmódSzínes

Alig várod a nyarat? Készülj fel rá már most!

2 perc olvasás
Bár a naptár szerint még jó sokat kell aludni a várva várt nyaralásig vagy a strand kellékek indokolt előkerüléséig, te mégis sóhajtozva…
Légy tagja az elit klubnak!

Értesülj elsők között a legújabb bejegyzéseinkről!

×
Életmód

Egészséges reggeli, avagy 8 finom megoldás a fehérjebevitelre