GasztroÉletmód

Mandulatej készítése házilag

4 perc olvasás

A mandulatej sokak kedvence, de ez nem mindig választás kérdése. Sokan vannak, akiknek a szervezete nem tolerálja a tejet és a tejtermékeket, mások valamilyen meggyőződés okán nem fogyasztanak effélét és ezért folyamodnak a növényi tejekhez, melyek akár otthon is elkészíthetők.

A mandula a rózsafélék családjába tartozik, és közeli rokonságban áll az őszibarackkal, a szilvával és a nektarinnal. A mandulát technikailag a csonthéjasok közé sorolják, amelyek olyan gyümölcsök, amelyeknek kemény külső héjuk és egyetlen magjuk van. Az általunk fogyasztott mandula valójában a mandulafa magja. Ezeket a magokat kemény héj veszi körül, amelyet fel kell törni ahhoz, hogy megehessük őket. A mandula fogyasztható nyersen, pörkölve, vagy mandulatejből készülhet. Számos recept népszerű összetevője, és jó táplálékforrás is. A mandulában sok egészséges zsír, fehérje és rost található, valamint fontos vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmaz.

A mandulatej készítésének folyamata hihetetlenül egyszerű, először is nézzük, milyen eszközökre lesz szükség:

  • egy nagy tál
  • sajtkendő vagy olyan anyag, melyen átszűrhető majd a folyadék, pl. textilpelenka is megteszi
  • nagy sebességű turmixgép

Hozzávalók

  • 1 csésze mandula
  • 4 csésze víz + ami az áztatáshoz kell
  • 2-4 szárított, kimagozott datolya (opcionális)
  • 1/2 teáskanál vanília (opcionális)

Mandulatej elkészítése

  1. A tej elkészítése előtti napon tedd a mandulaszemeket egy edénybe, és önsd fei vízzel. Letakarva helyezd egy éjszakára a hűtőbe. Másnapra a mandula megduzzad és a színe világosabbá válik.
  2. Öblítsd le alaposan a mandulát, és tedd a szemeket a turmixgépbe 4 csésze vízzel és ha szereted, 2 szem szárított, kimagozott datolyával. Kb. egy perc alatt kész is lesz a pép, mely ugyan még darabos, de most jön a sajtszövet.
  3. Helyezd a kendőt egy nagy tálba, és öntsd bele a turmixgép tartalmát.
  4. Nyomkodd össze a sajtszövetet, amíg a folyadék nagy része át nem jutott az anyagon.
  5. Ha gondolod, keverj hozzá 1/2 teáskanál vaníliát. Hűtőszekrényben tárold, és majd’ egy hétig eláll. Felhasználás előtt pedig mindig rázd össze egy kicsit.

A mandulatej jótékony hatásai

  1. A mandula jó E-vitaminforrás.
    Az E-vitamin olyan tápanyag, amely segít megvédeni a szervezetet a sejtkárosodástól. Emellett antioxidáns is, ami azt jelenti, hogy segíthet a gyulladások csökkentésében. Emellett az E-vitamin bizonyítottan szerepet játszik bizonyos krónikus betegségek, például a szívbetegségek és a rák megelőzésében.
  2. A mandula jó magnéziumforrás.
    A magnézium olyan ásványi anyag, amely több mint 300 biokémiai reakcióban vesz részt a szervezetben. Fontos az energiatermeléshez, az izomösszehúzódáshoz és az idegműködéshez. Emellett a magnézium bizonyítottan szerepet játszik a szívbetegségek és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatának csökkentésében.
    6 figyelmeztető jel, mely magnéziumhiányra utalhat
  3. A mandula segíthet a koleszterinszint csökkentésében.
    A magas koleszterinszint plakkok felhalmozódásához vezethet az artériákban, ami növelheti a szívbetegségek kockázatát. Számos tanulmány kimutatta, hogy a mandula fogyasztása segíthet a koleszterinszint csökkentésében.
  4. A mandula javíthatja a vércukorszint szabályozását.
    A 2-es típusú cukorbetegség olyan állapot, amely akkor lép fel, amikor a szervezet nem használja megfelelően az inzulint, ami magas vércukorszintet eredményez. Egyes tanulmányok kimutatták, hogy a mandula fogyasztása javíthatja a vércukorszint szabályozását a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknél. Itt a vashiány és a vérszegénység természetes, házi orvossága!
  5. A mandula segíthet a fogyásban.
    A mandula magas fehérjetartalmú, alacsony szénhidráttartalmú élelmiszer, amely segíthet abban, hogy az emberek jóllakottnak és elégedettnek érezzék magukat az elfogyasztása után. Ez ahhoz vezethet, hogy összességében kevesebb kalóriát fogyasztanak, és potenciálisan segíthetik a fogyást.

Allergiás reakciók

Bár sok receptben gyakori összetevő, néhányan meglepődhetnek, ha megtudják, hogy a mandula egyeseknél allergiás reakciókat okozhat. Ezeknek a reakcióknak a pontos oka ismeretlen, úgy vélik, hogy egy, magában a mandulában található fehérje okozza őket. A mandulaallergia tünetei az enyhétől (például csalánkiütés vagy viszketés) a súlyosig (például légzési nehézség vagy torokduzzanat) terjedhetnek. Súlyos esetekben a mandulaallergia akár életveszélyes is lehet, de szerencsére a mandulaallergiás emberek számára számos lehetőség van, például egy másik diófajta helyettesítése vagy teljesen más összetevő használata. Ha tehát mandulaallergiás vagy, nem kell aggódnod – még mindig rengeteg finom étel létezik, amit élvezhetsz!

Érdekességek a manduláról

  • A mandula egyfajta dióféle, de valójában a mandulafa ehető magjai.
  • A mandula a Közel-Keleten őshonos, és spanyol misszionáriusok hozták Kaliforniába az 1800-as években.
  • A mandula a mediterrán térségben őshonos, és pontos eredete ismeretlen.
  • Azonban évszázadok óta termesztik, és ma már a világ számos részén termesztik.
  • Kaliforniában a világ mandulájának több mint 80%-át termelik.
  • A mandula jó E-vitamin-, magnézium- és rostforrás.
  • A mandula fogyasztható egészben, blansírozva, szeletelve, mandulavaj vagy tej formájában.

mandulatej készítése házilag

[custom-related-posts title=”Válogass további receptjeink közül is!” none_text=”None found” order_by=”title” order=”ASC”]




Kapcsolódó bejegyzések
Életmód

Kollagén hatása az ízületekre

3 perc olvasás
A kollagén fogyasztása nemcsak a bőrünkre hathat pozitívan, a kollagén hatása az ízületekre, ínakra, porcokra, csontokra is kiemelkedő lehet. Ezt a fehérjét…
Életmód

Ránctalanítás műtéti beavatkozás nélkül – ez lehetséges?

2 perc olvasás
A ráncfelvarrás sokak életében egyet jelent az elkerülhetetlennel, vagy éppen azzal a rémálommal, amit soha nem akarnának a magukénak tudni. Akkor inkább…
ÉletmódSzínes

Alig várod a nyarat? Készülj fel rá már most!

2 perc olvasás
Bár a naptár szerint még jó sokat kell aludni a várva várt nyaralásig vagy a strand kellékek indokolt előkerüléséig, te mégis sóhajtozva…
Légy tagja az elit klubnak!

Értesülj elsők között a legújabb bejegyzéseinkről!