Divat

Apró változtatás, hatalmas megújulás

4 perc olvasás

A férfi divatról elterjedt közhiedelem, hogy jóval egyszerűbb és letisztultabb mind forma világában, színeiben mind pedig a felhasznált anyagok tekintetében. Nem beszélve a különféle kiegészítőkről, amelyek azért valljuk be őszintén a hölgyeknél jóval szélesebb palettán mozognak, mint az uraknál. Persze nem volt ez mindig így! Gondoljunk csak a barokk, a rokokó mai szemmel szinte már giccses öltözékeire! Ezek a korszakok a férfi öltözékeket is extrém módon forradalmasították.

 

A szinte már túlzóan feltűnő kiegészítők, drágaköves ékszerek, nyakkendőtűk, mandzsetták valóban feldobták a férfi öltözetet. Később ez természetesen finomodott, egyszerűbb lett és volt olyan korszak is a férfidivatban, amikor szinte teljesen eltűntek ezek a kiegészítők. Ugyanakkor egészen egyértelműen megfigyelhetjük, hogy a kiegészítők – különös tekintettel a férfi kiegészítőkre – manapság igen erőteljes reneszánszukat élik. Cikkünkben bemutatunk néhány férfi ruházathoz tartozó kiegészítőt, amelyek manapság is divatosak, sőt kifejezetten feldobják az outfitet!

A díszzsebkendő

A 19. században, a kétrészes öltöny megjelenésével született meg az egyik legismertebb férfi kiegészítő, a díszzsebkendő. A papír zsebkendő megjelenésével elvesztette eredeti funkcióját (a kéz és az arc tisztítása): a bal oldali zakózsebben hordott kendő belépett a divatkiegészítők világába. Innentől kezdve a finom anyagú, különböző mintázatú kendőket többnyire olyan világhírű stílusikonok, színészek gardróbjának váltak elengedhetetlen darabjaivá, mint például Gene Kelly, Fred Astaire, Cary Grant, Steve McQueen vagy Frank Sinatra.

A praktikus funkció és a klasszikus filmek eltűnésével, valamint a kevésbé formális mindennapi öltözet megjelenésével a díszzsebkendő egy időre kikerült a reflektorfényből. Az ezredforduló közeledtével azonban eljött a zakózsebben hordott kiegészítő újjászületése. Persze ez nagyban köszönhető a 007-es ügynöknek, vagy olyan népszerű sorozatoknak mint például a Mad Men.

A mandzsettagomb

A 16. század elején a férfiak jellegzetes, fodros mandzsettájú ingeket kezdtek viselni, amelyeket díszszalaggal vagy madzaggal kötöttek át. Bár ez a díszszalag egészen a 19. századig megmaradt a ruházaton, az évek során a kis üveggombokra erősített dekoratív láncok is megjelentek. Az üveg pedig idővel fokozatosan átadta helyét a fényűzőbb anyagoknak, mint például a drágakövek és a gyémántok. Ez nagyjából 18. század közepén történt, tehát ezt az időszakot tekintik az első mandzsettagomb születési idejének is. A 18. század végén a mandzsettagomb rendkívül népszerű volt a férfiak között. Az olcsóbb, gyártási módoknak köszönhetően megnőtt az elérhetősége és ezzel együtt az ingek értékesítése is. A férfi mandzsettagombot gyakorlatilag mindenhol viselték. Ez a helyzet a 20. század végén változott meg, amikor elkezdték tömegesen gyártani a mandzsettára varrt gombos ingeket. A mandzsettagombok népszerűsége fokozatosan alábbhagyott, és ez az ízléses férfi kiegészítő lassan csak a luxus inggel kombinálva tartotta meg stabil helyét.

Jelenleg a férfi mandzsettagomb ismét a divattervezők figyelmének középpontjában áll, ráadásul a férfi elegancia is párosul ennek a kiegészítőnek a viseléséhez. A kínálatban hihetetlen szín-, forma- és stílusválaszték található. Az elegáns daraboktól az egyedibb dizájnokig, amelyek a mindennapi életben is hordhatók. A mandzsettagomb viselése elsősorban formális, vagy félformális alkalmakra javasolt, ugyanis jól passzol öltönyhöz és nyakkendőhöz. Viszont egyre gyakrabban találkozhatunk azonban hétköznapibb ingekkel is, amelyek mandzsettáján mindkét oldalon lyukak vannak a gombok beillesztésére. Ez lehetőséget teremt feltűnőbb egyedi daraboknak, azaz színes, különböző formájú vagy tematikusan kidolgozott ékszereket is hordhatunk akár egy egyszerűbb inghez. Mindez diszkréten dobja fel öltözködésünket, hiszen egy apró kiegészítőről beszélünk, ámde egyedivé és extravagánssá is válhat öltözékünk egy-egy különleges alkalommal.

A karóra

Klasszikus, elegáns, lehet sportos, ugyanakkor talán a legismertebb férfi kiegészítő. A férfiaknak a karóra egyike azon kevés kiegészítőnek, amely sok mindent elmondhat viselőjének stílusáról, ízléséről, akár státuszáról is. A férfi hagyományok szerint a fiatal srácoknak az elegáns férfi órák a felnőtté válás bizonyos tulajdonságait sugallják. Ezért mielőtt bárki beszerezne egy különlegesebb darabot nem árt tisztában lenni a karóra választásának alapszabályaival. Fontos, hogy passzoljon a stílusunkhoz, ruházatunkhoz, életmódunkhoz. Nem csak a márkát nézzük, amikor órát választunk! A klasszikus és a prémium minőségű termékek tökéletesen illenek az üzleti öltözethez. Ezek az órák többnyire Svájcban, valamint az Egyesült Államokban készült úgynevezett mechanikus órák. A fiataloknak készült modelleket az eredeti dizájn és a számos hasznos funkció (fények, ébresztőóra, stopperóra, naptár) kombinációja jellemzi. A sportmodellek fő paramétere az erősség, a strapabírás. Ezek főként ütés- és vízálló burkolattal készülnek. Az igazi „fanatikusoknak” több órája van, így különféle öltözethez tudnak megfelelő karórát választani.




Kapcsolódó bejegyzések
Divat

Színes női cipők tavaszra és nyárra – hogyan viselheted ezeket a legstílusosabban?

3 perc olvasás
A tavaszi és a nyári szezon tökéletes alkalmat biztosít arra, hogy bátrabban játsszunk a színekkel, így gardróbunk szürke és fekete dominanciáját felválthatják…
Divat

Divatosan az irodában – elvárások és egyéniségünk

3 perc olvasás
Kiskosztüm magassarkúval vagy farmer és tornacipő? Az irodai öltözékünk kiválasztásakor nemcsak azt kell mérlegelnünk, mi illeszkedik saját stílusunkhoz, hanem azt is, öltözékünknek…
Divat

Mi az a boholytalanító, és mire jó?

3 perc olvasás
Sokan nem hallottak még róla, pedig ez az az eszköz, ami egyrészt mindenütt jó szolgálatot tehet, másrészt kitűnő ajándékötlet. Kicsi, praktikus, és…
Légy tagja az elit klubnak!

Értesülj elsők között a legújabb bejegyzéseinkről!