Életmód

Epediéta természetesen, egyszerűen

8 perc olvasás

A májunk felelős azért, hogy megszűrje a méreganyagokat a szervezetünkben. Az általa termelt epe támogatja a zsírok és a szénhidrátok emésztését. De hogy mi hogyan tudjuk segíteni ebben a testünket egy neki megfelelő, kímélő étrend kialakításával és természetes módszerekkel, erről szól mostani írásunk: az epediéta.

Egy kis biológia

Egészségünk alapvetően attól függ, hogy mennyire ép és egészséges az emésztőrendszerünk. Kulcsfontosságú, hogy a szervezetünk képes legyen hasznosítani a bevitt tápanyagokat, mert ha nem így történik, akkor egész biztosan valamilyen betegség formájában tudtunkra adja a majd a testünk.

Az emésztésben kiemelt szerepe van a májnak és az általa termelt az epének, ez utóbbi a máj alsó részénél elhelyezkedő epehólyagban tárolódik.

epediéta infografika

Az epe feladata, hogy elkülönítse a méreganyagokat. A zsíros ételek fogyasztása arra ösztönzi az epehólyagot, hogy összehúzódjon, ennek hatására az epe kiürül és a patkóbélbe kerül. Amennyiben az epehólyag mozdulatlan marad, a benne tárolódó folyadék pangani fog. Ha mindehhez magas koleszterinszint is társul, akkor az epekő kialakulásához vezethet, amely további súlyos következményekkel is járhat, mint az epehólyag és annak csövének igen gyakori gyulladása. Ez utóbbi a felmérések szerint a nőket jobban veszélyezteti, mint a férfiakat.

A legjellemzők tünetek

epediéta fájdalom epegörcsHa esetleg a jobb oldalunkon az alsó bordaív alatt fájdalmat érzünk, melyhez puffadás és látszólag indokolatlan telítettségérzet is társul, felmerülhet a gyanú, hogy epehólyagyulladás van a háttérben. Ha az említett fájdalom igencsak heves és gyötrelmes, akkor ez az epegörcs annak a jele lehet, hogy az epehólyag azon igyekszik, hogy átjuttassa az epét a kő vagy kövek okozta akadályokon.

Ha ez a folyamat nem szűnik rövid időn belül, az az epehólyag megnagyobbodásához is vezethet. Abban az esetben pedig, ha az epevezeték teljesen elzáródik, akkor alakul ki egy igen jellegzetes tünet, a sárgaság.

Lelki okok is elindíthatják ezeket a folyamatokat

Jól tudjuk, hogy a betegségek lelki eredetűek és sajnos, mindennapi életünk velejárója, a stressz pedig még inkább ront a helyzeten, sőt elő is idézheti az epeműködéssel kapcsolatos bajokat. Tehát ha olyan a természetünk, akár fokozott hajlamunk is lehet arra, hogy „epések” legyünk – a magyar nyelv csodásan kifejezi ezt is. Szóval, ha gyakran előfordul, hogy sokáig rágódsz dolgokon, szinte szó szerint „emészted magad”, akkor az epédet és a gyomrodat is terheled és azok nem fogják tudni kellően elvégezni a feladatukat, az elfojtott negatív érzelmek pedig „megkövesedhetnek”, kövekké, egész pontosan epekövekké válhatnak. A hatékony stresszkezelés nem egyszerű feladat, de megtanulható és kontrollálható.

Epediéta avagy a kímélő étrend azért mindenképp szükséges

epediéta gyümölcsökAz epediéta felülír több mindent a táplálkozásban, bár vannak olyan vonatkozásai is, melyek a bárki számára ajánlott egészséges étrendnek is szerves részei. A zsírokat nem szükséges teljesen kiiktatni az étkezéseinkből – nem is tudnánk teljes mértékben és nem is javasolt a zsírban oldódó vitaminok miatt – de érdemes lecsökkenteni a magasabb zsír- vagy olajtartalmú ételek fogyasztását. Az állati eredetű fehérjék és a hozzáadott cukrot tartalmazó élelmiszerek mennyiségét mindenképp érdemes minimálisra visszaszorítani.

Kerüljön sok zöldség és gyümölcs a tányérodra, ha epe diétát tartasz. Az előbbiek közül azért az uborkát, a káposztát, vöröshagymát és a fokhagymát inkább hanyagoljuk, amennyire lehet. Az utóbbiak közül pedig a bogyós, apró magvas gyümölcsöket és a körtét.

Konkrétan mikor, mit és mennyit érdemes enni az epediéta alatt?

Az epediéta kímélő mivolta az adagokra és azok elosztására is egyaránt vonatkozik. Számtalanszor elhangzik letmód tanácsadóktól, dietetikusoktól a sokszor keveset elve, és ez bizony az epediétára hatványozottan érvényes. Ne terheljük le a gyomrot azzal, hogy nagy tányérnyi porciót szedünk és azt is kevésszer. A rendszeresség az egyik kulcs: 5, 6, vagy akár 7 alkalommal is ehetünk egy nap, és szigorúan csakis szerényebb adagokat. Remek útmutató lehet ehhez az úgynevezett tenyérszabály: az adag akkora legyen, mint a tenyerünk, melyen az ujjaink mérete adja meg a köret mennyiségét.

Kerüljük a zsíros és füstölt húsokat és húskészítményeket, hasonlóan a magas zsírtartalmú tejtermékeket és az azokkal készült ételeket, a halak közül a szardíniát és a zsírosabb halakat, például a szardíniát.

Ahogy fentebb is írtuk, a zsír csökkentése az egyik cél, ezért részesítsük előnyben a párolást, a roston vagy grillen sütést – persze óvatosan, nem túlfűszerezve. A kellően felforrósított sütő vagy grill hatására, amikor a húst megkapatjuk, a rostjai azonnal összezáródnak, így magukba zárják az ízt és kellően szaftos is marad a szelet, nem fog hiányozni mellé semmilyen zsíros öntet, majonéz, stb.

Ha hús, akkor válasszuk a csirkét elsődlegesen, a felvágottak és a tejtermékek közül is a zsírszegény változatokat. A sült, párolt csirkemellhez köretként ehetünk párolt vagy sült zöldféléket, salátát, savanyúságot is.

A retek és a cékla is kitűnő köret lehet az epediétát követők számára és persze bárki számára is, aki egy kicsit kímélni szeretné az emésztőrendszerét.

Péksütemények, főtt tészta, burgonya és rizs fogyasztható, de csak körültekintéssel és kistányérral. A nyers zöldségek és gyümölcsök fontosságát pedig nem lehet eléggé hangsúlyozni. Ez utóbbiak közül kiemelnénk a banánt, mely gyomorvédő, gyomornyugtató is, tele mindenféle hasznos vitaminnal és ásványi anyaggal.

A kurkuma klinikai teszteken is bizonyította, hogy előnyösen javíthatja a gyulladásos panaszokat, igaz ez a májbetegségek esetében is.

Ha már megtörtént a baj és heveny epehólyag-gyulladás lépett fel, akkor 2-3 napon át abszolút szigorú epediétát célszerű tartani: gyógyteát, főtt burgonyát, főtt rizst, zsír nélkül főzött köménymagos levest, natúr kekszet szabad csak fogyasztani.

Keserű, mint az epe, vagyis ezeket idd az epediéta során

Fontos, hogy mindaz, amit beviszünk a szervezetünkbe, segítse a belek és az epehólyag működését, illetve mérsékelje az esetlegesen már kialakult a gyulladást. Innivalók dolgában ez jellemzően keserű ízeket jelent illetve gyógyteákat, mint például kamillatea, csipkebogyótea, borsmenta tea vagy az ezerjófű tea. Ha fáj, ha hasogat az epetájék, akkor a gyermekláncfű gyökeréből, citromfűből vagy édesgyökérből készült tea természetes gyógymód lehet. Érdemes megfigyelni, hogy milyen étel fogyasztása után jelentkeznek a panaszok, így ha azt tapasztaljuk, hogy leginkább zsírosabb fogások után, akkor egy négy gyógyfűből álló teakeverék – apróbojtorján, cickafark, füstike és gyermekláncfű – lehet a megoldás.

epediéta gyógytea

A tyúkhúr teája az epediéta ideje alatt akár az egész nap folyamán kortyolgatható, de salátába is bátran tehetjük, nem tudjuk túlzásba vinni. Remekül szintentartja a koleszterinünket.

Grapefruitmag csepp szintén mozgósítja az epét és javítja az emésztést. Állítólag megszünteti az epebántalmak okozta éjszakai felébredést, mely utalhat többek között efféle gondokra is.

A burdock gyökér szintén remek epehajtó, a májsejtek regenerálódását is támogatja, de az ayurvedikus orvoslás például vértisztító hatást is tulajdonít neki. Érdemes forrázatot készíteni a gyökér darabok felhasználásával, melynek során hagyjuk, hogy a kis darabok jól megszívják magukat a vízzel.

A diólevél teája kifejezetten csodaszerként hathat, akkor is, ha előrehaladottabb a máj és az epe állapota. Hat hetes kúra javasolt, ezalatt inni is kell a teát és borogatásként a májra is tenni, a leforrázott diólevelet dunsztkötésben helyezzük az érintett területre.

epediéta citromos vízHa a reggelt eleve egy jó pohár citromos vízzel indítjuk, már megalapozzuk aznapra a jó emésztést. Kávé helyett (!) is ajánlott, pláne, hogy a szokásos napindító fekete nem javasolt, ahogyan az alkohol, a szénsavas és cukros italok sem az epediéta során. Sőt, mondunk a kávé lecserélésénél is furcsábbat: hörpintsünk le naponta egy adagot 1-1 evőkanálnyi hidegen sajtolt olívaolaj és citromlé keverékéből, ha fokozni szeretnénk az epe kiáramlását az epehólyagból, de a kisebb epekövek is könnyebben távozhatnak ennek a módszernek a segítségével.

A máriatövismag szintén az epe jó barátja. Őrölt formában keverjük össze egy kis mézzel, és egy üvegben tárolva kanalazzunk belőle minden nap, amíg el nem fogy. A mag önmagában is fogyasztható, rágcsáljunk belőle alkalmanként néhány szemet, már ha nem ódzkodunk a keserű ízétől.

Az italokat illetően a sörkedvelőknek azért egy jó hír ennek a résznek a végére. Noha az epediéta során az alkohol kerülendő, a sörről kutatások révén mégis bebizonyosodott, hogy segíthet megelőzni a vese- és epebántalmak kialakulását, melynek oka a kevés kalcium- és annál több magnéziumtartalmában keresendő.

Epediéta egy kis színterápiával kiegészítve

A színek gyógyító hatását is bevethetjük a máj, a lép, vagy az epék egészsége érdekében, hiszen minden szín egyedi frekvenciával is rendelkezik. E tekintetben a narancssárgát ajánlják a szakemberek, de nemcsak a felsorolt panaszok esetén lehet jótékony, hanem menstruációs fájdalmak vagy epilepsziás panaszok enyhítésére is. Javítja a koncentrációt ezért a tanulás vagy munka során is hasznos lehet.

epediéta színterápia narancs

[custom-related-posts title=”Olvastad már?” none_text=”None found” order_by=”title” order=”ASC”]




Kapcsolódó bejegyzések
Életmód

Kollagén hatása az ízületekre

3 perc olvasás
A kollagén fogyasztása nemcsak a bőrünkre hathat pozitívan, a kollagén hatása az ízületekre, ínakra, porcokra, csontokra is kiemelkedő lehet. Ezt a fehérjét…
Életmód

Ránctalanítás műtéti beavatkozás nélkül – ez lehetséges?

2 perc olvasás
A ráncfelvarrás sokak életében egyet jelent az elkerülhetetlennel, vagy éppen azzal a rémálommal, amit soha nem akarnának a magukénak tudni. Akkor inkább…
ÉletmódSzínes

Alig várod a nyarat? Készülj fel rá már most!

2 perc olvasás
Bár a naptár szerint még jó sokat kell aludni a várva várt nyaralásig vagy a strand kellékek indokolt előkerüléséig, te mégis sóhajtozva…
Légy tagja az elit klubnak!

Értesülj elsők között a legújabb bejegyzéseinkről!

×
Életmód

Stresszes munka – több túlsúly?