Életmód

Mi történik, ha túl sok vizet iszol?

2 perc olvasás

Engem a téma első sorban akkor foglalkoztatott, amikor még volt időm sportolni. Az évek múlásával ugyan nem lett több szabadidőm, de újra előkerült az egészséges(ebb) táplálkozás gondolata, hiszen míg régen éhesen vártam a desszertet, miután elpusztítottam egy asztalnyi ételt, ma már elég ránéznem egy, a kirakatban árválkodó furcsa fánkra és huss, híztam 10 kilót.

A víz az élet elixírje. Étel nélkül tovább bírjuk, mint víz nélkül, ennek megfelelően sok helyen olvasni, hogy “igyál sok vizet” és “maradj hidratált”, és ezzel mindenki egyet ért,  de van a lónak egy másik oldala is, amiről viszont kevesen beszélnek. Az ember azt hinné, hogy a nap kiváltságos, nyugodt perceiben minden negatív következmény nélkül a bevitt folyadék nagy része csak úgy átcsurog az emberen.

Igen, létezik olyan, hogy túl sok víz!

Összeállítottunk egy dekoratív listát, de ne felejdük, hogy szélsőséges példákat is hoztunk!

Víz mérgezés

Ez egy olyan állapot, amelyben egyensúlyhiány alakul ki a test elektrolitszintjeiben. Ezt a túlzott vízfogyasztás okozza anélkül, hogy a szervezet által igényelt nátriumot kicserélné. A víz intoxikációja vezethet:

  • Hyponatraemia, olyan állapot, amelyben a vér nátriumszintje alacsony. Ez vezethet a dezorientációhoz, és gátolja a gondolkodási képességet, sőt az egyensúlyt is.
  • Hipokalémia, olyan állapot, amelyben a vérszérum káliumszintje csökken, ami szabálytalan szívritmus kockázatához vezethet.

Fejfájás és hányinger

Magasabb vízszinttel a szervezet sejtjei megduzzadnak, és nagyobbak lesznek. Az agyi hívásokat ugyanúgy érintik; nagy nyomást gyakorol a koponyára, ami fejfájást okoz. Ráadásul, mivel a vesék a szükségesnél jobban dolgoznak, lelassulnak, ami émelygéshez vezet.

Vitaminhiány

A folyadék távozásával a test megfelelő működéséhez szükséges ásványi anyagok is távoznak. Ez egy teljesen normális folyamat, azonban a túl sok folyadék bevitele több ásványi anyag távozását is jelentheti, így mindenképpen gondoskodjuk a vitaminok pótlásáról!

Fáradt vesék

Mint tudjuk, a vesék kiszűrik a testből a toxinokat a folyadék szűrésével. A nagy mennyiségű víz a szervezetben megterheli a veséket, azáltal hogy folyamatos munkára kényszeríti, ettől pedig kifáradnak. Általában a vesék egy óra alatt egy liter vizet megszűrnek, de ennél több folyadék már “túlórának” számít.

Fáradtság

Amikor a vesék, az erek és a szív folyamatosan nyomás alatt áll, az az egész testet leterheli. Ilyen stresszel általában mindig fáradtnak érzed magad.

Leterhelt szív

A megnövekedett vízbevitel miatt a vér mennyisége felemelkedik a rendszerbe. Emiatt a vérereknek és a szívnek jobban kell dolgozniuk a szivattyúzáshoz, ami szélsőséges esetekben rohamhoz vezethet.

Izomgörcsök

Mivel az elektrolit szintje a szervezetben nem normális, a testben lévő folyadékszintek között egyensúlyhiány van, ami befolyásolja az izmok megfelelő működését. Ez izomgörcsökhöz vezethet.

Ezek lennének a túl sok víz okozta tünetek. Most pedig megyek, és öntök magamnak egy pohárral! 😉




Kapcsolódó bejegyzések
Életmód

Kollagén hatása az ízületekre

3 perc olvasás
A kollagén fogyasztása nemcsak a bőrünkre hathat pozitívan, a kollagén hatása az ízületekre, ínakra, porcokra, csontokra is kiemelkedő lehet. Ezt a fehérjét…
Életmód

Ránctalanítás műtéti beavatkozás nélkül – ez lehetséges?

2 perc olvasás
A ráncfelvarrás sokak életében egyet jelent az elkerülhetetlennel, vagy éppen azzal a rémálommal, amit soha nem akarnának a magukénak tudni. Akkor inkább…
ÉletmódSzínes

Alig várod a nyarat? Készülj fel rá már most!

2 perc olvasás
Bár a naptár szerint még jó sokat kell aludni a várva várt nyaralásig vagy a strand kellékek indokolt előkerüléséig, te mégis sóhajtozva…
Légy tagja az elit klubnak!

Értesülj elsők között a legújabb bejegyzéseinkről!