Gasztro

Tippek és trükkök, amikkel felejthetetlenné teheted a húsvéti menüt

2 perc olvasás
Fotó: Miles & Meals

A húsvéti menü összeállítása is egy olyan dolog, amiben a háziasszonyok nem ismernek tréfát, pedig nem okoz nagyobb főzéstechnikai igényt, mint egy átlagos családi ebéd elkészítése. Mire figyeljünk, mik az alapszabályok, és hogyan tegyük felejthetetlenné az idei étel sort? Mutatjuk!

A vendéglista: ki mit szeret és mit nem?

A húsvéti menü összeállítása, bármily furcsán is hangzik, sokkal egyszerűbb a szokásos hétvéginél. Hiszen nem kell sokat gondolkodnunk az alapanyagokat illetően, mivel a tradíció egyértelműen kezünkbe adja a főbb hozzávalókat, amiket egytől egyig frissen beszerezhetünk bármelyik piacról, vagy bevásárlóközpontból. Mielőtt nagy vehemenciával nekilendülnénk a receptek kiválasztásának, érdemes átgondolnunk, hogy kiket várunk vendégségbe, és ők miket fogyasztanának szívesen. Számíthat ilyenkor a nem, a kor, illetve bármiféle ételintolerancia.

https://www.instagram.com/p/BDdLGKQM-1j/

Vigyázz, kész, sonka!

A magyar hagyomány szerint húsvétkor kókonya, azaz a megszentelt ételek kerülnek sorra: tojás, kalács, sonka és sok helyen bárány. Ezek többnyire minden asztalon helyet kapnak, melyekből a hús kétségkívül az étkezés fénypontja. Sokan esnek a sonkafőzés hibáiba, és a várakozásukkal ellentétben nem sikerül tökéletesre a tradicionális étel, azonban néhány trükkel mindez kiküszöbölhető. A lényeg már vásárláskor eldől. Javasoljuk a gyors pácolt, állományjavítókkal, adalékanyagokkal befecskendezett, gyatra hústartalmú, sonkaszerű készítmények kerülését. Érdemes erőfeszítéseket tenni a kiváló minőségű, hagyományosan érlelt parasztsonka felkutatására.

[custom-related-posts title=”Salátát is tálalnál?” none_text=”None found” order_by=”title” order=”ASC”]

A hazai piacokon árusító hentesek készséggel segítenek majd nekünk a tökéletes választásban. A nyers hús sósságától függően egy éjszakán vagy egy napon át áztassuk a sonkát. Szerencsés, ha közben néhányszor lecseréljük a vizet. A sonka ez által veszít a sósságából és puhább lesz. Néhány háziasszony az „ahány kilós a sonka, annyi óráig főzzük” táborhoz tartozik, valakik szerint viszont elég kilónként 35-40 perces főzési idővel számolni.

Egy 1,5 kg-os sonka esetében úgy 2-2,5 órával kalkuláljunk!

Hogy jobban csússzon…

A menü meghatározó pontja, hogy milyen italt szolgálunk fel az elkészített ételekhez. Aperitifnek többnyire pálinkát szoktak kínálni, abból is érdemes a megbízható, házi párlatot választanunk, hogy meghozza a kellő étvágyat. Az ételsor első feléhez – az előételekhez, a fehér húshoz – száraz, félszáraz fehérbort adjunk, míg a vörös húsokhoz nehezebb vörösbort.

https://www.instagram.com/p/CMIRJTisvbq/




Kapcsolódó bejegyzések
Gasztro

A híres-neves frankfurti leves - Variációk egy témára

3 perc olvasás
Igazán laktató levest tálalunk most fel, ráadásul több különböző köntösben. A változást jelentheti valamilyen hozzávaló, de akár az elkészítés módja is, akár…
ÉletmódGasztro

Vasbor készítése házilag

4 perc olvasás
A vashiány  – főleg, mi nők – tudjuk, hogy mennyire fontos, minden életkorban. Vannak, akik egész életükön át küzdenek a vele. A…
ÉletmódGasztro

Rózsás és alakbarát – ez a karfiol

5 perc olvasás
Nem lehet eléggé hangsúlyozni a keresztesvirágú zöldségekfontosságát az étrendünkben, ide tartozik többek közt a karfiol is. Jellegzetes illata és esetleges emésztésre gyakorolt…
Légy tagja az elit klubnak!

Értesülj elsők között a legújabb bejegyzéseinkről!