ÉletmódSzínes

Tudtad? Száz évvel ezelőtt számos kozmetikum rádiumot is tartalmazott!

1 perc olvasás

Az elemi állapotban lévő rádiumot 1902-ben ezen a napon izolálta először Marie Curie, amiért 9 évvel később meg is kapta második Nobel-díját. És ekkor még nem is sejtette, hogy felfedezését milyen célokra fogják még tovább fejleszteni, alkalmazni.  

marie-curie-divatmagazin.hu1914-ben felépültek a Párizsi Egyetem Intézetének laboratóriumai, melynek működése csak 4 évvel azután indult csak be igazán, mint magfizikai és magkémiai kutatási központ.

Marie Curie lett természetesen a központ vezetője, aki később az Orvostudományi Akadémia tagjaként is tevékenykedett. Ettől fogva a radioaktív anyagok kutatásának, azok kémiájának és orvosi alkalmazásában rejlő lehetőségeinek szentelte az életét.

A rádiumról tudni kell, hogy azon túl, hogy a legnehezebb alkáliföldfém, nagyon ritka elem és az élő szervezetbe jutva beépül a csontokba. Radiaktív anyagként rettentő súlyos károkat okoz.

A rádiumban az akkori Egyesült Államokbeli vegyipari cégek további lehetőségeket láttak. Az orvosi területen való alkalmazás után a gyógyszer- és a szépségipar következett, temérdek termék összetevőjeként hasznosították. Így aztán belekerült a fogkrémbe és más higiéniai cikkekbe, kozmetikumokba, és még sorolhatnánk. Képzelhetjük, mennyi ember halálát okozhatta ezen termékek piacra dobása!

radium-kozmetikumok-divatmagazin.hu radium-parfum-divatmagazin.hu

Marie Curie tudományos feljegyzéseit a mai napig is ólombevonatú dobozokban tárolják, nem véletlenül, hiszen feltehetően még akár ezer éven át is káros sugárzást okozhatnak csupán a papírlapok is.

[custom-related-posts title=”További cikkeink szépség témában” none_text=”None found” order_by=”title” order=”ASC”]

 




Kapcsolódó bejegyzések
Színes

Négy tipp a ruhák színeinek színpompás összehangolására

3 perc olvasás
A megfelelő színkombinációk kiválasztása ruházatunkban döntő jelentőségű, lévén az összhatásnak köszönhetően egyfajta kisugárzás jön létre, amit a külső szemlélők pontosan érzékelnek. Ráadásul…
DivatSzínes

Mitől lesz egy eljegyzési gyűrű különleges?

5 perc olvasás
Nincs két ugyanolyan kapcsolat: minden kötelék egyedi és páratlan e világon. Ha pedig egy ilyen egyedülálló kapocs alakul ki két ember között,…
Életmód

Kollagén hatása az ízületekre

3 perc olvasás
A kollagén fogyasztása nemcsak a bőrünkre hathat pozitívan, a kollagén hatása az ízületekre, ínakra, porcokra, csontokra is kiemelkedő lehet. Ezt a fehérjét…
Légy tagja az elit klubnak!

Értesülj elsők között a legújabb bejegyzéseinkről!