Világjáró

Turbózd fel a kerékpárod!

4 perc olvasás

Végre itt a tartós jó idő, és bár még sokszor fúj hideg szél és az eső is gyakran lógatja a lábát, egyre többször figyelünk meg olyan virágba borult fákat, bokrokat, amelyek nemrég még semmi életjelet nem mutattak. Felébredtek a medvék, és a hetedik emeleti erkélyeken téli álmukat alvó kerékpárok. Érdekes tény, hogy míg a téli álom során a medvék testsúlya akár 25 százalékkal is csökkenhet, addig sajnos egyes emberek testsúlyára a tél épp ellenkező hatással van. Kevesebb időt töltünk a szabadban, kevesebbet mozgunk, ami még hasonlítana a medvék téli életviteléhez, azonban sokkalta könnyebben jutunk táplálékhoz. Különösen igaz ez a karácsony, szilveszter, illetve húsvét időszakában. Az egyre szűkebbnek bizonyuló nadrágok az embert arra sarkallják, hogy nyárra lendüljön formába. Többnyire ezért „ébreszti fel” a biciklit.

Persze ehhez a kétkerekűt is formába kell hozni. Egy alapos leporolás és némi kenőanyag felhelyezése után jöhet a pumpa! Már itt megkezdődik a sport, bár a szerencsések még el tudnak gurulni vele a legközelebbi benzinkútig. A bringa liftbe helyezése is külön teljesítményt igényel. Biztosak lehetünk benne, hogy még azelőtt elégetünk némi kalóriát, mielőtt az ülésre pattannánk!

Első a biztonság!

A kerékpárunkat használat előtt mindig alaposan nézzük át, főleg, ha hosszabb ideje nem kerekeztünk vele! Nem esik jól az embernek, ha az idei év első kanyar bevétele során debütál a fék hibája. A láthatóság szintén kiemelten fontos, lámpák, prizmák ellenőrzése, szükség esetén cseréje. A tavasz szeszélyes, márpedig az időjárás nagymértékben hatással van a látási viszonyokra! Csillogjon-villogjon a bicikli, minden irányban, mint a karácsonyfa! Az öltözködésünk is legyen olyan, hogy lásson minket a forgalom többi résztvevője! A kresz ismerete egy erdőszéli bringatúrán nem feltétlen fontos, mert a vadonban viszonylag kevés körforgalommal és stop táblával találkozunk, de odáig el kell jutni. Legyünk ezen a téren is naprakészek, legalább addig, amíg az erdei „telezöldbe” el nem jutunk!

Optikai és kényelmi tuning

A megbízható kétkerekűt még néhány további extrával is feldobhatjuk. Ennek nemcsak az a célja, hogy a bicikli külsőre egyedibb legyen, hanem, hogy pár kiegészítővel jelentősen kényelmesebbé tegyük az útjainkat. Sok problémát jelenthet az apró dolgok, iratok, kulcsok tárolása. A hátizsák ebben az esetben nem a legkényelmesebb megoldás, a zsebek pedig nem igazán megbízhatóak, hacsak nem zárhatóak. A legjobb megoldás a vázra szerelhető praktikus tárolórekesz. Fontos, hogy strapabíró anyagból készüljön, és stabil rögzítéssel bírjon.

Ezeket a kis „csomagtartókat” különféle méretekben forgalmazzák. A vázra tekintve pedig figyelemmel kísérhetjük útvonalunkat, vagy akár a pulzusunkat is – melyet a beépített telefontartó tesz lehetővé. Útközben nyugodtan nyomogathatjuk is a telefont (természetesen a forgalmi viszonyokat figyelembe véve), mivel a tok ezt is lehetővé teszi. A benne lévő értékeket védi a sérülésektől, vagy akár az esőtől is. A nyereg alá szerelhető táskákkal meg is duplázhatjuk a rendelkezésre álló helyet! A sárvédő jelentőségét leginkább azok ismerik, akik már kerékpároztak nélküle nedves terepviszonyok közt. A különféle iszappakolások jótékony hatását nem feltétlenül bringázás közben érdemes megtapasztalni, ezért mindenképp célszerű felszerelni a járművet sárvédővel. Felszerelésük nem igényel különösebb mérnöki szakértelmet, és az első adandó alkalommal meghálálják a befektetett időt és energiát.

A kényelmetlen, csúszós, akadozó pedál legalább annyira elronthat mindent, mint egy rosszul beállított ülésmagasság. Érdemes rá külön figyelmet fordítani, amennyiben úgy érezzük, hogy nem „ragad” hozzá a lábunk, cseréljük le! A jó pedál tökéletesen végigköveti a talp mozgását, nem akad, könnyen forog. Ennek kulcsfontosságú feltétele a megfelelő csapágyazás, és a csapágy védelme az esőtől, portól, és egyéb szennyeződésektől. A jó pedál erős, könnyű, tartós, és az sem baj, ha emellett veszettül jól néz ki. A lábunk a pedálon van, a kezünk pedig a kerékpározással töltött idő zömében a kormányt tartja.

Éppen ezért fontos, hogy kényelmes legyen a kormány markolata, és csúszásmentes, stabil fogást biztosítson. Anyaga csillapítsa a rezgéseket, és fedje el a kormány végén lévő nyílást. Ezzel is teszünk egy lépést az ellen, hogy a kerékpár kormányába fészkeljen egy népesebb darázs család, ha épp hosszabb ideig nem használtuk a biciklit (például a garázsban pihent). A gyártók a legkülönfélébb színekkel kápráztatják el a kerékpár fanatikusokat, így nemcsak kényelmesebbé tesszük a járművet, hanem egyedibbé is varázsoljuk. Most pedig nyeregbe, és irány kis hazánk!




Kapcsolódó bejegyzések
Világjáró

Biztonságos és kényelmes utazás autóval

5 perc olvasás
Az autóval való utazás számos előnnyel jár, ami miatt még mindig sokan választják akár hosszabb utazásokra is. Autóval utazni biztonságos és kényelmes,…
Világjáró

Minden, amit a szlovén autópályamatricáról tudnod kell

4 perc olvasás
Szlovénia érthető módokon szerepel a legnépszerűbb külföldi országok listáján. Természetközeli úticélok, tengerpart, történelmi városok és kulturális programok várják az ide érkező turistákat….
DivatVilágjáró

Az 5 legjobb női bakancs trend az idei őszi szezonban

8 perc olvasás
Ha kirándulni, túrázni indulsz, elengedhetetlen a megfelelő felszerelés és ruházat, beleértve a túracipőket is. De hogy mi alapján válassz és melyek az…
Légy tagja az elit klubnak!

Értesülj elsők között a legújabb bejegyzéseinkről!