Életmód

A ráncaink az egészségi állapotunkról is árulkodnak

5 perc olvasás

Miről árulkodnak általában a ráncaink? A korunkról, vághatnánk rá a kérdésre az azonnali választ, bár ha jobban belegondolunk, ez csak részben igaz. Már csak azért is, mert mind tudjuk, az életkor csupán csak egy szám, másrészt pedig számos genetikai tényező is befolyásolja, hogy mikor jelennek meg például az első szarkalábak a szemeink körül. Mark Twain szerint a ráncaink csak a mosoly helyét jelzik, ami egy nagyon kedves és pozitív megközelítése a dolognak, viszont egyes klinikai kutatások szerint ennél sokkal többről van szó: az egészségi állapotunkról. 

A homlokráncaink egy szívbetegség előjelei is lehetnek?

A mély homlokráncok egy újonnan megjelent tanulmány szerint az érelmeszesedés, az artériák megkeményedésének korai jelei lehetnek, és amely állapot szívbetegséghez vezethet. A kutatók 20 éven át követték több mint 3000 egészséges, 32 és 62 év közötti felnőtt életmódját, egészségi állapotát. A vizsgálatok alapján úgy találták, hogy azok az alanyok, akiknél mély homlokráncok voltak felfedezhetőek, tízszer nagyobb valószínűséggel hunytak el szívbetegségben, mint akiknél ezek a markáns vonalak nem voltak szembetűnőek.

ráncaink homlokráncok

Mi az összefüggés?

Mind a homlokráncok, mind az érelmeszesedés összefüggésbe hozhatók a stresszes életmóddal – nyilatkozták a kutatók a Medical News Todaynek. Továbbá azt is megjegyezték, hogy a homlok tájékán futó erek jóval finomabbak, mint a test más részein, így szembetűnőbb lehet az artériákban az érelmeszesedést okozó plakk felhalmozódása.

Több ránc = magasabb vérnyomás?

ráncaink fiatalHa olyan típusú nő vagy, aki jó pár évet letagadhat és a hasonló korú hölgyekhez képest jelentősen kevesebb ránc jelent még meg az arcodon, akkor nagy valószínűséggel azok közé tartozol, akiknek általában alacsonyabb a vérnyomása. Egy kilenc évvel ezelőtt megjelent tanulmány éppen ezzel a jelenséggel foglalkozott:

„A fiatalabbnak tűnő nőknek egészségesebb az érrendszerük és általában fokozottabban védik a bőrüket”

– mondja Dr. Omer Ibrahim chicagói bőrgyógyász-dermatológus, az Amerikai Bőrgyógyászati Akadémia szóvivője. “Azt tapasztaltam a praxisomban, hogy azok az emberek, akik rendszeresebben ápolják a bőrüket, általában a testükre is több figyelmet fordítanak” – következtetett Ibrahim.

A ráncaink a kevésbé egészséges életmódot is tükrözhetik

Ha nem folytatunk alapjában véve egészséges életmódot, az bizony szó szerint az arcunkra is kiül, és nem csupán mondjuk sápadtság, hanem az egyre szaporodó vagy mélyülő ráncaink formájában. Kutatások kimutatták, hogy aki – akár a munkájából adódóan is – igencsak ki van téve a nap káros sugarainak, annak a bőre is hamarabb megereszkedik. És ez bizony köszönhető a tápanyagokban szegény, kevésbé átgondolt étrendnek; a rendszertelen testmozgásnak és adott esetben a nem kellően körültekintő napvédelemnek, vagy esetleg annak hiányának. “Mindez azt jelzi, hogy ezek az emberek általános értelemben véve nem egészségesek” – mondja Ibrahim.

Alacsonyabb csontsűrűségre is figyelmeztethetnek a ráncaink

ráncaink nyakA csontritkulás kockázata is benne van a pakliban, pontosabban a ráncainkban. A Yale Egyetem kutatói 114 hölgyet vizsgáltak a negyvenes-ötvenes korosztályból: az arcukon és a nyakukon lévő ráncokat, valamint a csontsűrűségüket vizsgálták.

 

 

“Azt találtuk, hogy a bőrön látható ráncok elmélyülése és esztétikai romlása összefügg a kutatásban résztvevők alacsonyabb csontsűrűségével”

– írta Lubna Pal, a Yale School of Medicine szülészeti, nőgyógyászati és reprodukciós tanszékének docense egy sajtóközleményben.

A kutatók ezt a korrelációt azzal indokolják, hogy a bőr és a csont állapota egyaránt függ a szervezetben található kollagén nevű fehérje mennyiségétől, amelynek termelődése az életkor előrehaladtával csökken. Ibrahim szerint a kollagén alacsonyabb szintje mindenesetre genetikai és életmódbeli tényezők eredménye is lehet.

A ráncaink szoros viszonyban lehetnek a bőrrák kialakulásának kockázatával is

“Az emberek rendszerint azt gondolják, hogy ha nincsenek látható napfoltok a bőrükön, akkor azt valószínűleg nem is érte káros napsugárzás”

– jelentette ki Dee Anna Glaser, St. Louis-i bőrgyógyász szakorvos, az Amerikai Bőrgyógyászati Akadémia szóvivője. De az arc finom, lágynak tűnő ráncai bizony arra is utalhatnak, hogy a bőr fokozottan ki van téve a rák kockázatának. Tanulmányok azt is kimutatták, hogy a sofőrök arcának bal oldalán – vagy akik általában sokat ülnek a volán mögött – sokkal gyakoribban a foltok és a ráncok. A magyarázat pedig egyszerű: vezetés közben az autó ablakán keresztül fokozott ultraibolya sugárzásnak vannak kitéve.

Ha stresszes életmódot folytatunk, a ráncaink is hamarabb előbukkannak

ráncaink érzelmekA bevezetőben is említett Mark Twain idézetre visszatérve, mely szerint a ráncaink a mosoly helyét jelzik, tulajdonképpen igaz. Aki sokat és szívből mosolyog, nevet, és az arcáról mindig leolvasható, hogy éppen mire gondol, annak hamar megjelenhetnek az első nemkívánatos vonalak a bőrén. Nem meglepő módon, a negatív érzelmek szintén nyomot hagyhatnak rajtunk, homlokráncok és a szemöldökök közötti mély árkok formájában. A stressz pedig növelheti a mellékvesekéreg hormonjának, a kortizolnak a szintjét, amely állapot az elhízás, a magas vérnyomás és a cukorbetegség előszobája lehet Ibrahim szerint.

Ha túl sok időt töltünk a kütyük nézegetésével, az a ráncaink számában is megmutatkozhat

Egyre több fiatal fordul bőrgyógyászhoz, dermatológushoz a szemöldökök között igen hamar megjelenő mély ráncok miatt – mondja Ibrahim és Glaser. Ennek oka gyakran abban rejlik, hogy – akár kortól függetlenül is – hajlamosak lehetünk akár napi több órányit is telefonbabrálással és egyéb digitális eszközök nézegetésével, az arra való koncentrálással tölteni. Mindeközben észre sem vesszük, hogy ráncoljuk a homlokunkat. Hasonlóképpen tehetünk akkor is, ha a látásunk romlott az idők folyamán és szemüvegre volna szükségünk, vagy ha már van, akkor ideje lehet újra szemészhez fordulni, hiszen lehet, hogy erősebb lencsét kellene használnunk.

ráncaink homlokráncok

[custom-related-posts title=”Hasonló írásaink a témában” none_text=”None found” order_by=”title” order=”ASC”]

 




Kapcsolódó bejegyzések
Életmód

Kollagén hatása az ízületekre

3 perc olvasás
A kollagén fogyasztása nemcsak a bőrünkre hathat pozitívan, a kollagén hatása az ízületekre, ínakra, porcokra, csontokra is kiemelkedő lehet. Ezt a fehérjét…
Életmód

Ránctalanítás műtéti beavatkozás nélkül – ez lehetséges?

2 perc olvasás
A ráncfelvarrás sokak életében egyet jelent az elkerülhetetlennel, vagy éppen azzal a rémálommal, amit soha nem akarnának a magukénak tudni. Akkor inkább…
ÉletmódSzínes

Alig várod a nyarat? Készülj fel rá már most!

2 perc olvasás
Bár a naptár szerint még jó sokat kell aludni a várva várt nyaralásig vagy a strand kellékek indokolt előkerüléséig, te mégis sóhajtozva…
Légy tagja az elit klubnak!

Értesülj elsők között a legújabb bejegyzéseinkről!

×
Életmód

Tűpontosan irányított apró szúrásokkal a fiatalos és makulátlan arcbőrért