Életmód

A mandula mint a jó közérzet és a szépség egyik őre

2 perc olvasás

Az eredetileg Ázsiából származó mandulát manapság a Földközi-tenger partvidékén, Kaliforniában és több európai országban is termesztik.
Egy mandulafán édes és keserű mandula terem. Ez utóbbi nem alkalmas fogyasztásra, illetve olaj nyerésére, mert ciánt tartalmaz. Az édes mandula az, amelyet oly szívesen csemegézünk, fogyasztjuk tea formájában vagy látjuk viszont kozmetikai termékek, masszázsolajak összetevőjeként.

A jó közérzetünkre gyakorolt hatásairól

manuula és más csemegékÉrdemes minden nap néhány szemet elrágcsálni, akár müzlibe, zabkásába keverve. Ügyeljünk azért a mértékletességre és lehetőleg só nélkül fogyasszuk, mert nemcsak súlytöbbletre, de magas vérnyomásra is számíthatunk.

Vitaminokban gazdag, különösen ami az antioxidáns, öregedést lassító E-vitamint illeti. Nagy arányban található benne a csontozatra kedvező hatással bíró kalcium, az izomgörcsök elleni magnézium, és a stresszoldó kálium.

Számos tünet enyhítésében segít, többek között egyensúlyban tartja a koleszterinszintet, frissíti a vérkeringést, segíti a bélműködést, oldja a székrekedést. Meghűléses időszakban is javasolt szemezgetni belőle, ugyanis erősíti a légzőszerveket, a tüdőt.

Vizsgaidőszakban, tanulás közben csipegetve sokkal egészségesebb és természetesebb agyfényesítő, mint a csokoládé.

A nyár közeledtével pedig fontos szempont, hogy fokozza a bőr védekezőképességét a környezeti ártalmakkal és a káros UV-sugarakkal szemben.

Kozmetikai szempontból olaja egyike a legértékesebb és legdrágább olajoknak

mandulaolaj és mandula

Különösen jó, nyugtató hatással van a száraz és érzékeny bőrre, csökkenti a bőrviszketést, lassítja a ráncképződést; egészségessé, erőssé teszi a hajat. Több, mint 80%-os olajsavtartalma miatt a legkiválóbb masszírozószer.

A mandulatej cukor- és fehérjetartalma segítségével megőrzi a bőr frissességét, fiatalságát, biztosítja a bőr simaságához nélkülözhetetlen hidratációt.

Végezetül következzen néhány praktika az otthoni szépségtárból

Mandulás pakolás
Kevés meleg vízben keverj el kásásra 5 dkg darált mandulát és 1 dkg zablisztet. Hagyd állni 15 percig, majd kevés zsírszegény tejjel engedd fel. A fehér masszát kend fel az arcodra és a nyakadra, 30 percre.

Mandulás-mézes arclemosó
A száraz bőrre való lemosó elkészítéséhez durvára tört mandulára lesz szükséged, valamint 1 kanál mézre és 3 kanál tejre. Mielőtt megmosnád vele az arcodat, hagyd 10 percig állni az alaposan összedolgozott keveréket. Meleg vizes öblítés javasolt utána.

arcpakolásMandulás-napraforgós pakolás
Egy evőkanál mézet melegíts fel vízfürdőben (ne legyen túl forró, mert károsodnak a tápanyagai), és keverd össze ugyanennyi mandulaolajjal. Őrölt, hántolt napraforgóval elegyítsd és ismét melegítsd fel vízfürdő segítségével. Azonnal használd fel a pakolást, mely remekül tisztít és javítja a vérellátást.

Ha további tippekre is kíváncsi vagy természetes arcápolás témában, olvasd el ezt is:
Gyümölcsökkel a szép arcbőrért




Kapcsolódó bejegyzések
Életmód

Kollagén hatása az ízületekre

3 perc olvasás
A kollagén fogyasztása nemcsak a bőrünkre hathat pozitívan, a kollagén hatása az ízületekre, ínakra, porcokra, csontokra is kiemelkedő lehet. Ezt a fehérjét…
Életmód

Ránctalanítás műtéti beavatkozás nélkül – ez lehetséges?

2 perc olvasás
A ráncfelvarrás sokak életében egyet jelent az elkerülhetetlennel, vagy éppen azzal a rémálommal, amit soha nem akarnának a magukénak tudni. Akkor inkább…
ÉletmódSzínes

Alig várod a nyarat? Készülj fel rá már most!

2 perc olvasás
Bár a naptár szerint még jó sokat kell aludni a várva várt nyaralásig vagy a strand kellékek indokolt előkerüléséig, te mégis sóhajtozva…
Légy tagja az elit klubnak!

Értesülj elsők között a legújabb bejegyzéseinkről!