Gasztro

Meglepő és mulatságos eredetű ételek és italok 1. rész

3 perc olvasás

A történelem számos olyan találmányt tart számon, mely a véletlennek vagy éppen egy tévedésnek köszönheti létrejöttét. Mi pedig hálásak lehetünk ezeknek a furcsa történéseknek, vagy éppen hiedelmeknek, melyek kapcsán népszerű ételek és italok is születtek, és amelyeket most egy csokorba gyűjtve tálalunk.

Sütiszörny kedvence, a csokis keksz (cookie)

Egy háziasszony konyhai ténykedései során sokszor találkozik azzal a jelenséggel, amikor épp kifogy valami a kamrából, ami feltétlenül szükséges lenne a készítendő ételhez. Így járt Ruth Wakefield is, aki a vendégeinek szeretett volna kedveskedni egy kis ropogtatnivalóval. Nem volt otthon a kekszhez szükséges csokireszelékből, így találékonysággal oldotta meg a dolgot: fogott egy tábla félédes Nestlé csokit és apró darabokra törte. A megoldás meglepően jobban sikerült, mint várta, és nem csak azért, mert sikerült lenyűgöznie vendégeit a felszolgált nassolnivalóval. A csokoládédarabok a sütés csak félig olvadtak meg, így egyszerre maradtak ropogósak és váltak krémessé. A recept hamarosan megjelent egy bostoni újság hasábjain is, amely aztán nem kevés bevételt hozott a Nestlének is. A cég élethosszig tartó csokimennyiséggel hálálta meg Ruth ötletét, valamint azzal, hogy a keksz elkészítésének leírását a csomagolásán is hosszú ideig megörökítette.

Sütiszörny kedvence csokis keksz cookie

Kávé, avagy a serkentő, reggeli “önindító”

Ez a sokunk által nélkülözhetetlen frissítő ital állítólag Etiópiából származik, és egy Kaldi nevű kecskepásztor érdekes megfigyelésének köszönhetjük. Úgy találta, hogy az állatai, miután egy bizonyos fa bogyóiból lakmároztak, furcsamód felélénkültek és szinte nem is aludtak az éjszaka folyamán. A különös esetet elmesélte a helyi kolostor lakóinak, azok pedig főzetet készítettek a szóban forgó fa terméséből. A serkentő ital rájuk is kedvező hatással volt, éberen tartotta őket a hosszan tartó esti imák alkalmával. A kávébab hamarosan eljutott az Arab-félszigetre, majd az egész világon ismertté vált. Lehet, hogy e sorokat olvasva Te is éppen kávét kortyolgatsz?

Nacho specialitása, “ami nélkül nincs filmezés”

A városi legenda szerint a rágcsálnivaló egy Nacho becenevű mexikói fickótól származik, aki egyébként Ignacio Anaya Garciaként látta meg a napvilágot. Az illető egyszerű konyhai alkalmazottként dolgozott, és egy nap arra lett figyelmes, hogy egy csapat uzsonnázni vágyó amerikai katonafeleség sétált el az éttermük előtt. A szakács éppenséggel ki tudja, merre volt, így Nacho bedobta magát és rögtönzött egy kis finomságot a hölgyeknek. Tortillát készített sajttal és jalapenoval, és Nachos especiales-ként (Nacho specialitása) szolgálta fel. Azóta a nachos igen közkedvelt lett a világ minden táján, és gondoltad volna, ez a ropogtatnivaló idén már 125 éves?

nachos és szósz

Sajtos pufi, az “állati nassolnivaló”

Ha hiszed, ha nem, a sajtos pufiként ismert rágcsa eredetileg állateledelnek készült! A történet az 1930-as évekbe nyúlik vissza, amikor is egy wisconsini takarmányokat előállító üzem alkalmazottja, Edward Wilson gondolt egyet, és megkóstolta ezt a puffasztott kukoricamagot. Úgy találta, hogy nem is olyan rossz, és némi fűszert hozzáadva kellemes kis snacket állított elő belőle. Munkaadója, a Flakall Corporation nevű cég illetve annak alapítói szabadalmaztatták a terméket, melyet ma már több mint 100 vállalt forgalmaz különböző formában és ízesítéssel.

sajtos pufi

Pálcikás jégkrém, eredeti nevén Pop’sicles

A főleg nyáron kelendő édesség egy mindössze 11 éves kisfiú találmánya, melyet mondhatni a feledékenysége hívott életre. Üdítőitalporral és vízzel játszadozott, kísérletezgetett, amit a kevergetésre használt pálcikával együtt éjszakára odakint felejtett a hidegben. Másnapra a pohár tartalma megfagyott, és Fran – ahogy egyébként minden kíváncsi gyermek tenné-, megkóstolta. Azonnal rájött, milyen klassz dolgot csinált és hamarosan árusítani is kezdte a közvetlen környezetében és a helyi vidámparkban a vezetékneve alapján elkeresztelt, Epsicles-nek hívott finomságot. „Találmánya” viharos sikert aratott, szabadalmaztatta, és 20 év elteltével Pop’sicles-ként terjedt tovább a világon. Az üzlet azóta már nem az ő tulajdonában van, de annak idején igencsak szép summát zsebelhetett be általa.

pálcikás jégkrém

Kapcsolódó cikk: Szuperélelmiszerek a szép és egészséges hajért




Kapcsolódó bejegyzések
Gasztro

A híres-neves frankfurti leves - Variációk egy témára

3 perc olvasás
Igazán laktató levest tálalunk most fel, ráadásul több különböző köntösben. A változást jelentheti valamilyen hozzávaló, de akár az elkészítés módja is, akár…
ÉletmódGasztro

Vasbor készítése házilag

4 perc olvasás
A vashiány  – főleg, mi nők – tudjuk, hogy mennyire fontos, minden életkorban. Vannak, akik egész életükön át küzdenek a vele. A…
ÉletmódGasztro

Rózsás és alakbarát – ez a karfiol

5 perc olvasás
Nem lehet eléggé hangsúlyozni a keresztesvirágú zöldségekfontosságát az étrendünkben, ide tartozik többek közt a karfiol is. Jellegzetes illata és esetleges emésztésre gyakorolt…
Légy tagja az elit klubnak!

Értesülj elsők között a legújabb bejegyzéseinkről!