ÉletmódSzínes

Ezért is fogyassz rendszeresen céklát

2 perc olvasás

A cékla kiváló vérképző hatású, és jól karbantartja a máj anyagcserefolyamatait. Egyes vizsgálatok szerint megakadályozza a daganatos sejtek szaporodását is, valamint nagy mennyiségben tartalmaz pektint, mely jó vízmegkötő tulajdonsággal bír.
Számos vizsgálat bebizonyította, hogy a céklalé vérszegénység esetén is jó szolgálatot tehet: segít a vörösvérsejtek regenerálásában és szaporodásában és a magas vérnyomást is csökkenti. A cékla többek közt A, B1, B2 és C-vitamint is tartalmaz, a létfontosságú ásványi anyagok közül pedig folsavat, foszfort, ként, nátriumot, káliumot valamint magnéziumot is.

A méregtelenítésben is kiemelkedő szerepe van, szinten tartja a szervezet sav-bázis egyensúlyát. Rendszeres fogyasztásával állandó jó közérzetet biztosít.
A cékla könnyen hasznosítható cukortartalmánál fogva gyors energiaforrást jelenthet a szervezetnek, és kismamák is bátran fogyaszthatják.
A népi gyógyászat szerint a céklalé fogyasztása hathatós lehet menstruációs zavarok esetén is.
A szervezet a zöldségek közül állítólag a céklából tudja kinyerni a legtöbb vasat.

Hogyan fogyasszuk?

céklalé-pxhere-divatmagazin.huA céklát főként salátaként, köretként ismerjük, fogyasztjuk, mely könnyedén belefér egy súlycsökkentő étrendbe is.

Hetente egyszer javasolt “céklás napot” tartani, ami azt jelenti, hogy érdemes meginni minimum 3dl frissen préselt céklalevet. Ugyan nem a legfinomabb a zöldséglevek között, de sárgarépalével vagy uborkalével hígítva ízletesebbé válik. Kiváló májtisztító hatású és emellett az egyik legfontosabb vitamin és ásványi anyag forrásunk lehet.

Talán nem is tudtad a cékláról

Már a babilóniaiak és a főníciaiak is nagy mennyiségben termesztették ezt a növényt. A legenda szerint Nagy Károly annyira hitt a gyógyhatásában, hogy rendeletben szabályozta a termesztését. A görögök Delphoiban céklával áldoztak Apollónnak, míg a rómaiak lázcsillapításra használták ezt a kiváló zöldséget.
Magyarországon csak a XVII. században vált ismertté a cékla vörös változata.
Dr. Ferenczi Sándor 1961-ben állatkísérletek során fedezte fel, hogy a cékla vörös festékanyaga hatékonyan lép fel a rosszindulatú daganatos sejtekkel szemben.

[custom-related-posts title=”Hasonló írásaink” none_text=”None found” order_by=”title” order=”ASC”]




Kapcsolódó bejegyzések
Színes

Négy tipp a ruhák színeinek színpompás összehangolására

3 perc olvasás
A megfelelő színkombinációk kiválasztása ruházatunkban döntő jelentőségű, lévén az összhatásnak köszönhetően egyfajta kisugárzás jön létre, amit a külső szemlélők pontosan érzékelnek. Ráadásul…
DivatSzínes

Mitől lesz egy eljegyzési gyűrű különleges?

5 perc olvasás
Nincs két ugyanolyan kapcsolat: minden kötelék egyedi és páratlan e világon. Ha pedig egy ilyen egyedülálló kapocs alakul ki két ember között,…
Életmód

Kollagén hatása az ízületekre

3 perc olvasás
A kollagén fogyasztása nemcsak a bőrünkre hathat pozitívan, a kollagén hatása az ízületekre, ínakra, porcokra, csontokra is kiemelkedő lehet. Ezt a fehérjét…
Légy tagja az elit klubnak!

Értesülj elsők között a legújabb bejegyzéseinkről!