Divat

72 esztendős az Adidas márka

2 perc olvasás

Nem is gondolnánk, hogy 1949. augusztus 18-án történt, hogy Adi Dassler bejegyeztette a vezeték- és keresztnevéből alkotott Adidas márkanevet.

Az emblémává vált 3 csík eredetileg egy szíjrendszer volt a cipők oldalán azért, hogy jobb tartást biztosítson a láb részére. Adi Dassler bátyja, Rudolf Dassler a PUMA márkájú termékeket gyártotta. A két testvér a közös vállalkozásban kezdett sportcipőket gyártani, a cég neve Gebrüder Dassler Schuhfabrik – Dassler Testvérek Cipőgyára volt. Hamarosan rivalizálni kezdtek, és külön céget alapítottak. Adi Dassler az Adidas márkát. Rudolf Dassler szintén a kereszt és a vezetékneve elejéből megalkotta a RUDA márkanevet, ami nem sokkal később PUMA lett.

De kezdjük az elején…

A történet egy németországi bajor kisvárosban kezdődött, egy egyszerű mosókonyhában. Adi Dassler 1924 -ben regisztrálta a „Gebrüder Dassler Schuhfabrik”-t, („Dassler testvérek cipőgyára”) azzal a céllal és küldetéssel, hogy a sportolók számára a lehető legjobb felszerelést fejlessze ki. Először az 1928-as amszterdami olimpián viseltek a sportolók Dassler-cipőket.

1949. augusztus 18 -án az akkor 49 éves Adi Dassler új céget regisztrált, az „Adi Dassler adidas Sportschuhfabrik” -ot, és meg is kezdte a munkát 47 alkalmazottjával Herzogenaurach kisvárosában. Ugyanebben az évben bejegyeztett egy cipőt, amelyen már a hamarosan híressé váló, bizonyos 3 csík is rajta szerepelt, ez volt a híres Adidas 3-Stripes. A lassú, döcögős indulást egy nem akármilyen focimeccs gyorsította fel.
A könnyű futballcipő stoplijai történelmet írtak, amikor a német labdarúgó-válogatott az 1954-es vb-döntőben a verhetetlen magyarokkal, az Aranycsapattal találkozott. A trófeát nyert csapatot innentől kezdve éveken át dicshimnusz zengte körül, ahogyan őket a sikerhez hozzásegítő Adidas márkanevet és alapítóját is.

A forradalmi lábbelik nagy figyelmet kaptak nemzetközi szinten. 1952-ben már az első sporttáskák is elkészültek, 1963-tól pedig megindult a labdák gyártása is. Ez utóbbiak közül kerülnek ki 1970 óta minden jelentős labdarúgó esemény hivatalos labdái.


1967 óta hoznak forgalomba edző- és versenyruházatokat is 1974 óta pedig teniszütőket is gyártanak.
1978-ban ugyan Adolf Dassler elhunyt, de a cég nem maradt magára, az irányítást a családja vitte tovább.
1989-ben a vállalat részvénytársasággá alakult. A ’90-es évek elején visszatértek az eredeti, hagyományos „receptúrához” és újra kiemelkedő minőségű termékek gyártására törekedtek, valamint sorozatos fejlesztésekre, újításokra is, melyek azóta sem álltak és állnak meg.

Fotók: pxhere.com



Kapcsolódó bejegyzések
Divat

Színes női cipők tavaszra és nyárra – hogyan viselheted ezeket a legstílusosabban?

3 perc olvasás
A tavaszi és a nyári szezon tökéletes alkalmat biztosít arra, hogy bátrabban játsszunk a színekkel, így gardróbunk szürke és fekete dominanciáját felválthatják…
Divat

Apró változtatás, hatalmas megújulás

4 perc olvasás
A férfi divatról elterjedt közhiedelem, hogy jóval egyszerűbb és letisztultabb mind forma világában, színeiben mind pedig a felhasznált anyagok tekintetében. Nem beszélve…
Divat

Divatosan az irodában – elvárások és egyéniségünk

3 perc olvasás
Kiskosztüm magassarkúval vagy farmer és tornacipő? Az irodai öltözékünk kiválasztásakor nemcsak azt kell mérlegelnünk, mi illeszkedik saját stílusunkhoz, hanem azt is, öltözékünknek…
Légy tagja az elit klubnak!

Értesülj elsők között a legújabb bejegyzéseinkről!