Világjáró

Khasi nők – avagy, nőuralom Indiában

3 perc olvasás

A történelemből számos olyan történetet ismerünk, melyekben a világon élő különböző emberek nem voltak egyenlők. Ez adódhatott nemükből, korukból, vallásukból, bőrszínüktől, vagy akár szokásaiktól. Ázsia több országában a mai napig fennáll egyfajta hierarchia, miszerint a nők szava a döntő a családok körében. Egy híres fotós szerint, aki bejárta ezeket az országokat, egymás segítése és kölcsönös tisztelete jellemzi az ott élő népeket.

A sok esőzésről ismert Khasi-hegységben, India északkeleti régiójában, a határhoz közel található Mawlynnong települése.  Ebben a faluban párszáz khasi lakos él. A khasiknál pedig anyai leszármazáson alapuló rend szerint, nőuralom van.

Ennél a népnél a vagyon, a család vezetői rangja leányágon öröklődik. A legfiatalabb leány örökli a család vagonát, házasság esetén pedig a férj költözik a nő otthonába és születendő gyermekük az anyja vezetéknevét veszi fel. Körülbelül 12 éves korukig a leányok a helyi iskolába járnak, azonban a középiskolai és főiskolai tanulmányaikat az állam fővárosában folytatják. A képzések befejezése után hazatérnek  szülőfalujukba, hogy gondoskodjanak szüleikről.

Évtizedekkel ezelőtt szokás volt több nép esetében, hogy a szülők előre kiválaszották lánygyermekük leendő férjét. Ma már ezt el sem tudjuk képzelni hazánkban, ennek ellenére a khasiknál a lány választja ki leendőbelijét és nem fordítva. Azt sem kell szégyellnie, ha később elválik férjétől és egyedülálló nőként folytatja életét. Abban az esetben viszont, ha a családban nem születik leánygyermek, akkor azt a családot „kihaltnak” nyilvánítják, mert a már említettek szerint minden vagyon leányágon öröklődik tovább.

Több tudós szerint ez a „nőuralom” ahhoz a korhoz köthető, amikor a khasi nők több férfival éltek, így hát nem volt könnyű eldönteni, hogy ki a gyermekek apja. Elképzelhető, hogy az okok között szerepel az is, hogy a háborúk miatt számos férfi gyakran távol maradt családjától, így nehezebb volt gondoskodniuk családjukról. 

A kínai Moso népnél a nők hozzák a főbb törvényeket, ők alkotják a kormányt és az egész társadalom matriarchális, ami azt jelenti, hogy az anya szerepe, szava a legmeghatározóbb a családok életében. A gyerekek taníttatásáért az anyai nagybácsinak kell gondoskodnia. Azonban ha ez nem így történik, konfliktusok alakulhatnak ki családon belül.

A jelen korban itt nincs sem Iphone, sem internet, teljes harmóniában élnek együtt nők és férfiak. Sokkal inkább a családra, a szabad idő hasznos eltöltésére szentelik idejüket az emberek. Más értékrendjük van, miszerint nagyra tartják a lelki dolgokat, amelyek nálunk, a modern világban manapság egyre inkább háttérbe szorulnak.

A badjo törzshöz tartozó gyerekek szeretnek a tengerben játszani. A törzsben nincs hierarchia, mindenki egyenlő. Ezt a példát kellene követnie a modern társadalmaknak is. A családoknál fontos lenne az egyenlőség, egymás kölcsönös tisztelete a házasságokban.

Hosszú távon nem vezet jóra, ha mindent az anyuka végez, apuka pedig csak meccsnézésre jó. Fordított esetben egy nagyobb vita alkalmával a közös döntéshozás, kompromisszum lenne a célra vezető.

Ennek ellenére, egyre több olyan csonka családdal találkozunk, melyben a gyerekek anya vagy apa nélkül nőttek fel. Példát véve az ázsiai népekről, nemcsak a technológiai fejlődésünkben lenne jó, ha a gazdag társadalmak közé tartoznánk, hanem előrehaladásunk gondolkodásunkban is megjelenne, intve ezzel a fiatalokat egy szebb, jobb jövő megteremtésére, valamint értékrendjük átalakítására.




Kapcsolódó bejegyzések
Világjáró

Biztonságos és kényelmes utazás autóval

5 perc olvasás
Az autóval való utazás számos előnnyel jár, ami miatt még mindig sokan választják akár hosszabb utazásokra is. Autóval utazni biztonságos és kényelmes,…
Világjáró

Turbózd fel a kerékpárod!

4 perc olvasás
Végre itt a tartós jó idő, és bár még sokszor fúj hideg szél és az eső is gyakran lógatja a lábát, egyre…
Világjáró

Minden, amit a szlovén autópályamatricáról tudnod kell

4 perc olvasás
Szlovénia érthető módokon szerepel a legnépszerűbb külföldi országok listáján. Természetközeli úticélok, tengerpart, történelmi városok és kulturális programok várják az ide érkező turistákat….
Légy tagja az elit klubnak!

Értesülj elsők között a legújabb bejegyzéseinkről!