Életmód

Kollagén hatása az ízületekre

3 perc olvasás

A kollagén fogyasztása nemcsak a bőrünkre hathat pozitívan, a kollagén hatása az ízületekre, ínakra, porcokra, csontokra is kiemelkedő lehet. Ezt a fehérjét a szervezet maga is előállítja, de a kor előrehaladtával egyre csökkenő mértékben. Idősebb korban a kollagén hiánynak is szerepe van abban, hogy kevésbé feszes a bőr, ráncosodásra hajlamossá válik és az ízületek sem úgy funkcionálnak, mint korábban.

Kollagén hatása az ízületekre

A kollagén jótékony hatásai között a bőrünk állapotának javulása és az ízületi porckopás okozta problémák orvoslása is ismert. 

Fiatalabb korban a kollagénrostoktól ellenálló porcaink védik a csontjainkat mozgás során.  Ilyenkor még rugalmasak vagyunk, könnyedén el tudunk végezni bármilyen mozdulatot, amit szeretnénk.

Az idő vasfoga ugyanakkor a porcaink állapotán is nyomot hagy, a csökkent termelődésű kollagén miatt a porcok egyre kevésbé viselik a terhelést.

A kollagén termelődését némileg a táplálkozással is lehet javítani, de kívülről étrendkiegészítő kollagén bejuttatásával is pótolható. Ideális beépüléséhez a C-vitamin és a rendszeres testmozgás sem maradhat el.

Mi a kollagén?

A szervezetünkben az egyik legnagyobb arányban megtalálható fehérje a kollagén, nem véletlen, hiszen kötőszöveteink alkotóeleme, testünk fehérjéinek nagyjából 30%-a. A sejtek közötti tér rostjainak is nevezik a kollagént. 

A kollagén erős, rostos szerkezetének köszönhetően kiválóan ellenáll a mechanikai sérüléseknek, ezért is van óriási szerepe az ízületek stabilizálásában.

Mire jó a kollagén?

A kollagén ízületre gyakorolt jótékony hatásain túl kulcsszerepet játszik a bőr, haj, csontok, ínak, szalagok, erek, porcok, kötőszövetek struktúrájában. 

Viccesen, ha megkérdezik mi a kollagén, azt is mondhatnánk, olyan, mint egy ragasztó, mindent összetart, támaszt nyújt szöveteinknek.

Kollagén hatása a szervezetre

A kollagén az aminosav tartalmának is köszönhetően lehet jótékony hatással az izületeinkre, veséinkre, szív- és érrendszerünkre, valamint a véralvadásra is. 

A kollagén jótékony hatásai között a bőr állapotának javítása is szerepel, a kollagéndús bőr feszes, rugalmas és életteli. 

Bőrünk 80%-át alkotja a kollagén, egy másik fehérjével együtt (elasztin) a bőr rugalmasságát, szilárdságát adja.

Kollagén hatása az ízületekre

A kor előrehaladtával a porc alatti csontszövet igénybevétele egyre nagyobb, elhasználódik, csökken a rugalmassága. 

Az ízületi porc rugalmassága is nagyban függ a kollagén jelenlététől. A porcpusztulás kezdeti szakaszában nő a porcok víztartalma a kollagén szerkezet gyengül. 

Ha a kollagént pótoljuk, a porcok, szövetek fontos építőelemét juttatjuk a szervezetbe, mely sokat javíthat az ízületek, ínak, porcok állapotán, javítja a rugalmasságot, mozgékonyságot.

Kollagén mennyi idő alatt hat?

Ha kollagén port vagy kollagén tartalmú étrendkiegészítőt szedünk, felmerül a kérdés, a kollagén mennyi idő alatt hat?

Azt szokták mondani, hogy legalább 2-3 hónap szükséges, hogy a bőrön, az ízületek állapotában javulás mutatkozzon, azonban fontos kiemelni, hogy önmagában a kollagén szedése nem old meg izületi problémákat.

Átlagosan, persze ez életmódtól, fizikai aktivitástól, általános egészségi állapottól is függ, de 3-6 hónap kell ahhoz, hogy a kollagén jótékony hatásait megtapasztalhassuk.




Kapcsolódó bejegyzések
Életmód

Ránctalanítás műtéti beavatkozás nélkül – ez lehetséges?

2 perc olvasás
A ráncfelvarrás sokak életében egyet jelent az elkerülhetetlennel, vagy éppen azzal a rémálommal, amit soha nem akarnának a magukénak tudni. Akkor inkább…
ÉletmódSzínes

Alig várod a nyarat? Készülj fel rá már most!

2 perc olvasás
Bár a naptár szerint még jó sokat kell aludni a várva várt nyaralásig vagy a strand kellékek indokolt előkerüléséig, te mégis sóhajtozva…
ÉletmódSzínes

Celine Dion megosztotta kortalan szépségének 6 titkát

4 perc olvasás
Celine Diont nem kell bemutatnunk, csodás hangját bizonyára anélkül is fel tudod idézni, hogy lejátszanád az egyik slágerét. Ahogyan a dalai, ő…
Légy tagja az elit klubnak!

Értesülj elsők között a legújabb bejegyzéseinkről!