Életmód

Zsírmáj vitamin – Természetes gyógymód a májproblémákra

7 perc olvasás

Nemrégiben egy olyan forradalmian új tanulmány látott napvilágot, mely során kutatók a nem alkoholos eredetű májbetegségeket, azok gyógyításának, visszafordításának módozatait vizsgálták. Úgy találták, hogy létezik két olyan közismert vitamin, melyek képesek lehetnek visszafordítani bizonyos májkárosodásokat.

A zsírmáj kialakulásában nem mindig az alkohol a ludas

A májban természetes módon is megtalálható némi zsír és ez egészen addig normálisnak mondható, amíg a mennyisége nem lépi túl a 8-10 százalékot. Ezen felül zsírmájról beszélünk.

egészséges és zsírmáj

Közismert, hogy májproblémák számos okból kialakulhatnak, és nem mindig az alkoholfogyasztás a kiváltó tényező. A nem alkoholos zsírmájbetegség (NAFLD) egyik meghatározó jellemzője a májban felhalmozódott zsírmennyiség. Bizonyos egészségügyi állapotok, életmódbeli szokások növelik a NAFLD kialakulásának kockázatát, melyek többek között a túlsúly és az elhízás, a 2-es típusú cukorbetegség (Metformin szedésével együtt még inkább), az inzulinrezisztencia, a metabolikus szindróma, a magas vérnyomás és a magas koleszterinszint. Továbbá hajlamosító tényező lehet még a nagy mennyiségű és hirtelen súlyvesztés valamint az alultápláltság, a vérszegénység, a gyomorhurut illetve korábbi gyomor-bypass műtét, a vegetáriánus táplálkozás, illetve bárki, akinek a szervezetében alacsony a folsav illetve B12-vitamin mennyisége. Egy szintén friss elemzés szerint még az e-cigaretta használata is szerepelhet a kiváltó tényezők között.

Milyen tünetek esetén gyanakodhatunk zsírmájra illetve májkárosodásra?

Manapság rengeteg élelmiszer tartalmaz mesterséges adalékanyagokat, melyekkel a szervezetünk illetve a májunk nehezen birkózik meg. Ez a szervünk egy darabig tűr és csendben dolgozik, de egy idő után kifárad és komoly tüneteket produkál. Például egyre gyakoribb gyomorpanaszokat, nem ritkán hányingerrel, esetleg hányással kísérve: így szabadul meg a szervezet a markáns vagy túl sok toxinnal. Epéből sem termelődik ilyenkor elegendő mennyiség, ennek következtében emésztési zavarok (felfúvódás, alhasi fájdalmak, székrekedés, hasmenés) alakulhatnak ki.

vizelet színeA vizelet színe is sötétebbre, akár barnás színűre is változhat, a mennyisége is jelentősen csökkenhet és felesleges folyadék a lábakban, a bokák körül gyűlhet össze. A széklet színe halványulhat, esetleg szürkés árnyalatúvá is válhat. A bőr is érzékenyebb és szárazabb lehet, mint korábban, ezért gyakori tünet a fokozott viszketés is. A szemfehérje, a nyelv és a bőr sárgás árnyalatot vehet fel, mely a vér emelkedett bilirubin szintjére utalhat.

Mi történhet, ha nem kezelik időben a zsírmáj betegséget?

Ha a károsodás és a gyulladás fokozódik, az nem alkoholos steatohepatitishez (NASH) vezethet, hegesedéssel és maradandó májkárosodással kísérve. Ennek további szövődményeként akár májrák is kialakulhat. Jelenleg nem áll rendelkezésre olyan gyógyszer, mely hatékony lehetne a NASH kezelésében, ugyanakkor a nemrégiben napvilágot látott tanulmány szerint a most már zsírmáj vitaminoknak is elkeresztelt B12-vitamin és a folsav segíthet a gyulladás és a hegesedés csökkentésében. A vizsgálatok ugyan még folytatódnak, de már ez a tény is reményt nyújthat sok páciens számára.

Dr. Jude Oben gasztroenterológus és hepatológus szakorvosa és a londoni King’s College kísérleti hepatológia docense így nyilatkozott a Medical News Todaynek:

“A nem alkoholos zsírmájbetegség (NAFLD) a világ népességének mintegy 25%-át érinti és gyakran az elhízás velejárója. Súlyosabb stádiuma, a nem alkoholos zsírmájzsírhepatitis (NASH) a világ népességének mintegy 5%-ánál fordul elő. A NASH májzsugorodáshoz, májtranszplantációhoz és májrákhoz vezethet.”

De miben is áll a két zsírmáj vitamin, a B12 és a B9 titka?

A Journal of Hepatology című folyóiratban nemrégiben megjelent kutatás során emberi alanyok, kísérleti egerek és főemlősök segítségével vizsgálták a NASH kialakulásában bekövetkező hatásokat. Megállapították, hogy a homocisztein aminosav mennyiségének emelkedése a májgyulladással és a fibrózissal egy időben jelentkezett, és amely egyúttal gátolja egy bizonyos fehérje, a szintaxin 17 működését vagyis megakadályozza, hogy az elvégezze az elhalt és egészségtelen sejtek eltávolításával kapcsolatos feladatát. Emellett megállapították, hogy a B12-vitamin és a folsav hatására viszont a szintaxin 17 szintje megemelkedik, ezáltal segít visszafordítani a máj fibrózisát (megvastagodását vagy hegesedését) és gyulladását. Végső soron a két zsírmáj vitamin segíthet csökkenteni a NASH okozta gyulladást és a fibrózist.

További vizsgálatokra van szükség annak megértéséhez, hogy miért alakul ki a NASH, hogy a kezelések segíthessenek ellensúlyozni a mögöttes mechanizmusokat, és már csak azért is, mert a kutatások túlnyomó részét egyelőre csak egereken végezték el.

Miben található meg nagy mennyiségben a két zsírmáj vitamin?

B12, a vérképző

A B12-vitamin állati eredetű élelmiszerekben található meg, vérképző funkciója van és szerepet játszik egyes zsírsavak lebontásában is. Az A-vitamin elővitaminjaként (provitaminjaként) is emlegetett béta-karotin nem csak a látásunkat javítja, hanem védi a bőrt és a nyálkahártyát egyaránt, valamint szépségvitamin hírében áll. Javítja a szervezet védekezőképességét az UV-sugárzás ellen, így belső napvédőként is szolgál. Biológiailag aktív formáját, a kobalamint kimutatták a homoktövisben, így akik nem fogyasztanak állati eredetű táplálékot, ezáltal hozzájuthatnak ehhez a fontos vitaminhoz.

A B12-vitamin nélkülözhetetlen a vér és az idegsejtek egészséges működéséhez, a hiányát jelezheti az esetleges légszomj, a túlzott fáradékonyság és kimerültség, a rossz memória valamint megmagyarázhatatlan bizsergő érzés a végtagokban.

A folsav nem csak a várandós anyukáknak fontos

zsírmáj vitamin folsavFolsav, vagyis B9-vitamin legnagyobb mennyiségben a következő élelmiszerekben található meg: búzacsíra, máj, paraj, szójabab, tojássárgája, endívia, fejes saláta, spárga, lencse, teljes őrlésű gabonafélék, brokkoli és karfiol. A felsorolásban a sorrend nem véletlen: a legtöbb folsav a búzacsírában, a legkevesebb a karfiolban fordul elő, természetesen azonos mennyiségre levetítve.

Minél frissebb és nyersebb állapotában fogyasztjuk a felsoroltakat, a zöld salátákat vagy főzelékféléket, annál nagyobb mennyiség lesz képes felszívódni a szervezetünkben. A zsenge leveleket, a salátákat, mint például a galambbegysaláta vagy a paraj, nyersen is elrágcsálhatjuk.

A folsav igencsak jótékonyan hat a vérképzésünkre, az agyműködésre, az idegrendszerünkre, gyarapítja az étvágyat, hasznos a gyomorsavtermelésre és a májfunkciókra nézve és támogatja az egészséges gyomor- és bélműködést, valamint a gyermekeknél a növekedést.

Mit érdemes fogyasztani még a két zsírmáj vitamin mellett?

Naponta két alkalommal egy pohár vízben elkevert evőkanálnyi almaecet elősegítheti a már esetlegesen kialakult gyulladások gyógyulását, aktivizálhatja a májat, támogatja a fogyást és egyúttal azt is, hogy a máj körül felhalmozódott zsírtól is megszabaduljon a szervezetünk. A citrom szintén szerepet játszhat abban, hogy minél több méreganyag távozhasson a testünkből, natúr citromos víz formájában kortyolgatva.

A pitypangról is bebizonyosodott, hogy hatékony lehet a zsírmáj megelőzésében, akár teaként, akár salátába keverve fogyasztható. Ha pedig tea, a zöld tea és az édesgyökér tea se maradjon ki a sorból, melyek a májunk körül és általánosságban a testünkben sem hagyják nagy mennyiségben lerakódni a zsírokat. A kávéimádók számára jó hír, hogy kedvenc feketéjük a zsírmáj megelőzésében is szerepet játszhat, ugyanis emeli a májban az antioxidánsok szintjét, miközben eredményesen csökkentheti az itt elinduló gyulladást.

zsírmáj vitamin saláta

Ha szeretjük az indiai konyhát, és annak jellegzetes fűszerét, a kurkumát, akkor már tettünk egy lépést a zsírmáj kialakulásának megelőzéséért vagy adott esetben a kezeléséért. Hatására a test zsírbontó üzemmódra kapcsol és az nem képes felhalmozódni a szervezetben, így voltaképpen a májban sem.

Az omega-3 zsírsavakban gazdag olajos halak rendszeres fogyasztása is kedvező a májunk számára, csökkenhet annak zsírtartalma és a trigliceridszintünk is. Az olívaolaj ugyanezt tudja, emellett fokozza a véráramot és javítja a máj enzimjeit.

Alapvetően jót teszünk azzal, ha étrendünkből elhagyjuk a fehér lisztet és a cukrot, sok zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk, és ha eddig nem tettük, beépítjük a mindennapjainkba a rendszeres mozgást.

[custom-related-posts title=”Hasonló írásaink egészésges táplálkozás témában:s” none_text=”None found” order_by=”title” order=”ASC”]

 




Kapcsolódó bejegyzések
Életmód

Kollagén hatása az ízületekre

3 perc olvasás
A kollagén fogyasztása nemcsak a bőrünkre hathat pozitívan, a kollagén hatása az ízületekre, ínakra, porcokra, csontokra is kiemelkedő lehet. Ezt a fehérjét…
Életmód

Ránctalanítás műtéti beavatkozás nélkül – ez lehetséges?

2 perc olvasás
A ráncfelvarrás sokak életében egyet jelent az elkerülhetetlennel, vagy éppen azzal a rémálommal, amit soha nem akarnának a magukénak tudni. Akkor inkább…
ÉletmódSzínes

Alig várod a nyarat? Készülj fel rá már most!

2 perc olvasás
Bár a naptár szerint még jó sokat kell aludni a várva várt nyaralásig vagy a strand kellékek indokolt előkerüléséig, te mégis sóhajtozva…
Légy tagja az elit klubnak!

Értesülj elsők között a legújabb bejegyzéseinkről!

×
Gasztro

Húsmentesen étkezel? Ez a vakáció alatt sem probléma!