Életmód

Március 6. – Az energiatakarékosság világnapja

2 perc olvasás
Fotó: freepik.com/jannoon028

E világnap tiszteletére röviden összefoglaltuk, mire érdemes figyelni az energiatakarékosság jegyében és természetesen nem csak ezen a jeles napon.

Vásárláskor

A háztartási gépek igazi energiafalók lehetnek, ha nem vagyunk elég körültekintőek a vásárláskor. Ha kellően energiatakarékos berendezést vásárolunk, akkor a felére, vagy akár a harmadára is csökkenhet a fogyasztásunk. Igaz, hogy drágább egy A+ vagy A++ besorolású gép, de hamar behozhatja az árát.

Hűtőszekrény

Az egyik legfontosabb háztartási gépünk a lakásban, melynek rendszeres tisztítása, leolvasztása nem csak önmagában fontos, hanem a minél kevesebb fogyasztás okán is. Amikor ezen munkálatokat végezzük, ne mulasszuk el a hűtő hátulját is portalanítani. Nagyon fontos továbbá a megfelelő hőfok beállítása is, mely a hűtő esetén +7 °C, a mélyhűtőnél pedig -18 °C. Ennél hidegebbre állítani egyrészt felesleges, másrészt súlyos forintokat ejtünk ki ezáltal a pénztárcánkból. És ami a megtakarítást illeti, az sem mindegy, hogy mennyiszer nyitogatjuk az ajtaját. Ha sütni-főzni szeretnénk, készítsünk elő mindent előre. Épp, mint ahogyan a főzőműsorokban látjuk, amikor minden kéznél van az asztalon, munkapulton. Így azzal is spórolunk, hogy csak egyszer nyitjuk ki a hűtőszekrény ajtaját.

energiatakarékosság

Tűzhely

Mindenképp ügyeljünk arra, hogy a megfelelő, méretben illő edénnyel és a hozzá illő fedővel dolgozzunk a tűzhely rózsáin illetve lapjain. Ez igaz akkor is, ha gáz-, és akkor is, ha elektromos tűzhelyünk van. Ez utóbbi esetében jó tudni, hogy a főzési idő lejárta előtt 10 perccel már ki is kapcsolhatjuk, mert sokáig tartja a keletkezett hőt.
Az edények közül – ha olyan étel készül – a kukta remek választás, hiszen nem csak időt, de energiát is megtakarítunk a használatával.

Sütő

Az elektromos tűzhelyhez hasonlóan a sütőt is hamarabb kikapcsolhatjuk, nagyjából a sütési idő befejezése előtt öt perccel. A meleg sokáig megmarad még, így az étel tovább sül anélkül, hogy tovább használnánk az áramot. A nyitogatást illetően szintén takarékoskodjunk, hiszen egy-egy alkalommal rengeteg hő távozik, még ha pár másodpercre pillantottunk is rá a készülő süteményre.
A modern készülékek pedig azt is jelzik, ha a belsejük elérte a kívánt hőfokot, mely akkor még fontosabb, ha a recept előmelegített sütő használatát javasolja.

Mosogatógép

Nyilvánvaló, hogy a kézi, folyóvizes mosogatás során több víz fogy, mint abban az esetben, ha a háztartásban mosogatógép is van. Ennek alkalmazásakor ügyeljünk arra, hogy lehetőleg csak akkor indítsuk el, ha már megtelt. Ha pedig nem túl zsíros edényekkel pakoltuk meg, akkor válasszuk a gazdaságos ECO funkciót rajta.




Kapcsolódó bejegyzések
Életmód

Kollagén hatása az ízületekre

3 perc olvasás
A kollagén fogyasztása nemcsak a bőrünkre hathat pozitívan, a kollagén hatása az ízületekre, ínakra, porcokra, csontokra is kiemelkedő lehet. Ezt a fehérjét…
Életmód

Ránctalanítás műtéti beavatkozás nélkül – ez lehetséges?

2 perc olvasás
A ráncfelvarrás sokak életében egyet jelent az elkerülhetetlennel, vagy éppen azzal a rémálommal, amit soha nem akarnának a magukénak tudni. Akkor inkább…
ÉletmódSzínes

Alig várod a nyarat? Készülj fel rá már most!

2 perc olvasás
Bár a naptár szerint még jó sokat kell aludni a várva várt nyaralásig vagy a strand kellékek indokolt előkerüléséig, te mégis sóhajtozva…
Légy tagja az elit klubnak!

Értesülj elsők között a legújabb bejegyzéseinkről!