ÉletmódGasztro

Rózsás és alakbarát – ez a karfiol

5 perc olvasás

Nem lehet eléggé hangsúlyozni a keresztesvirágú zöldségekfontosságát az étrendünkben, ide tartozik többek közt a karfiol is. Jellegzetes illata és esetleges emésztésre gyakorolt hatása miatt nem mindenki kedveli, bár köztudottan ezek a kellemetlenségek a főzés során egy kis odafigyeléssel kiküszöbölhetők. A belőle készült levesen és rántott karfiolon kívül még ezernyi féle elkészítési módja létezik, ráadásul sokuk alakbarát és egészséges is közülük. Jöjjön hát néhány ínycsiklandó karfiolos recept és némi érdekesség is erről a zöldségféléről, egy kis finomság – egy kis tudomány összeállításban. 

Rögtön egy izmos kis egytálétellel kezdünk, mely nem éppen egy fogyókúrás fogás, de jó eséllyel indulhat a család kedvence címért.

Fokhagymás – tejfölös rakott karfiol

Fokhagymás - tejfölös rakott karfiolHozzávalók:

  • 1 fej karfiol (kb. 40 dkg súlyú)
  • 30 dkg csirkemell
  • 2 fej vöröshagyma
  • 3 szem közepes burgonya
  • 2 db paradicsom
  • 2 db tojás
  • 10-10 dkg sajt és tejföl
  • 3 gerezd fokhagyma
  • só, bors

Elkészítése:

A karfiolt tedd fel főni sós vízben, majd miután jó 10 percig rotyogott, szűrd le és törd össze apróra. A csirkemellet is főzd puhára sós vízben, majd szeleteld fel. A hagymát karikázd fel, a paradicsomot is vágd szépen apróra. A tejfölhöz add hozzá a felvert tojásokat, a fűszereket és a zúzott fokhagymát.

A burgonyát hámozás után vágd fel vékony szeletekre, majd jöhet is a rétegezés egy vajjal kikent tepsiben: első körben egy réteg burgonya, egy réteg hús, majd a hagyma, a karfiol és a paradicsom. Ha az alapanyagokból több réteg is kijön, akkor ezt a sorrendet kövesd a továbbiakban is. A tetejét locsold meg tejföllel és szórd meg reszelt sajttal. Told be a 180 °C-os sütőbe egy jó félórára és kész is a mennyei és laktató ebéd.

Mi mindent tartalmazhat a karfiol?

Többek közt oldható és nem oldható rostokat, ásványi anyagokat mindenképp, ez utóbbiak közül a jól működő immunrendszerért is felelős C-vitamint; a DNS-védelmező B9-vitamint (folsavat); az egészséges csontok őrzőjét, a káliumot; és az antioxidáns szelént emelnénk ki. A karfiolban is előforduló biotin a tincseink egyik legjobb barátja, olyannyira, hogy hiányában szó szerint elhagyhatjuk a hajunkat.

Karfiolrizs

Ha vigyázol a vonalaidra, itt a kiváló rizspótló köret, mely azoknak is kiváló választás lehet, akik egyébként nem rajonganak ezért a zöldségért. Sem a zamata, sem az állaga nem emlékeztet a karfioléra, sokkal inkább pergő és roppanós a könnyű kis pirítás miatt.

Bátran társíthatod más zöldfélékkel, legyen az egy kis apróra vágott paprika, párolt zöldköret, de nyakon öntheted egy kis joghurttal vagy kefirrel is, és ha nem félted az alakod, egy kis majonézzel is akár.

Elkészítése:

Miután rózsáira szedted a karfiolt, zöldségaprítóban vagy turmixgépben törd össze, de elegendő csak éppen egy-két másodpercig, hogy apró szemcsés, de még ne krémes legyen az állaga. Az így kapott karfiolrizst pirítsd le egy kevés vajon, majd ízesítsd sóval, borssal, és esetleg fokhagymával, friss petrezselyemmel.

Miért nem kedveli vajon sok gyermek a karfiolt és annak testvérét, a brokkolit?

A keresztesvirágúakra jellemző kissé kesernyés ízt sokan nem kedvelik, ráadásul érdekesség, hogy gyermekek nyelvén sokkal több ízlelőbimbó található, ennélfogva, mint sok más ízt is, ezt a zamatot is sokkal intenzívebben érzik.

A karfiol igazi szívbarát is

A benne lévő szulforafán nevű vegyület remek antioxidáns, ami jelentősen mérsékelheti azokat a kockázati tényezőket, melyek az érelmeszesedés és a magas vérnyomás kialakulásáért lehetnek felelősek. Fontos szerepet játszhat a sejtek károsodásának megelőzésében, a már jelen lévő rákos sejtek túlburjánzásának megakadályozásában vagy egy effajta előrehaladott állapot esetében segíthet a daganat növekedésének megállításában.

Karfiolfasírt

karfiolfasírtKörettel – például párolt rizzsel -, de anélkül is önálló főfogás lehet, de egy filmezős nasinak is megteszi a karfiolfasírt. Ha szereted a cukkini- és más zöldségfasírtokat, érdemes kipróbálni, még ha az összetevők alapján nem is mondható diétába illő csemegének.

Elkészítése:

Első lépésként főzd meg sós vízben a karfiolt, de ne teljesen puhára, maradjon kissé roppanós. Miután leszűrted, turmixold össze, de hagyd egy kicsit darabosan, nem kell, hogy teljesen sima legyen az állaga.

Üss rá egy tojást és érzés szerint zsemlemorzsát, hogy klasszul formázható legyen, mint bármilyen más fasírt ilyenkor. Sót, borsot és finomra vágott petrezselymet adj hozzá ízesítés gyanánt, majd gyúrhatod is belőle vizes kézzel a pogácsákat. Alufóliával bélelt tepsiben süsd meg, közben figyelve, hogy mikor lesz szép piros a színe, ekkor kell megfordítani és a másik oldalát is megsütni. Nem is kell sokat várnod erre, uyganis hamar sül.

Fokhagymás tejfölbe, kefirbe, vagy épp majonézbe mártogatva, de magában majszolva is isteni, sőt, akár vendégváróként is megállja a helyét.

Az agy és női ösztrogénszint is felpöröghet, ha karfiolt fogyasztunk

A karfiol kolintartalmánál fogva nem csak a hangulatunkra van jó hatással, de a memóriánkat is edzi, így segítve a tanulási folyamatokat. Az indol-3-karbinol nevű vegyület pedig egy kiváló növényi fitoösztrogén, mely támogatja a női szervezetben a hormonális egyensúlyt az ösztrogénszint szabályozásával.

Provance-i karfiol

Provance-i karfiol

Ismét egy könnyű, egyszerű és nagyszerű köret következik, melyet a zöld fűszerek és a fokhagyma aromája tesz igazán teljessé. Abszolút alakbarát és még csak elrontani sem lehet.

Elkészítése:

Ezúttal a más forrásban lévő vízbe dobd csak bele a karfiolt, akár rózsáira szedve, de egészben is hagyhatod. Amíg rotyog, elkészülhet a provance-i fűszerolaj, melynek csak a neve hangzatos, viszont annál zamatosabb és annál egyszerűbb elkészíteni.

Fél deciliter olívaolajon piríts meg finoman, kis lángon 4-5 gerezd fokhagymát, majd suhints rá zöldfűszereket, például rozmaringot, majorannát, kakukkfüvet, szinte bármit és pici sót.
Ha a karfiol félig már megfőtt – tíz perc elég is neki -, szűrd le, majd mehet is a sütőpapírral bélelt tepsibe, a fűszerolajjal szépen meglocsolgatva. Előmelegített sütőben maximum negyedóra alatt szép aranyszínűre sül.

 

 

 

Húsmentesen étkezel? Ez a vakáció alatt sem probléma!

Karfiolról bővebben




Kapcsolódó bejegyzések
Életmód

Kollagén hatása az ízületekre

3 perc olvasás
A kollagén fogyasztása nemcsak a bőrünkre hathat pozitívan, a kollagén hatása az ízületekre, ínakra, porcokra, csontokra is kiemelkedő lehet. Ezt a fehérjét…
Életmód

Ránctalanítás műtéti beavatkozás nélkül – ez lehetséges?

2 perc olvasás
A ráncfelvarrás sokak életében egyet jelent az elkerülhetetlennel, vagy éppen azzal a rémálommal, amit soha nem akarnának a magukénak tudni. Akkor inkább…
ÉletmódSzínes

Alig várod a nyarat? Készülj fel rá már most!

2 perc olvasás
Bár a naptár szerint még jó sokat kell aludni a várva várt nyaralásig vagy a strand kellékek indokolt előkerüléséig, te mégis sóhajtozva…
Légy tagja az elit klubnak!

Értesülj elsők között a legújabb bejegyzéseinkről!

×
Gasztro

Konyhatündér sorozat - zöldségek elkészítése