Nagyon jól tudjuk, hogy milyen edényeket nem szabad beletenni a mikrohullámú sütőbe (hagyományos műanyag, fém, alufóliát tartalmazó), de az talán kevésbé ismert, hogy mely ételeket nem tanácsos újra melegíteni benne.
Ma már szinte el sem tudjuk képzelni az életet nélküle, a kávé megmelegítésétől a pattogatott kukorica elkészítéséig, de azért vannak kivételek, lássuk, melyek ezek.
Főtt tojás
Akár meghámoztad, akár nem, ne tedd mikrohullámú sütőbe a már kész főtt tojást, ugyanis a hő hatására a benne rejlő nedvesség extrém gőzképződést, nagy belső nyomást hoz létre, amelynek következtében a tojás felrobbanhat.
Anyatej
Sok édesanya teszi el későbbre a lefejt tejet a kisbaba számára. A mélyhűtőből elővett anyatejet azonban nem szabad a mikróban felengedni, több okból is.
A készülék nem egyenletesen melegít, így fennállna a veszélye, hogy megégetné a baba száját és torkát. Másrészt pedig az anyatejgyűjtő zacskó vagy palack műanyagból készült, így abból a mikrózás hatására rákkeltő anyagok szabadulhatnak fel. Legyünk előrelátóak és egy forró vízzel teli edénybe helyezve hagyjuk, hogy az anyatej magától kiengedjen.
Feldolgozott húsok
A feldolgozott húsfélék gyakran tartalmaznak olyan kémiai anyagokat, tartósítószereket, melyek meghosszabbítják a szavatossági időt.
Azonban ezek az anyagok a mikrohullámok hatására megváltozhatnak és károsabbá válhatnak a szervezetünk számára: oxidált koleszterin jön létre, mely szoros összefüggésben áll a szívkoszorúér-betegségek kialakulásával, áll a Food Control (Élelmiszerellenőrzés) folyóirat cikkében, mely a Journal of Agricultural and Food Chemistry (Mezőgazdasági és Élelmiszerkémiai Folyóirat) kutatásán alapszik.
Rizs
Az Élelmiszer-szabványügyi Hatóság szerint a mikrohullámú sütőben melegített rizs bizony ételmérgezéshez vezethet. Ugyanis ez a népszerű élelmiszer gyakorta tartalmaz egy Bacillus cereus nevű magas rezisztenciájú bacillust. A hő ugyani megöli, de ugyanakkor az általa termelt mérgező spórák meglepően hőállóak.
Ha pedig ezek után a rizs szobahőmérsékletre kerül, úgy ezek a spórák megsokszorozódhatnak és hányással, hasmenéssel járó ételmérgezést okozhatnak.
Csirke
Már említettük a korábbiakban is, hogy a hő nem mindig öli meg a baktériumokat és azt is, hogy a mikró kívülről befelé haladva melegíti meg az ételt és nem fordítva. Ilyenformán az olyan táplálékok, melyek hajlamosak arra, hogy bennük bacillusok szaporodjanak el, nagyon kockázatosak lehetnek, így a csirke is, melyben a szalmonella igen gyakori és ráadásul igencsak hőálló.
Így tanácsos inkább serpenyőben melegíteni a csirkéből készült húsételeket, mely során a baktériumoknak nem hagyunk esélyt a túlélésre.
Leveles zöldségek
A lefagyasztott zellert, kelkáposztát vagy éppen spenótot szintén nem javasolt a mikróban kiengedni. A természetben előforduló nitrátok ugyanis a mikrohullámok hatására átalakulhatnak nitrozaminokká, melyek a kutatások alapján rákkeltő hatásúak lehetnek.
Ugyanez vonatkozik a céklára és a fehérrépára is.
Kérjük kövess minket! Számodra csak egy kattintás,
de nekünk a világot jelenti! 🙂