SzínesÉletmódKultúra

Tabunak számító témákat boncolgat egy (nem csak) nőknek indult podcast

7 perc olvasás

Egyre többet hallottam az elmúlt hónapokban egy bizonyos podcast műsorról, a MiaFemme-ről. Férfiként arra gondoltam, hogy jó-jó, de egy főként női témákat érintő műsor miért is lenne nekem való?! Aztán egyre kíváncsibb lettem, ahogy egyre többen vélekedtek pozitívan Wilson Luca és Antonia Vai adásairól. Okés, eljött az idő, fülest be és elkezdtem. Őszintén, sohasem számítottam volna arra, hogy egy podcast műsor ennyire megfog majd. Nyílt, tabuk nélküli órák vártak rám, és miközben hallgattam már azon kattogott az agyam, hogyan tudnám ezt én is minél több emberhez eljuttatni.

Nos, most eljött a lehetőség, és abban a szerencsés helyzetbe kerültünk itt a Divatmagazin.hu-nál, hogy magukat az alkotókat kérdezhettük.

– A legtöbben vlogot, vagy blogot indítanak mostanában ha valamit közölnének a “nagyvilággal”, ti mégis podcastműsort készítetek. Miért ezt a kommunikációs csatornát választottátok?

Antonia: Az elején nem volt tiszta hogy milyen formában kezdjük el az egészet, de egy kis agyalás után rájöttünk hogy a podcast-formátum az abszolút ideális nekünk. Mindenképpen szerettünk volna egy párbeszédet kezdeményezni, és normalizálni a tabukról való diskurzusokat, és podcast formában tényleg csak a hang és a beszélgetés van fókuszban. Nem annyira fontos, hogy kik vagyunk vagy hogyan nézünk ki. Kevesebb a “zavaró tényező”, ami elvonná a figyelmet a beszélgetésről.

Luca: Szeretjük inkább a vendégeinket bemutatni, számunkra inspiráló nőket szerepeltetni az Instagram profilunkon is, vagy idézeteket, infókat megosztani az új epizódokból, epizódokról. Ez nem véletlen, a podcast gyártás egy olyan műfaj, amely meg tudja őrizni az anonimitásunkat egy bizonyos fokig, ahogy Antonia mondta, és van egy fajta privát jellege. Noha nagyon személyes dolgokat is megosztunk, nem hiszem hogy az számítana, ki osztja azt meg ezeket, inkább az, hogy mit. Összetett társadalmi jelenségekre reflektálunk saját történetek segítségével, de a szereplők lehetnének Rozi és Andi is, teljesen mindegy, amíg az emberek értik, és tudnak rezonálni, azonosulni.

– Ha jól tudom jelenleg távol éltek egymástól, még távolabb vagytok (a podcast műfaj adottságai miatt) a hallgatóktól, mégis képesek vagytok egyedi légkört teremteni és közösséget alkotni. Mi a titkotok?

Luca: A modern technológia sokat segít, meg Antonia technikai tudása. Ő vág, kever, szerkeszt, és mindent elkövet, hogy megmaradjon az adások intim hangulata. A légkört én úgy hívnám barátság, két ember aki ismeri egymást, érti egymást, és szerencsére könnyen megy az együtt dolgozás is. Egyik kedvenc podcaster csapatom (Mamamia Out Loud) három ausztrál feminista csajszi, nem tudom el fogok-e jutni valaha Ausztráliába, de ez a három nő minden héten megnevettet és elgondolkodtat még ha csak távolról is. Úgy képzelem, hogy érzik azt a rengeteg támogató energiát amit a hallgatóktól kapnak, és ez nagyban hozzáad ahhoz a légkörhöz is amit létrehoznak a stúdióban. 

Antonia: Egy éve kezdtük és akkor még egy városban laktunk, Budapesten, és vagy nálam vagy Lucánál találkoztunk, amikor felvettük az epizódokat. Leültünk a szőnyegre egymással szembe és egy miksit raktunk középre, aztán ment a felvétel! Persze, nagy kihívás volt, amikor jött az első karantén időszak, akkor meg kellett szoknunk hogy online veszünk fel. Utána meg mindketten el is költöztünk Budapestről, én jelenleg Stockholmban, Luca meg Tenerifén lakik. Szóval marad a Zoom felvétel. Nem ideális, persze, de ez a kihívás, emiatt nem hagyjuk abba! Örülök nagyon, ha így is átjön a hangulat meg barátság.

https://www.instagram.com/p/CNLSQQ-hDqd/

– Könnyedén, tabuk nélkül beszéltek orgazmusról, abortuszról sőt még az önkielégítésről is. Mindig ilyen nyíltak voltatok ezekben a témákban? 

Antonia: Hm, igazándiból nekem ez nem mindig egy könnyed dolog… Még mindig sok kihívást rejt magában, hogy merjek beszélni, és megnyílni érzékeny, társadalmilag stigmatizált témákban. Olykor nehéz lehet  kimutatni a sebezhetőségünket, de szerintem csak erősebbek leszünk ha csináljuk és így bátorítjuk egymást. Biztos vagyok abban, hogy nem vagyunk egyedibb emberek, mint mások sőt, ugyanolyan félelmekkel és problémákkal küzdünk, mint amilyenekkel sokan, de valakinek szerintem merni kell beszélni róluk, főleg ha változást szeretnénk látni. Egyszerűen nem tudom elvárni másoktól hogy csinálják, ha én sem merem megtenni.

Luca: Röviden, egyáltalán nem. De ahogy öregszem, egyre könnyebb lesz, egyre jobban ismerem magam, egyre kevésbé függök mások megítélésétől, és ez felszabadító. Ezt élvezem leginkább életemnek ebben a szakaszában. De mindig is érdekeltek ezek a témák, nagyon kíváncsi gyerek voltam, első generációs értelmiségi családban, egyszerre három könyvet olvastam. Minden érdekelt, megszállottan kutattam azokat az identitásokat, amelyeket valamiért a “tilos”, “titkos” pecsétekkel látott el a társadalom többsége. Minél inkább tiltasz valamit, annál izgalmasabb lesz, és azt hinnénk, ezt a fajta lázadást ott hagyjuk a tinédzserkorban. Ez nálam valamiért nem történt meg, és másokat is arra biztatnék hogy, ne hagyják el ezt a (lázadó) kíváncsiságot.

– Azt gondolom, hogy a műsorotok NEM CSAK nőknek készül. Miért ajánlanátok férfiaknak is? 

Antonia: Oh, teljesen egyetértek! A műsorunk abszolút nem csak nőknek készül! Nagy öröm számunkra, hogy vannak férfi hallgatóink is, és gyakran vissza is jeleznek. Gyakran reflektálunk például káros nemi sztereotípiákra, ami hát lássuk be, mindenkit érint így vagy úgy. Szóval egy nagy igen a srácokra, szívesen vesszük ha hallgattok minket, és kapcsolatba léptek velünk egy-egy epizód kapcsán.

Luca: Igen, és noha a legtöbb férfinak nem kell rettegnie sötétedés után, hogy ugyan hogy megy haza, és vajon biztonságban lesz-e az úton, azt gondolom a nemi egyenlőtlenségek őket is súlyosan megviselik. Férfiatlannak van minősítve a segítség kérés például, mert gyengeséget, sebezhetőséget sugároz, ennek elképesztő egészségkárosító hatásai vannak, mentális és fizikai is. Annyi szomorú példát látok erre a környezetemben is, muszáj ezt a változást össztársadalmilag áttolnunk.

Luca és Antonia / Fotó: MiaFemme

– Hogyan éreztek rá arra, hogy éppen milyen témában készítsetek műsort? Tudatosság van emögött, vagy a saját tapasztalatok, barátok/barátnők történetei, tapasztalatai inspirálnak titeket? 

Luca: Van egy hosszú, folyamatosan bővülő listánk, olvasmány, -és filmélmények alapján, baráti beszélgetések alapján, és természetesen a saját élményeink is alapul szolgálnak. Jaj, és a kedves hallgatóink is mindig hozzáadnak a listához. A témák “begyűjtése” egy nagyon organikus folyamat.

Antonia: Igen, nagyon sok olyan téma van, ami iránt szenvedélyesen el vagyunk kötelezve. Nincs szigorú tervezet, ami a témákat, vagy az adások sorrendjét illeti, szeretünk rugalmasak maradni. Az egész szerkesztés függ a hangulatunktól is, van hogy már hetekkel előtte meghozzuk a döntéseket, de van, hogy csak pár nap telik el a téma felvetése, és az epizód kiadása között. Van, hogy egy politikai esemény teljesen felforgat mindent, akkor SOS úgy döntünk, hogy csinálunk róla egy epit. Erre jó példa a Black Lives Matter mozgalom kicsúcsosodása, vagy amikor a szivárvány családok kerültek veszélybe itthon. Úgy éreztük sürgősen ki kell adnunk egy bónusz epizódot, és már másnap kinn is volt!

– Mi a MiaFemme “missziója”? 

Luca: Normalizálni a közbeszédben azokat a témákat, amiket a podcastben is megvitatunk. Nem kell a híradóban is az orgazmusról beszélni, viszont például az évtizedes, évszázados szégyent a női szexualitás körül feloldani igenis kell, kollektíven. A másik, ami Magyarország kapcsán fontos, az a családon belüli erőszak rémes számadatai. Mindenki a saját eszközei elvén, mi rengeteg párkapcsolati témát hozunk be a műsorba, legutóbb például Varga Dórit hívtuk meg, aki beszélt múltbeli abuzív kapcsolatáról, és az abból való kilépésről. Hallgatni ilyen történeteket is gyógyító, a jövőben is fel fogunk erősíteni olyan történeket, hangokat, akik szerintünk segítenek ebben a munkában.

Antonia: Igen! A misszió, ha a nagy képet tekintjük az, hogy ne legyünk “másmilyenek” egyedül, értsük hogy sokan vagyunk itthon, akik hisznek egy elfogadóbb klímában. A misszió az, hogy ne a szétcenzurált média “nyerjen”, hanem legyen sok más hang, legyen egy platform, ahol tudunk beszélni a diverzitásról, egyenlőségről, LMBTQ-jogokról, rasszizmusról, szexizmusról, feminizmusról, önszeretetről, elfogadásról. A kicsi mindennapi misszió meg az, hogy nevessünk sokat, nagyon nagyon sokat minden nap, amikor boncolgatjuk ezeket a összetett témákat.

Ha te sem szeretnél lemaradni a MiaFemme új adásairól, vagy végig hallgatnád a korábbi epizódokat, irány a Spotify, vagy más streaming-szolgáltató. Valamint persze ne felejtsd el a lányokat követni közösségi oldalukon sem!

Fotó: MiaFemme

[custom-related-posts title=”Olvass tovább!” none_text=”None found” order_by=”title” order=”ASC”]




Kapcsolódó bejegyzések
DivatSzínes

Mitől lesz egy eljegyzési gyűrű különleges?

5 perc olvasás
Nincs két ugyanolyan kapcsolat: minden kötelék egyedi és páratlan e világon. Ha pedig egy ilyen egyedülálló kapocs alakul ki két ember között,…
Életmód

Kollagén hatása az ízületekre

3 perc olvasás
A kollagén fogyasztása nemcsak a bőrünkre hathat pozitívan, a kollagén hatása az ízületekre, ínakra, porcokra, csontokra is kiemelkedő lehet. Ezt a fehérjét…
Színes

Az illatok szerepe a divatban és a stílusban

2 perc olvasás
Minden stílusnak megvan a maga illata? Ez így nyilván nem igaz, de az már annál inkább, hogy minden embernek megvan a maga…
Légy tagja az elit klubnak!

Értesülj elsők között a legújabb bejegyzéseinkről!