ÉletmódGasztro

Egy igazi C-vitamin bomba: a grapefruit

2 perc olvasás

Ötezer éve ismeretes jótékony hatásairól ez a kellemes illatú, aromájú gyümölcs. A nyugat-indiai szigetvilágból származik, de az európai orvoslásban csak a 17. században jelent meg. Majd ismét feledésbe merült, míg egy floridai orvos a ’80-as években fel nem fedezte a grapefruit magjának gyógyító erejét.

Citrusféle lévén igen magas C-vitamin-tartalommal rendelkezik, ennélfogva remekül erősíti az immunrendszert és megakadályozza a gyulladások kialakulását.

A benne található flavonoidok részt vesznek a rák megelőzésében is.

Napi egy grapefruit elfogyasztásával akár 20%-kal csökkenhet a vér zsírszintje, kiegyenlítődnek a kisebb vérnyomás-ingadozások. Mérséklődik a cukorbetegség kialakulásának veszélye, mindemellett kiváló zsírégető hatású. Enyhülhet az izomfáradtság okozta kellemetlenség, fájdalom.

Egy pohárnyi finom grapefruitlé az agy kapacitását is növeli, javul a koncentrációs képesség, és ezzel a napi szükséges C-vitamin-mennyiséget is biztosítjuk.

Magjának kivonatához bármelyik patikában hozzájuthatunk, ennek alkalmazásával is elősegíthetjük a gyógyulást az influenzaszezon idején.

Torokfájásra 10 cseppet oldjunk fel langyos vízben, és kétóránként gargarizáljunk. De segít az is, ha napi 4-6 alkalommal 5 cseppet egy-egy pohár vízben elkeverve elkortyolgatunk.

Köhögésre a mézes grapefruitlé lehet gyógyír.

Gyakori panasz megfázáskor a berepedezett szájzug, a kicserepesedett ajak. Mindkettőre bevált módszer, ha az érintett területre 8 csepp kivonat és 1 evőkanál olívaolaj keverékét kenjük.

Inhalálásra is kiváló alapanyag, de szintén hasznos, ha naponta egyszer gőzfürdőt veszünk, amelybe 20 cseppet teszünk belőle.

A gombák és baktériumok döntő többségét elpusztítja, ezért gombás fertőzések esetén is bevethető 3-4 hetes kúra formájában. 2 dl teában keverjünk el 10 cseppet, napjában 3-szor fogyasszuk.

Seb gyógyítására is alkalmazhatjuk, ha annak környékét 20 cseppnyi kivonatot tartalmazó körömvirágteával kezeljük.

[custom-related-posts title=”Olvastad már?” none_text=”None found” order_by=”title” order=”ASC”]




Kapcsolódó bejegyzések
Életmód

Kollagén hatása az ízületekre

3 perc olvasás
A kollagén fogyasztása nemcsak a bőrünkre hathat pozitívan, a kollagén hatása az ízületekre, ínakra, porcokra, csontokra is kiemelkedő lehet. Ezt a fehérjét…
Életmód

Ránctalanítás műtéti beavatkozás nélkül – ez lehetséges?

2 perc olvasás
A ráncfelvarrás sokak életében egyet jelent az elkerülhetetlennel, vagy éppen azzal a rémálommal, amit soha nem akarnának a magukénak tudni. Akkor inkább…
ÉletmódSzínes

Alig várod a nyarat? Készülj fel rá már most!

2 perc olvasás
Bár a naptár szerint még jó sokat kell aludni a várva várt nyaralásig vagy a strand kellékek indokolt előkerüléséig, te mégis sóhajtozva…
Légy tagja az elit klubnak!

Értesülj elsők között a legújabb bejegyzéseinkről!