Biztosan ismered a régi-régi „Reggelizzél, mint egy király; ebédeljél, mint egy polgár; vacsorázzál, mint egy koldus” szabályt. Nos, egy vadonatúj kutatás szerint ez az elmélet megdőlni látszik, el is mondjuk, hogyan.
Aki fogyni szeretne, márpedig ilyenkor tavasszal elég sok hölgynél ez sarkalatos téma, akkor hirtelen el kezdenek figyelni a kalóriákra, az ételek cukor- és zsírtartalmára és még megannyi más tényezőre.
A The American Journal of Clinical Nutrition legfrissebb felmérése szerint érdemes a figyelmünket az ebédre, annak mennyiségére és persze, kalóriatartalmára fókuszálni.
Tavaly októberben kutatók felmérést végeztek nyolcvan, 18 és 45 év közötti, túlsúlyos illetve elhízott nő részvételével. A csoport egy része ebédre, míg a másik része vacsorára kapott nagyobb mennyiségű ételt.
Tizenkét hét elteltével megvizsgálták a hölgyeket, és azt találták, hogy
akik ebédre ettek többet, azok nem csak többet veszítettek a súlyukból, de a vércukorszintjük is jelentősen csökkent,
és ezáltal a cukorbetegségük kialakulásának kockázata is, szemben azokkal, akik az esti órákban habzsoltak.
A kutatást megelőzte egy korábbi, 4 évvel ezelőtti felmérés, mely során hasonló következtetésre jutottak a szakértők: azok a túlsúlyos hölgyek nagyobb eséllyel fogynak akár jelentősebb mennyiséget is, akik a napjuk korábbi időszakában laktak jól.
Leslie Langevin táplálkozási szakértő azt javasolja, a napi étkezésünk 40%-át az ebéd tegye ki, ami azt jelenti, hogy ha valaki 1500 kalóriás diétát követ, akkor délidőben nagyjából 600 kalóriát fogyasszon.
A maradék 900 kalóriát pedig ne csak kétfelé osszuk el, reggelire és vacsorára, hanem legyen benne tízórai és uzsonna is.
Ha így teszünk, nem tör ránk napközben sem a kínzó éhség, könnyebben szabadulhatunk meg a nem kívánatos kilóktól és kellemesen hosszú ebédszünetre is hivatkozhatunk a főnökünknél.
Na jó, ez utóbbi csak vicc, de milyen jó is lenne, nemigaz?
Kérjük kövess minket! Számodra csak egy kattintás,
de nekünk a világot jelenti! 🙂