Színes

4 közismert szimbólum, melyeknek az eredetéről talán nem is tudtál

3 perc olvasás
Fotó: pixabay/Gerd Altmann

Körülvesznek bennünket a különböző jelek, szimbólumok. Tudomásul vesszük őket, megjegyezzük a jelentésüket, de talán még sosem töprengtünk el azon, hogy vajon honnan erednek, kinek a fejéből pattanhattak ki.

A szív

szív szimbólumMár gyermekkorunkban megismerjük, és talán az első ábrák között szerepel, amelyeket megpróbálunk papírra is vetni. Eredetét tekintve megoszlanak a vélemények. Egyes elméletek szerint két egymás felé forduló hattyú leegyszerűsített rajzolata, és nem véletlenül a hattyúké. Róluk úgy tartják, hogy egy életre választanak párt maguk mellé.

Egy másik teória szerint a női medence anatómiája rejlik benne, az élet bölcsője. Egy harmadik hipotézis pedig azt állítja, hogy az ábra a borostyánlevél szív alakú formáját utánozza.

Bluetooth

Bluetooth jel egyesít digitális eszközökA név eredete – ha igaz – elég mókás, állítólag I. Harald dán királynak állít emléket.

A Bluetooth voltaképpen az ő gúnyneve, ugyanis az áfonya nagy kedvence volt, olyannyira, hogy a fogsorát kékre színezte az említett gyümölcs. (A szó eredeti, szoros fordításban: “kék fog”).

És hogy miért őt választották elnevezés kapcsán?

Azért, mert Harald király arról is nevezetes volt, hogy egyesítette a lázadó dán, a svéd és a norvég törzseket. A szóban forgó egyesítés lett tehát a kulcs, hiszen a Bluetooth is arra hivatott, hogy összekössön különböző digitális eszközöket.
A logóban szereplő H és B betűk pedig a nekik megfelelő skandináv rúnákat, a Haglazt és a Berkanant jelenítik meg.

A be- és kikapcsológomb szimbóluma

be- és kikapcsológomb szmbólumEredete a II. világháború idejére nyúlik vissza, amikor is egy mérnök csapat azt a feladatot kapta, hogy találjanak egy olyan jelet a bekapcsológombok felületére, amely mindenki számára egyértelmű, bárhol is éljen a világon.

Az ötlet pedig a kettes számrendszerből ered, ezért lett a bekapcsolt állapot jele az 1-es, és a kikapcsolt helyzeté pedig a 0-ás.
A régebbi gombokon még külön szerepelt ez a két funkció. Az 1-es értelemszerűen az elektromos áram továbbítását jelentette, míg a 0-ás annak megszűnését.

Oké szimbólum

ok kézjelIsmét egy olyan jel eredetéről esik szó, mely nem tisztázott. Sőt, elmondható, hogy a mai értelmezése is kultúránként eltérő lehet. A világ nagy részén ez a kézmozdulat azt jelenti, hogy “rendben.”

Viszont például Franciaországban nem érdemes vele “dobálózni”, mert az ott élők lekicsinylő értelemben használják, olyan emberre, akit semmire sem becsülnek.

Az egyik teória szerint a jel Amerika nyolcadik elnökétől, Martin Van Burentől származik, aki kampánya során ezzel a jellel szerette volna tudtára adni a népnek, hogy minden a legnagyobb rendben lesz.
Mások szerint már a hetedik elnök, Andrew Jackson is használta, aki az angol kifejezést, miszerint minden rendben – “all correct”- rendszerint “oll correct”-nek írta. Ennek a rövidítése az “ok” szó is, amit a kézjel tulajdonképpen szimbolizál.
Egy harmadik elképzelés szerint pedig az amerikai elnököknek semmi köze ehhez, a buddhizmusnak illetve a hinduizmusnak viszont annál inkább. Ebben a tekintetben egy rituális mozdulatról van szó, mely a tudást és a tanulást jelképezi. Nem egyszer Buddhát is ábrázolták eme szimbólumot mutatva.




Kapcsolódó bejegyzések
Színes

Négy tipp a ruhák színeinek színpompás összehangolására

3 perc olvasás
A megfelelő színkombinációk kiválasztása ruházatunkban döntő jelentőségű, lévén az összhatásnak köszönhetően egyfajta kisugárzás jön létre, amit a külső szemlélők pontosan érzékelnek. Ráadásul…
DivatSzínes

Mitől lesz egy eljegyzési gyűrű különleges?

5 perc olvasás
Nincs két ugyanolyan kapcsolat: minden kötelék egyedi és páratlan e világon. Ha pedig egy ilyen egyedülálló kapocs alakul ki két ember között,…
Színes

Az illatok szerepe a divatban és a stílusban

2 perc olvasás
Minden stílusnak megvan a maga illata? Ez így nyilván nem igaz, de az már annál inkább, hogy minden embernek megvan a maga…
Légy tagja az elit klubnak!

Értesülj elsők között a legújabb bejegyzéseinkről!