Életmód

Íme az ok, hogy miért aludj zokniban!

2 perc olvasás

Úgy véljük, ilyen szempontból kétfajta ember létezik: az, aki semmi pénzért nem húzna zoknit éjszakára, és aki még a legmelegebb nyári éjszakákon sem tud e nélkül a ruhadarab nélkül aludni menni. Nos, a szakértők szerint az utóbbiaknak van igazuk, lássuk, miért.

fázós lábHa rendszeresen nyugtalanul – és csupasz lábbal – alszol, akkor annak az is lehet az oka, hogy hidegek a talpaid. Ugyanis ha fáznak a lábak, akkor a bennük lévő erek összehúzódnak, ami gátolja a megfelelő vérellátást.

Már az elalvás folyamatát is elősegítheted egy zoknival, hiszen a tappancsok felmelegedése jelzést küld az agynak, hogy elérkezett a pihenés ideje.

Vannak ugyan más módszerek is, mint az melegvizes palack illetve az elektromos takaró vagy derékalj, de ezek kevésbé hatékonyak lehetnek, ha esetleg túlontúl felfűtenek, amely helyzet szintén megzavarhatja a békés szundikálást.

Miért előnyös mégis a zokni?

  • Egyes nők véleménye szerint megfelelő szinten tartja a hőháztartást, kordában tartja az esetlegesen felmerülő, a korral járó hőhullámokat.
  • A sarkak bőrének kifejezetten jót tesz, hiszen ha az erre a célra kifejlesztett krémmel bekenjük, majd egy zoknit húzunk rá, reggelre csodásan hidratált talp lesz a jutalmunk.
  • Állítólag az ágyjelenetek során is hasznos lehet: a kutatók teljesen véletlenül arra jöttek rá, hogy az együttlét közben viselt eme ruhadarab akár 30%-kal képes megnövelni a beteljesülésre való készséget.
  • A Raynaud-kór előfordulását is csökkentheti, mely során a kéz vagy a láb ujjaiban lelassul a vérkeringés, melynek következtében zsibbadás, esetleg duzzanat is kialakulhat.

Nem mindegy az anyaga sem

Az éjszaka viselt zokni mindenképpen természetes anyagból, puha szálakból készült legyen, a legjobb választás a merinó gyapjú vagy a kasmír. Ezek ugyan többe kerülnek, mint a pamut (vagy műszálas) társaik, viszont megérik az árukat.

gyapjúzokni

Nagyon fontos, hogy ne legyen túl szoros, hogy ne akadályozza a keringést illetve a lábak megfelelő felmelegedését, melyhez természetesen szükséges a megfelelő vastagság is.

A kompressziós zoknit ugyan a keringés fokozására találták ki, de éjszakára inkább kerüld a viselését, kivéve, ha az orvosod elő nem írja, ugyanis pont az ellenkező hatást érheted el általa.

Frissítsd a vérkeringésed!

Lefekvés előtt hasznos lehet, ha megmasszírozzuk a talpunkat, ezzel serkentve a véráramlást. Ezt megteheted a kedvenc testápolóddal is, de ha igazán hatékony megoldásra vágysz, egy kapszaicin tartalmú krémet válassz a művelethez.

A zoknikat előmelegíthetjük akár úgy is, ha az említett masszázs közben rajtuk ücsörgünk, de egy hajszárító segítségével is elérhetjük a kívánt hatást.

Ha az éjszaka során túlságosan melegünk volna benne, egyszerűen nyújtsuk ki a lábainkat a takaró alól.




Kapcsolódó bejegyzések
Életmód

Kollagén hatása az ízületekre

3 perc olvasás
A kollagén fogyasztása nemcsak a bőrünkre hathat pozitívan, a kollagén hatása az ízületekre, ínakra, porcokra, csontokra is kiemelkedő lehet. Ezt a fehérjét…
Életmód

Ránctalanítás műtéti beavatkozás nélkül – ez lehetséges?

2 perc olvasás
A ráncfelvarrás sokak életében egyet jelent az elkerülhetetlennel, vagy éppen azzal a rémálommal, amit soha nem akarnának a magukénak tudni. Akkor inkább…
ÉletmódSzínes

Alig várod a nyarat? Készülj fel rá már most!

2 perc olvasás
Bár a naptár szerint még jó sokat kell aludni a várva várt nyaralásig vagy a strand kellékek indokolt előkerüléséig, te mégis sóhajtozva…
Légy tagja az elit klubnak!

Értesülj elsők között a legújabb bejegyzéseinkről!