Életmód

Home office ide vagy oda, az otthoni munkakörnyezetünk is lehet inspiráló

4 perc olvasás
Image credit: Matthew Henry on Wunderstock

Van, akinél állandó az otthoni munkavégzés, van, akinél a pandémia hozta úgy, hogy hosszabb-rövidebb időre a négy fal között végezte a feladatát, vagy szakmájából adódóan otthonról dolgozik. Így a testmozgás, a kikapcsolódás, a gyereknevelés, a házimunka és a munkahelyi teendők is mind ugyanazon négyzetméterek közé szorultak és szorulnak. A munkaidő határai is kissé el is mosódhattak, és talán éppen ezért nehezebb is egyhelyben ülni, mert közben el kellene indítani a mosógépet, közben a digitális oktatásban résztvevő gyrekőc is igényelné a figyelmünket, csenget a postás, és stb. 

Elmaradhat az elindulás és a hazaérkezés érzése, ami lehetővé teszi, hogy elkerüljük a reggeli rohanást és a csúcsforgalmat, és ez utóbbit hazafelé is. Néhány tipp azért jól jöhet, ami segítheti a kellő ráhangolódást a munkára, és hogy minél kevésbé zökkenjünk ki a feladataink menetéből, és okosan osszuk be az időt.

1. Legyen egy megszokott, állandó helye a munkavégzésnek

Ha home office-ra kényszerültünk, a legfontosabb, hogy ne a kanapén vagy az ágyban fekve próbáljunk jól teljesíteni, hanem jelöljünk ki egy kifejezetten a munkára szánt helyet a lakásban. Fontos, hogy olyan környezetet alakítsunk ki, ami segít a koncentrálásban, inspirál és ami fizikailag is elkülönül a magánéletünktől. Ehhez nincs szükség külön dolgozószobára vagy nagyméretű lakásra – elegendő egy kisebb íróasztal a nappaliban, amit a személyes munkaállomásunknak nevezünk ki. Így kevésbé fog csábítani a konyha és a kanapé is, és a munka végeztével, az asztaltól felállva úgy érezhetjük majd, hogy tényleg befejeztük az aznapi munkát. És ugyanígy reggel is, mikor leülünk az asztal mellé, agyunk is szinte azonnal ráhangolódik arra, hogy most feladat van. 

home-office-divatmagazin.hu

2. Tegyük személyessé otthoni irodánkat

Bár a házi irodánk el kell, hogy különüljön a magánéletünk egyéb színhelyeitől a lakásban, mégis érdemes olyan munkaállomást kialakítanunk, amely tükrözi személyiségünket. Munka közben is érdemes olyan tárgyakkal körülvennünk magunkat, melyek inspirálnak és kellemes hangulatot teremtenek – így a munkához is több kedvünk lesz! Ha tehetjük, vonjuk be a természetet: üljünk közel az ablakhoz, hogy természetes fényforrásunk legyen, és néha pihentessük meg a szemünket a kinti fákon, madarakon. Ugyanígy természetközeli hangulatot adhat néhány szál friss, vágott virág vagy egy cserepes növény az asztalon. 

3. Ergonomikus munkaállomás

Azért, hogy az otthoni munkaállomásunk előtt töltött idő kellemes és kényelmes legyen, érdemes kiemelt figyelmet fordítanunk az ergonómiára. A legideálisabb eset az, amikor külön monitorunk és billentyűzetünk van, hiszen a gerincünknek az a legjobb, ha az elsődlegesen használt kijelzőt szemmagasságban helyezzük el. Ha a legrugalmasabb megoldást keressük, válasszunk olyan monitort, amely több irányban, kényelmesen mozgatható és forgatható, így kifejezetten hasznos azok számára, akik egész napokat töltenek a képernyő előtt. A laptopok kijelzője általában 12 és 17 hüvelyk közötti, míg a legelterjedtebb irodai monitorok általában 24 és 27 hüvelyk közöttiek.

4. Rendszerezzünk 

Azért, hogy az otthon töltött idő alatt feladataink ne távoli kötelességeknek tűnjenek, érdemes lehet visszanyúlnunk a régi, jól bevált iskolai módszereinkhez. Egy parafa- vagy mágnestáblán rögtön kézzelfoghatóbbá válnak majd a feladatok, ráadásul elvégzésük után még jobb érzés lesz kihúzni vagy letörölni őket. A legfontosabb információkat így anélkül láthatjuk magunk előtt, hogy jegyzetek, online meetingcsoportok vagy dokumentumok között kellene keresgélnünk – ráadásul egy ilyen rendszer sokkal inspirálóbb is lesz, amivel aztán hatékonyabbak lehetünk a munkában. Persze, van akinél kézenfekvőbb egy irodai szoftverben tárolni a feladatokat, és abban színekkel jelölni és fontossági sorrend szerint rendszerezni őket, majd kipipálni, de elegendő lehet egy határidőnapló is, melyben ugyanígy jelölhetjük a prioritást élvező és már elvégzett munkákat is. 

5. Tartsunk rendet magunk körül

Ha az asztalunk és a közvetlen környezete rendezett, sokkal szívesebben ülünk le mellé és látunk munkához, mintha káoszhoz hasonlító rendetlenség fogad, és ahhoo, hogy bekapcsolhassuk a gépet, még előbb rendet kell tennünk. Mielőtt a nap végén felállnánk az asztal mellől, tegyünk rendet, vigyük ki a kávéscsészét, dobjuk ki a már felesleges papírfecnit, rendezzük az iratokat, írószereket, stb. Megkönnyítjük ezzel a másnapi ráhangolódást. 

6. Tartsunk szünetet, de okosan

Fontos, hogy félóránként-óránként keljünk fel a gép elől és mozgassuk meg magunkat, végezzünk néhány tornagyakorlatot és tornáztassuk meg a szemünket is. Ha nagyon belemerülnénk a munkába, állítsunk be a telefonunkon időzítőt, hogy rendszeresen figyelmeztessen a mozgásra és a folyadékpótlásra. A szünetet lehetőség szerint ne a közösségi oldalakon töltsük, hiszen talán észre sem vesszük, de a “csak 5 perc a Facebookon” akár 25 perccé vagy hosszabb időtartammá is duzzadhat. 

[custom-related-posts title=”Olvastad már?” none_text=”None found” order_by=”title” order=”ASC”]

 




Kapcsolódó bejegyzések
Életmód

Kollagén hatása az ízületekre

3 perc olvasás
A kollagén fogyasztása nemcsak a bőrünkre hathat pozitívan, a kollagén hatása az ízületekre, ínakra, porcokra, csontokra is kiemelkedő lehet. Ezt a fehérjét…
Életmód

Ránctalanítás műtéti beavatkozás nélkül – ez lehetséges?

2 perc olvasás
A ráncfelvarrás sokak életében egyet jelent az elkerülhetetlennel, vagy éppen azzal a rémálommal, amit soha nem akarnának a magukénak tudni. Akkor inkább…
ÉletmódSzínes

Alig várod a nyarat? Készülj fel rá már most!

2 perc olvasás
Bár a naptár szerint még jó sokat kell aludni a várva várt nyaralásig vagy a strand kellékek indokolt előkerüléséig, te mégis sóhajtozva…
Légy tagja az elit klubnak!

Értesülj elsők között a legújabb bejegyzéseinkről!