ÉletmódGasztro

Vasbor készítése házilag

4 perc olvasás

A vashiány  – főleg, mi nők – tudjuk, hogy mennyire fontos, minden életkorban. Vannak, akik egész életükön át küzdenek a vele. A patikák kínálatában szerepelt még hajdanán és újra reneszánszát éli a vasbor. Kissé fanyar zamatát a szeder és hasonló bogyós gyümölcsök adják, melyek közismerten antioxidáns hatással is bírnak.

Emellett a fekete szeder számos értékes ásványi anyagot is tartalmaz, valamint C-vitamint. Minderről bővebben is olvashatsz a cikkünkben és persze a szuperkönnyű receptet is megtalálod írásunkban.

A vashiány állapotának kiküszöbölésére ugyan vehetünk tablettákat, melyek átmenetileg segíthetnek, de alkalmazásuk egyúttal kellemetlen mellékhatásokkal is járhat, ha hosszú távon szedjük. És miért is ne választanánk egy természetes alapanyagokból készült italt, amely ráadásul az öregedés folyamatát is lassítja?

Amellett, hogy javít a vérszegény állapoton, segít megszüntetni az ennek tüneteként is gyakran fellépő állandó fáradtságérzetet, gyakori szédülést is. Hatására energikusabbnak érezhetjük magunkat és a vérkeringésünk is felélénkül. Nem mellesleg csak a neve „bor”, valójában alkoholmentes, így gyerekeknek is bátran adhatjuk.

A szeder mellett más, hasonló gyümölccsel is dúsíthatjuk, például vörös vagy kék áfonyával, kékszőlővel, ribizlivel, eperrel, málnával, stb.

Íme a recept:

Hozzávalók

  • 1 kg szeder
  • 20 dkg cukor

Elkészítés

A szedret alaposan mosd meg, törd össze és keverd hozzá a cukrot. Öntsd jól zárható üvegbe, de legyen teljesen tele, maradjon egy kis levegő az erjedés miatt.
Tedd olyan, viszonylag sötétebb helyre, ahol egyenletes 15-20 °C-os hőmérsékletet tudsz számára biztosítani, és néha keverd meg. Az erjedés hossza ennek a helynek is a függvénye, és persze maga a gyümölcs is befolyásolja, így 1-2 hónap lehet.
Ha megállt a folyamat, akkor szűrd le, töltsd üvegekbe és hűvös, sötét helyen tárold.
Az ajánlott napi mennyiség felnőtteknek 1-2 evőkanálnyi, 14 év alatti gyermekek számára 1-2 teáskanálnyi adag, lehetőleg étkezés előtt.
vashiány természetes ellenszerei

De hogy mégis miben rejlik a szeder és a többiek titka?

Bizonyára sokak számára nem jelent újdonságot az a népi megfigyelésen alapuló, ma már bizonyított tény, hogy a vörös illetve a sötétebb színű bogyós gyümölcsök rezveratrol- és bioflavonoid-tartalmuknál fogva segíthetnek az egészségünk megőrzésében, így a vashiány gyógyításában is.

A fentebb említett vérképzéssel kapcsolatos hiányállapotokon túl fogyasztásuk olyan támogatást nyújthat szervezetünk számára, melyért szívünk és érrendszerünk is hálás lesz, az erek rugalmasságának megőrzésétől kezdve az érelmeszesedés kialakulásának gátló mechanizmusáig.

Aki vércukor- vagy vérnyomásgondokkal küzd, szintén gyakran csemegézzen ezekből a gyümölcsökből, de a vasbor napi rendszeres adagolásával még könnyebben elérheti, hogy javuljon az inzulinérzékenysége és a normál értéken vagy legalább annak a közelében maradjon a vérnyomása. A bogyókban található antioxidánsok segítenek javítani az erek működését azáltal, hogy rugalmasan és tágan tartják azokat. Következésképpen a véráramlás nem akadályozott, és a vér szabadon áramlik a szívhez és a test más részeihez, valamint a rossz koleszterin szintje is jelentősen csökkenhet.

A vashiány megelőzése mindenekelőtt

Az immunrendszerünk kiváló támogatója is lehet a szeder, azáltal, hogy serkenti szervezetünk védekező rendszerét, éberen tartva azt a betegségekért felelős külső behatások ellen. A C-vitamin köztudottan szintén fontos szerepet játszik ebben, a szóban forgó gyümölcs és társai pedig igencsak bővelkednek benne, akár csak kalciumban és K-vitaminban is.

Az előbbinek jelentős szerepe van a csontok erősebbé tételében és a csontritkulás megelőzésében. Ellagsavtartalmuknál fogva ezek a bogyók szinte megfiatalítják a csontot és csökkentik az esetlegesen kialakuló gyulladást is.

A vörös, kék vagy más, sötét színű gyümölcsökben található zeaxantin segíthet csökkenteni az oxidatív stresszt többek közt a szemünket alkotó sejtekben is, emellett védheti a retinát a káros ultraibolya sugárzástól. A karotinoidok megóvhatják látószervünket az olyan betegségek kialakulásától, mint a szürkehályog vagy a makuladegeneráció.

Az agyműködés is jelentős javulásnak indulhat a rendszeres vasbor fogyasztásnak köszönhetően: az agyi neuronok hatékonyabb működésbe kezdhetnek illetve egyes kutatások az Alzheimer- és a Parkinson-kór esetében is kedvezőbb eredményeket mutattak.

Az antioxidánsoknak kiemelt szerepük van a rák elleni küzdelemben is, így a napi vasbor bevitel ezért is jó választás lehet.

Fogyókúrázók, szépülni vágyók, jó hírünk van!

A szeder és egyéb bogyósok élelmi rostjai kedvezően hatnak az emésztésre, lassítják a felszívódást, így az éhségérzet is később jelentkezhet. Az olyan korábbi panaszok, mint a gyomorgörcs, a puffadás, vagy a székrekedés, egycsapásra mind a múlté lehetnek. A zsíranyagcsere felélénkül, így aki ülőmunkát végez és kevésbé aktív életmódot él, annak is könnyebb lehet az optimális testsúly megőrzése. Persze, ez nem jelenti azt, hogy a rendszeres mozgást kiválthatnánk egy marék szederrel vagy a napi adag vasborral!

A sejtmembrán megóvásának köszönhetően a bőr egészségesebb, ragyogóbb és sokáig fiatalosan rugalmas lehet. A vérkeringés felélénkülhet, a gyulladások hamarabb enyhülhetnek, így a kellemetlen bőrproblémák is előbb tovatűnhetnek.

[custom-related-posts title=”Olvastad már hasonló írásainkat?” none_text=”None found” order_by=”title” order=”ASC”]



Kapcsolódó bejegyzések
Életmód

Kollagén hatása az ízületekre

3 perc olvasás
A kollagén fogyasztása nemcsak a bőrünkre hathat pozitívan, a kollagén hatása az ízületekre, ínakra, porcokra, csontokra is kiemelkedő lehet. Ezt a fehérjét…
Életmód

Ránctalanítás műtéti beavatkozás nélkül – ez lehetséges?

2 perc olvasás
A ráncfelvarrás sokak életében egyet jelent az elkerülhetetlennel, vagy éppen azzal a rémálommal, amit soha nem akarnának a magukénak tudni. Akkor inkább…
ÉletmódSzínes

Alig várod a nyarat? Készülj fel rá már most!

2 perc olvasás
Bár a naptár szerint még jó sokat kell aludni a várva várt nyaralásig vagy a strand kellékek indokolt előkerüléséig, te mégis sóhajtozva…
Légy tagja az elit klubnak!

Értesülj elsők között a legújabb bejegyzéseinkről!