Életmód

A narancs finom, de nem a bőrünkön!

3 perc olvasás

Sokan mit nem adnának, ha az egyenetlenségeiket pompásan sima bőrre cserélhetnék! Ezt így, ebben a formában nem ígérhetjük, sőt azt sem, hogy egyik napról a másikra eltűnnek az apró gödröcskék a kritikus domborulatokon, de hogy a helyzet nem reménytelen, az biztos. Lássuk, mit tehetünk a narancsbőr ellen.

Nézzük meg egy kicsit közelebbről a problémát!

Először szó szerint, vagyis vizsgáljuk meg az ujjaink közé csippentett bőrt. Ha csak ilyenkor láthatók apró gödröcskék – de egyébként a bőrünk sima és feszes – akkor nagy valószínűséggel még a kezdeti stádiumban vagyunk, amikor a legkönnyebben orvosolható a probléma. Ha viszont a már bizonyos szögből nézve vagy egyes izmok megfeszítésekor tűnnek elő az egyenetlenségek, akkor már bizony elértük a következő stádiumot. A harmadik esetben pedig semmilyen körülmények között nem elrejthető a probléma, hiszen egyértelműen szembetűnő.

De mi is ez valójában?

A narancsbőr kis zsírcsomói a pici, gombostűfejnyi méretükhöz képest többszörösükre duzzadhatnak, és ha elhanyagoljuk, akkor bizony makacsul lerakódnak, megkeményednek. Érthető tehát, hogy minél később kezdünk el vele foglalkozni, annál nehezebb lesz szétrobbantani ezeket a csomókat.

A rossz hír az, hogy egyértelmű csodaszer nem létezik, a jó hír viszont, hogy megfelelő és rendszeresen végzett programmal javítható a már kialakult állapot, melynek alappillérei az egészséges étrend és a mozgás, valamint a célzottan erre a célra kifejlesztett krémekkel végzett masszázs.

Sajnos vagy nem sajnos, de megfelelő táplálkozás nélkül eredményt hiába várunk. Nagyon egyszerű a képlet: ha túl sokat eszünk, az kedvez a zsírsejtek növekedésének, szaporodásának. Ugye ismerős a jojó-effektus, amikor egy drasztikus fogyókúrát követően visszatérünk a korábban megszokott étkezéshez? A zsírsejtek ilyenkor előszeretettel elkezdenek meghízni, és kötőszövet állaga meggyengül, hiszen az nem képes ezeket a kis csomókat megtartani.

De ha nem hagyjuk magunkat és felvesszük a harcot a cellulit ellen, akkor elérhetjük, hogy a korábban megnagyobbodott zsírsejtjeink szépen megszabaduljanak a feleslegtől, és a rendszeres mozgás hatására a szervezetünk energiaként hasznosítsa mindezt. És bizony, a kisebb zsírsejtek szebb bőrt és alakot fognak mutatni a tükörben.

Minden az étrenddel kezdődik

Nem titok, hogy a zsír és a só megköti a vizet a szervezetünkben, így érdemes a lehető legkevesebb mennyiséget bevinnünk ezekből. Persze ez nem az abszolút zsírmentességet jelenti, gondoljunk például a zsírban oldódó vitaminokra is, a D-, E-, K-, A-vitaminokra, így amikor készítünk egy nagyszerű zöldségsalátát, ne felejtsünk el egy pici olajat (lehetőleg ne napraforgóolajat) is önteni rá.

Érdemes kerülni az alkoholt, hiszen a lebontása külön feladatot ró a májra, ennélfogva gátolja a fogyást. A kávé a közhiedelemmel ellentétben nem segíti elő a súlyvesztést (állítólag felpörgeti az anyagcserét), sőt, hatására a zsírszövetállományban felgyülemlik a víz, mely gyakorlatilag megreked.

Amit viszont ajánlott magasabb dózisban bevinnünk, az a C-vitamin, illetve azok a gyümölcs- és zöldségfélék, amelyek legnagyobb százalékban tartalmazzák (például citrusfélék, paprika, kivi). A fehér lisztből készült pékáru helyett mindenképp válasszuk a teljes kiőrlésűeket, elősegítve ezzel is a megfelelő emésztést. A tofu előnye, hogy kiválóan helyettesítheti a húst, ráadásul nem tartalmaz zsírt sem. Az ásványi anyagokban gazdag élelmiszerek – mint a brokkoli, sárgarépa, spenót, gomba, hagyma, édeskömény, édesburgonya – mindenképpen támogathatnak bennünket a cellulit elleni küzdelemben.

Alapvető a sok gyümölcs és zöldség fogyasztása illetve az, hogy minél kevesebb főtt, illetve feldolgozott étel kerüljön az asztalunkra. Javasolt kiegészítő lehet a kalcium és a kovaföld, ez utóbbi erősíti a kötőszöveti állományt.

És ami elengedhetetlen: a napi folyadékbevitel, mely minimum 2-2,5 liter legyen, de inkább több.

Természetes ásványvizet, gyógyteát (pl. zöldtea, zsurló- és csalántea) fogyasszunk édesítés nélkül, kerülve a cukrozott üdítőket, még a 100%-os gyümölcsleveket is.

Végül pedig ne feledjük a rendszeres mozgást, mely legalább heti 3-4 alkalmat jelentsen, és mindemellett sokat sétáljunk, lépcsőzzünk, kerékpározzunk.



Kapcsolódó bejegyzések
Életmód

Kollagén hatása az ízületekre

3 perc olvasás
A kollagén fogyasztása nemcsak a bőrünkre hathat pozitívan, a kollagén hatása az ízületekre, ínakra, porcokra, csontokra is kiemelkedő lehet. Ezt a fehérjét…
Életmód

Ránctalanítás műtéti beavatkozás nélkül – ez lehetséges?

2 perc olvasás
A ráncfelvarrás sokak életében egyet jelent az elkerülhetetlennel, vagy éppen azzal a rémálommal, amit soha nem akarnának a magukénak tudni. Akkor inkább…
ÉletmódSzínes

Alig várod a nyarat? Készülj fel rá már most!

2 perc olvasás
Bár a naptár szerint még jó sokat kell aludni a várva várt nyaralásig vagy a strand kellékek indokolt előkerüléséig, te mégis sóhajtozva…
Légy tagja az elit klubnak!

Értesülj elsők között a legújabb bejegyzéseinkről!