Színes

Mégsem fenyegeti kipusztulás a csendes-óceáni korallokat? – meglepő fordulat a kutatásban

1 perc olvasás
Fotó: nine / Pixabay

Ötszáz milliárdra becsülik a Csendes-óceánban élő korallok számát ausztrál kutatók, akik a virágállatok kipusztulásának kockázatát is újraértékelték a friss számadatok fényében.

A szakemberek több mint 300 korallfaj populációinak méretét becsülték meg a Csendes-óceánban, Indonéziától Francia Polinéziáig. A kutatók a korallzátonyokat jelölő térképekre és a korallkolóniák megszámlálására alapozták az eredményeiket a tanulmányban.

“Becslésünk szerint nagyjából 500 milliárd korall él a Csendes-óceánban. Nagyjából ugyanennyi fa lehet az Amazonas-medencében, vagy madár a világon(…)Ismernünk kell egy faj populációméretét ahhoz, hogy felmérhessük kipusztulásának kockázatát”

– mondta Andy Dietzel, az ausztrál James Cook Egyetem munkatársa, aki a tanulmány vezető szerzője volt.
Az eredmények azt sugallják, hogy bár a virágállatok regionális pusztulása súlyos csapást jelent a helyi korallzátonyokra, a legtöbb korallfaj globális kipusztulásának kockázata ugyanakkor alacsonyabb, mint azt korábban becsülték a szakemberek.

[custom-related-posts title=”Ez is a természet műve!” none_text=”None found” order_by=”title” order=”ASC”]

“Tekintettel ezeknek a korallpopulációknak a nagy méretére, nem valószínű, hogy azonnali kipusztulás vár rájuk. Még mindig van idő, hogy megóvjuk őket az emberi tevékenységekből eredő felmelegedéstől, de csak akkor, ha mihamarabb csökkentjük az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását”

– ezt már a tanulmány társszerzője, Terry Hughes professzor állítja, aki továbbá hozzátette, hogy a kutatások az eddiginél jóval több információval szolgálnak ahhoz, hogy megmenthetőek legyen a korallzátonyok.

Érdekel hogyan néz ki egy korallzátony? A következő videóban betekintést nyerhetsz a mélység rejtett világába!




Kapcsolódó bejegyzések
DivatSzínes

Mitől lesz egy eljegyzési gyűrű különleges?

5 perc olvasás
Nincs két ugyanolyan kapcsolat: minden kötelék egyedi és páratlan e világon. Ha pedig egy ilyen egyedülálló kapocs alakul ki két ember között,…
Színes

Az illatok szerepe a divatban és a stílusban

2 perc olvasás
Minden stílusnak megvan a maga illata? Ez így nyilván nem igaz, de az már annál inkább, hogy minden embernek megvan a maga…
ÉletmódSzínes

Alig várod a nyarat? Készülj fel rá már most!

2 perc olvasás
Bár a naptár szerint még jó sokat kell aludni a várva várt nyaralásig vagy a strand kellékek indokolt előkerüléséig, te mégis sóhajtozva…
Légy tagja az elit klubnak!

Értesülj elsők között a legújabb bejegyzéseinkről!