Életmód

A túlsúlyról gyermekkorban

3 perc olvasás

A gyermekkori túlsúlynak számos oka lehet, és szülőként természetesen minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy megelőzzük, illetve ha már kialakulóban van a probléma, akkor is megpróbáljuk visszaszorítani a plusz kilókat és egészséges életmódra nevelni csemeténket.

A baba és az éhség

A kezdet kezdetén kétségtelen, hogy az anyatej a legjobb táplálék a baba számára, és még legjobb, ha a pici addig és annyiszor szopizhat, ameddig és amennyiszer jólesik neki. Az igény szerinti szoptatásnak megvannak a hívei és ugyanúgy az ellenzői is. A szakértők szerint ez a módszer azért is hasznos, mert a gyermek már ekkor azt kezdi el megszokni, hogy akkor eszünk, amikor megéhezünk, és nem akkor, amikor ennyit meg annyit mutat az óra.

Az étel, mint jutalom?

A későbbiekben, ahogy cseperedik a gyermek, sok szülő, nagyszülő hajlamos az evést, mint a jutalmazás egy formáját alkalmazni. Leggyakrabban sajnos nem gyümölcs kerül a csemete kezébe, hanem csoki, nyalóka, chips, vagy éppen valamelyik gyorsétterem-lánc menüje kerül elébe.

De sűrűn látni olyan anyukát is, aki a játszótéren futkosó csemetéjét mindenféle nassolnivalóval traktálja, mindezt csak úgy. És ezzel elérkeztünk egy nagyon fontos momentumhoz: ahhoz, amikor unalomból eszik valaki. Sajnos, a túlsúlyos emberek között találni nem egy olyat, aki belefáradván a megannyi kipróbált fogyókúrába, evéssel vigasztalódik; illetve eszik, miközben dolgozik, miközben olvas, tévézik, sétál, úgyszólván bármikor. Már nem érez éhséget sem. Ördögi kör ez az egész, melybe nyilván nem szeretnénk a gyermekeinket sem belehajszolni.

Visszakanyarodva a jutalmazáshoz: miért ne lehetne olyasmivel megörvendeztetni a gyermeket, aminek nincs köze az étkezéshez?

Plusz még egy kör társasjáték, ráadás mese este, kicsiknek való program a városban, közös futás, torna, bármilyen mozgásforma, mely a gyermek korához és kedvéhez szabott. Nem beszélve arról, hogy a közös programoknak ezen kívül is milyen pozitív hatásai vannak még.

 
A táplálkozásról

Nagyon lényeges, hogy sok gyümölcsöt, zöldséget fogyasszon a gyerkőc, kevesebb zsíros ételt, és annál több – nem cukrozott – folyadékot, elsősorban vizet. Biztosan nem újdonság, de meglehet, hogy időnként összekeverjük az éhséget és a szomjúságot. Így előfordulhat ez a gyerekeknél is. Lehet, hogy csak két pohár víz kell a csemetének, és rájön, hogy csupán szomjas volt.

Jómagam pedagógusként nap, mint nap találkozom gyerekekkel, ki uzsonnát, ki ebédnek valót hoz otthonról magával, ki pedig az iskolai büfében vásárolja meg az elemózsiáját. Megjegyzem, ahogy én látom, az utóbbiak vannak többen. Nem kell mondanom, hogy a chips, a kóla és az édes péksütemények illetve a csokoládék, nyalókák a legnépszerűbbek, holott egészségesebb „fogások”, szendvicsek, gyümölcsök, sőt saláták és ásványvíz is szerepelnek a kínálatban. És ezek a diákok gyakorta reggeli nélkül jönnek el otthonról, tehát kapásból két étkezésük is az előbb említett tömény cukros élelmek közül kerülnek ki. Suli után vagy hétvégente pedig jöhet a gyorséttermi kaja a barátokkal, kóla, energiaital, stb. 

Rajtunk, szülőkön áll, hogy változtassunk, formáljuk a gyermek ízlését, mi magunk is jó példával élen járva, ami az egészséges életmódot (is) illeti.



Kapcsolódó bejegyzések
Életmód

Kollagén hatása az ízületekre

3 perc olvasás
A kollagén fogyasztása nemcsak a bőrünkre hathat pozitívan, a kollagén hatása az ízületekre, ínakra, porcokra, csontokra is kiemelkedő lehet. Ezt a fehérjét…
Életmód

Ránctalanítás műtéti beavatkozás nélkül – ez lehetséges?

2 perc olvasás
A ráncfelvarrás sokak életében egyet jelent az elkerülhetetlennel, vagy éppen azzal a rémálommal, amit soha nem akarnának a magukénak tudni. Akkor inkább…
ÉletmódSzínes

Alig várod a nyarat? Készülj fel rá már most!

2 perc olvasás
Bár a naptár szerint még jó sokat kell aludni a várva várt nyaralásig vagy a strand kellékek indokolt előkerüléséig, te mégis sóhajtozva…
Légy tagja az elit klubnak!

Értesülj elsők között a legújabb bejegyzéseinkről!