DivatVilágjáró

Az 5 legjobb női bakancs trend az idei őszi szezonban

8 perc olvasás

Ha kirándulni, túrázni indulsz, elengedhetetlen a megfelelő felszerelés és ruházat, beleértve a túracipőket is. De hogy mi alapján válassz és melyek az idei legmenőbb trendek a női bakancsok terén, ennek néztünk egy kicsit utána, tüzetesen megvizsgálva a lényeges részleteket és persze a cipők küllemét. Mert az elsődleges szempontok, a funkcionalitás, a stabilitás mellett a legtöbb nő számára nagyon is fontos, hogy mit húz a lábára. 

Akár a túracipőket, akár a női bakancsokat nézzük, a közelmúltban a könnyebb és rugalmasabb kialakítású modellek kerültek előtérbe, de számos minőségi, hagyományos bőrből készült lábbeli is kapható folyamatosan. Az alábbiakban a 2022-es év legjobb női túrabakancsait vesszük sorra, a könnyű, trail-runner ihlette, futócipőre emlékeztető kialakításoktól kezdve a hegyi terepre tervezett, masszív és stabilan védő bakancsokig.

Milyen szempontokat vegyek figyelembe a túracipő vásárlásakor?

Tényleg szükségem van egy bakancsra, ha túrázni indulok, nem elég csak a tornacipőm?

Nem, nem elegendő, és ez még véletlenül sem egy reklámfogás a gyártók részéről. Valóban érdemes egy túra céljára kifejlesztett, párnázott túrabakancsot viselned, hogy megelőzd az olyan sérüléseket, mint például a bokaficam, a bütyök, a benőtt lábköröm, a vízhólyagok és más sérülések. Igaz, hogy a tornacipőt csak könnyedén felkapod és indulás, de hidd el, egy pár könnyű női bakancs is lehet ugyanolyan kényelmes, sőt, – és itt a rejtély kulcsa – hosszú távon is kényelmes: a szó leszorosabb értelmében hosszú távot is kisebb erőfeszítéssel, kevesebb fájdalom és balesetveszély nélkül csinálhatsz végig. Nem beszélve arról, hogy ha szereted a nőies lábbeliket, akkor egy túracipő kedvéért sem kell lemondanod a jól megszokott, csinos stílusodról.

És ha csak egy könnyű kirándulásra indulok?

Ha aggódsz a bokádhoz dörzsölődő, fájdalmas vízhólyagokat okozó magas szárú bakancsok miatt, akkor az Adidas Terrex AX4 tornacipőszerű túra lábbelijét vagy az ahhoz hasonló konstrukciókat ajánlanánk a figyelmedbe. Persze, tisztában kell lenned azzal, hogy ez esetben a lábad nem kap olyan komoly támaszt, mint a hagyományos női bakancsok esetén.

női bakancs adidas terrex a4

A cipő külsejét borító láncfonalas sztreccs hálóval és a gumi alapú EVA talppal ezek a túracipők elég strapabíróak a kaptatókhoz, mégis ugyanolyan könnyűek és kényelmesek, mint a hagyományos futócipők.

Túrabakancs vagy túracipő, ez itt a kérdés…

Bár ez jobbára a személyes preferencián múlik, sok hölgy túrázó inkább a magasabban végződő női bakancsokat részesíti előnyben az extra bokatámasz miatt. >Dr. Schaeffer lábsebész szerint ez az egyik legfontosabb tényező a megfelelő női bakancs kiválasztásában, és nyilván ez a férfiak választására is éppúgy érvényes.

A megfelelő bokatámasz segít elkerülni a bokagörcsöt, az ínsérülést és a bokatörést. A szakorvosok javaslata szerint  olyan bakancsot érdemes beszerezni, amelynek a fűzése a medialis vagy laterális malleoli (bokaízület) után kezdődik. Különösen ajánljuk ilyen esetben például a Merrell Moab vízálló túrabakancsát a stabilitás és a fűzős alátámasztás miatt. Ezek a csúcsminőségű csizmák normál és széles méretben is kaphatók, így a legkülönbözőbb lábforma esetén is kényelmes lehetnek. Rendben, nem feltétlenül a legstílusosabb darabok, de a biztonság, a kényelem sok esetben felülírhatja az esztétikumot.

női bakancs Merrel Moab

Ezek a strapabíró túrabakancsok elég kényelmesek ahhoz, hogy hosszú túrákon vagy akár sziklás terepen járva viseld. De bármilyen patak felé is veheted az irányt, biztos lehetsz benne, hogy ezek a bakancsok szárazon és melegen tartják a lábad, mert az 5 milliméteres sarkantyúmélység (a cipő alján lévő rugalmas rések) megakadályozza a csúszást vagy a botlást. A talprészbe helyezett rendkívül könnyű és rugalmas anyag, az EVA hab maximális kényelmet biztosít lábaidnak.

Melyik a legjobb túracipő a boltozat alátámasztására?

“A lábboltozat alátámasztása valószínűleg a legkritikusabb és legalapvetőbb tulajdonság, amely befolyásolja illetve meghatározza a kényelmet, és ezzel együtt segíthet megelőzni számtalan problémát” – állítja Dr. Schaeffer lábsebész. A legjobb túracipő mindenképpen függ a láb formájától és a boltozat ívétől, illetve ha a talp közepesen vagy erősen ívelt, az egyik legjobb választás a Columbia Newton Ridge női bakancsa lehet a párnázottsága és a kidolgozott boltozattartása miatt. Ez a típus normál és széles szabású, így ha a lábfejed keskeny, nem biztos, hogy ez a túracipő lesz a tiéd, de egy próbát akkor is mindenképp megér.

női bakancs Columbia

A Newton Ridge Plus vízálló túrabakancs több mint 1800 ötcsillagos értékelést kapott a gyártó oldalán – és nem véletlenül. Ez a női bakancs bebizonyítja, hogy nem kell beérned nehéz, kényelmetlen vagy csúnya cipőkkel a következő túrádon. A párnázott talp és a lélegző vízálló membrán kényelmesen és biztonságban tart, akár sziklán, akár folyón kell áthaladnod.

Milyen anyagból készül a női bakancsok felső része?

Bár minden túracipő az anyagok többé-kevésbé eltérő kombinációjából készül, Dr. Schaeffernek van néhány tippje arra vonatkozóan, hogy mire kell figyelni a bakancsok külsejét borító textilek tekintetében. “Legyen bőr és a jól ismert hálós szövet keveréke, lehetőleg hibrid, hogy a hosszú séták és túrák során stabilitást és egyúttal légáteresztő képességet biztosítson” – mondja Dr. Schaeffer. A spandex és más elasztikus anyagokból készült cipők nem alkalmasak erre célra illetve alkalomra.

Mi a helyzet a női bakancs talpával?

Ha a túrabakancs aljáról van szó, a vastagabb nem mindig jelent jobbat. Az, hogy rugalmasan tudj benne mozogni, illetve adott esetben egy ütést is fel tudjon fogni a cipőd például egy ugrásból való érkezés során, az szintén nagyon lényeges szempont. Egy nem túl puha és rugalmas, ugyanakkor nem túl kemény talprész segít megakadályozni azt, hogy elcsússz, eless, vagy komolyabb sérülésed legyen.

Attól függően, hogy milyen magasan van a lábad természetes boltozata, keress olyan bakancsot, amelynek talpa felnyúlik, hogy illeszkedjen a lábad ívéhez, és gondosan kialakított párnázottsággal rendelkezik, amely nem túl kemény és nem is túl puha. Ha ennek megfelelő bakancsot keresel, akkor a Lowa Renegade Ll Mid egészen biztosan megbízható társad lesz az úton, mely évről évre egyike a legkedveltebb túrabakancsoknak. A hagyományos kialakítású túra lábbelik megjelenését, tapintását és teljesítményét lenyűgözően alacsony súllyal kombinálja. Ahogy azt egy masszív bőrcsizmától elvárjuk, strapabíró kialakítással és stabil konstrukcióval rendelkezik, ami nagyszerű támogatást és védelmet jelent a technikásabb ösvényeken is. Magas és merev gallérral rendelkezik a boka érezhető alátámasztása érdekében.

női bakancs Lowa Renegade

Sok bakancs talpát az ún. Vibram talppal látják el, de természetesen számos egyéb (alapvetően műanyag – gumi) anyagból készíthetik azt. Ez egy rendkívül tartós, szintetikus gumiból készült talp, amelynek nagyon jó tapadási tulajdonságai vannak. A gumivegyületen felül az ergonómiai kialakításnak, a talp mintázatának, valamit a bordák eloszlásának és magasságának is szerepe van a precíz tapadás kialakításában. Nagyon hasznos a felsőrész és a talp találkozásánál körbefutó gumirész, mely egyrészt a beázás lehetőségét csökkenti, másrészt a sérüléstől védi a bakancsot.

Mennyire fontos a vízhatlanság?

Attól függően, hogy hová vezet a túrád, fontos tisztában lenned azzal, hogy a bakancsod vízálló-e vagy sem. Ha azt tervezed, hogy maximum apró kis patakokon kell csak átlépdelned, elegendő lehet egy könnyű vízálló velúr felsőrész és egy biztonságos belső réteg, mint például a Blundstone bakancsai esetében. Az alkalmi túrázók és a szabadtér szerelmesei értékelni fogják ezeket a stílusos, kényelmes túra lábbeliket. Mindenesetre a szóban forgó bakancsok nem intenzívebb túrákra készültek, és nem nyújtanak teljes körű bokatámaszt a meredek túrákhoz.

női bakancs Blundstone

Ez a fajta női bakancs kellőképp városias is, így hétköznapokon is nyugodtan végigmehetsz benne anélkül az utcán, hogy esetleg eltévedt kirándulóként tekintsenek rád. De ne hagyd, hogy a jó megjelenés megtévesszen – ezeket az ütésálló csizmákat úgy tervezték, hogy ellenálljanak a durva kültéri körülményeknek is, magyarul egy könnyű túra simán belefér.

Ha azonban a kirándulás útvonala mélyebb folyókon, hótorlaszokon keresztül vezetne, netán az időjárás még jócskán esősre is fordulhat, győződj meg róla, hogy a bakancs teljesen szigetelt, és a nyelve szorosan illeszkedik a lábfejedhez, hogy a víz ne tudjon beszivárogni a tetején keresztül. A vízhatlanság fokozása érdekében sok bakancsba könnyű, víztaszító rétegeket (pl. Gore-tex-et) építenek be.

Volna még kérdésed?

Amennyiben ezek alapján nem sikerült volna megtalálni a megfelelő túrabakancsot, illetve tovább nézelődnél a különböző típusok, színek, fazonok között, böngéssz egyet az ecipő weboldalán, hatalmas a választék:

https://www.ecipo.hu/noi/csizmak-es-egyebek/turacipo.html

Minden nő tudja, hogy a cipő mellé táska is dukál…

Ha megtaláltad a számodra legszimpatikusabb női bakancsot, és még nincsen alkalmas válltáskád illetve övtáskád, amivel útra kelj, akkor itt az ideje ennek érdekében is alaposan körülnézni.

A jó válltáska és övtáska nem csak praktikus, de kellemessé és ténylegesen kényelmesebbé teszi a túrát, hiszen a kezed szabadon van, és sok esetben az egyensúlyozás, kapaszkodás elengedhetetlen még egy könnyebb kirándulás során is. Az ecipo.hu ebben a tekintetben is segítségedre lesz, szinte biztosra vesszük, hogy megleled a neked tetsző táskákat:

https://www.ecipo.hu/kiegeszitok/bordiszmuaruk/fiataloknak/ferfi.html

Ha pedig minden szükségeset beszereztél, akkor irány a természet, az erdő, a friss, tiszta levegő és az aktív kikapcsolódás!

[custom-related-posts title=”Hasonló írásaink a témában” none_text=”None found” order_by=”title” order=”ASC”]

 




Kapcsolódó bejegyzések
Divat

Színes női cipők tavaszra és nyárra – hogyan viselheted ezeket a legstílusosabban?

3 perc olvasás
A tavaszi és a nyári szezon tökéletes alkalmat biztosít arra, hogy bátrabban játsszunk a színekkel, így gardróbunk szürke és fekete dominanciáját felválthatják…
Divat

Apró változtatás, hatalmas megújulás

4 perc olvasás
A férfi divatról elterjedt közhiedelem, hogy jóval egyszerűbb és letisztultabb mind forma világában, színeiben mind pedig a felhasznált anyagok tekintetében. Nem beszélve…
Divat

Divatosan az irodában – elvárások és egyéniségünk

3 perc olvasás
Kiskosztüm magassarkúval vagy farmer és tornacipő? Az irodai öltözékünk kiválasztásakor nemcsak azt kell mérlegelnünk, mi illeszkedik saját stílusunkhoz, hanem azt is, öltözékünknek…
Légy tagja az elit klubnak!

Értesülj elsők között a legújabb bejegyzéseinkről!

×
DivatVilágjáró

Egy természetjárót sem eső, sem szél nem állíthat meg, persze a megfelelő kabátban