ÉletmódGasztro

Vitaminkúra színpompásan, de nemcsak tavasszal

3 perc olvasás

Itt a tavasz, sõt hamarosan beköszönt a nyár is, és örülhetünk a sok-sok zöldségnek, gyümölcsnek. Igaz ugyan, hogy messze nem tartalmaznak annyi vitamint, mint mondjuk negyven évvel ezelõtt, azonban mégis érdemes odafigyelni, hogy milyen mennyiségben, összetételben fogyasztjuk ezeket.
Tartsunk hát színpompás vitaminkúrát, de ne csak tavasszal, hanem az évnek minden szakában és lehetőség szerint minden árnyalatból választva.


Vannak, akik szinte kívülrõl fújják, hogy melyik zöldségben milyen ásványi anyagok rejtõznek, és melyik gyümölcs mely vitaminokat rejti magában, azonban jó, ha tudjuk, hogy e tekintetben már a színük is sok mindent elárul, így nem kell mindezt észben tartani.
Nézzük hát, milyen színek között milyen vitamonok rejtőznek és miért fontosak!

Piros színek pompája

Piros színben és ezek árnyalataiban pompázik a likopinban is gazdag paradicsom, a rózsaszín húsú grapefruit és a görögdinnye is. A likopin segít megelõzni a rákos sejtek kialakulását, különösen hatékony a gyomor- és bélrák, valamint a prosztatarák tekintetében.

színpompás vitaminkúra piros

Bíbor és kék vitaminkúra

A sötétebb piros, bíborszínű vagy kékes színű zöldfélék és gyümölcsök flavonoidokat is tartalmaznak, melyek elengedhetetlenül fontosak, ami a szívünk és érrendszerünk egészségét illeti, nem beszélve arról, hogy csökkenthetik a rákos megbetegedések előfordulásának kockázatát. Ezért hasznos mindenképp a cékla és a vöröskáposzta, valamint a bogyós gyümölcsök fogyasztása.

színpompás vitaminkúra kék és bíbor

Érdemes megemlíteni a tőzegáfonyát is, mely a nõknél oly gyakori felfázások, húgyúti fertőzések esetén nyújthat enyhülést. Éppen ezért a vitaminkúrának mindig legyen része a a bogyós gyümölcsök ezen színkavalkádja.

Színpompás sárga és narancssárga

A sárga illetve narancssárga termések színét a béta-karotin adja, mely a szervezetünkben A-vitaminná alakul, és amelyrõl köztudott, hogy fontos szerepe van látásunk megóvásában. Rákmegelõzõ hatásról ezúttal is említést tehetünk, különösen, ami a bõrrákot illeti.

Minél sötétebb sárga gyümölccsel vagy zöldséggel van dolgunk, az annál több béta-karotint rejt magában és annál komolyabban vehetjük fel a harcot a szabadgyökök ellen. Együk hát bátran a sárgabarackot, a sárgadinnyét, a sárgarépát, a mangót, a narancsot és a papayát is. No és a C- és E-vitaminban bõvelkedő citromot se felejtsük ki a sorból.

színpompás vitaminkúra sárga

Zöld vitaminkúra

A zöld színű zöldségek lutein tartalma sokat tehet szemünk egészsége érdekében, különösen, ami a kor elõrehaladtával gyakran együtt járó látásromlást illeti. A kelkáposzta, brokkoli, a kelbimbó, az uborka és valamennyi sötétzöld színű zöldség fogyasztása ezért is nagyon lényeges. Nem beszélve a spenótról, mely hasznos kálium- és kalciumforrás, és az emésztőszerveinknek is jót tesz. Egyes kutatások szerint segít lassítani az öregedés folyamatait is.

A színpompás étrend hamar és könnyedén beilleszthetõ a mindennapjainkba: fogyasszunk minden nap a felsorolt színek mindegyikébõl. Akár fokozatosan emelve az adagokat, lehetõség szerint elérve a táplálkozási ajánlásokban is oly sokszor hangoztatott napi 5-szöri mennyiséget.

Kapcsolódó cikk: Szuperélelmiszerek a szép és egészséges hajért




Kapcsolódó bejegyzések
Életmód

Kollagén hatása az ízületekre

3 perc olvasás
A kollagén fogyasztása nemcsak a bőrünkre hathat pozitívan, a kollagén hatása az ízületekre, ínakra, porcokra, csontokra is kiemelkedő lehet. Ezt a fehérjét…
Életmód

Ránctalanítás műtéti beavatkozás nélkül – ez lehetséges?

2 perc olvasás
A ráncfelvarrás sokak életében egyet jelent az elkerülhetetlennel, vagy éppen azzal a rémálommal, amit soha nem akarnának a magukénak tudni. Akkor inkább…
ÉletmódSzínes

Alig várod a nyarat? Készülj fel rá már most!

2 perc olvasás
Bár a naptár szerint még jó sokat kell aludni a várva várt nyaralásig vagy a strand kellékek indokolt előkerüléséig, te mégis sóhajtozva…
Légy tagja az elit klubnak!

Értesülj elsők között a legújabb bejegyzéseinkről!