Gasztro

Kurkuma

3 perc olvasás

A kurkuma, amelyet néha indiai sáfránynak vagy arany fűszernek is neveznek egy Ázsiában és Közép-Amerikában őshonos növény. Az indiai konyha előretörésével érkezett meg a hazai boltok fűszeres polcaira, és méltán vált sok otthoni szakács egyik kedvenc alapanyagává.

A kurkuma fűszer a növény őrölt gyökeréből készül. A feldolgozott kurkuma élénksárga színe számos kultúrát arra ösztönzött, hogy színezékként használja. Az őrölt kurkumával talán, mint a currypor egyik fő összetevőjével találkozhattunk, de az ebből a nyersanyagból készült termékek között kapszulák, teák, porok és kivonatok is találhatók.

Mire jó a kurkuma?

A kurkuma aktív összetevője a kurkumin, amely erős biológiai tulajdonságokkal rendelkezik. Az ayurvédikus gyógyászat (ami egy hagyományos indiai gyógyászati rendszer)  a kurkumát számos egészségügyi állapotra ajánlja. Ezek közé tartozik a krónikus fájdalom és a gyulladás. Napjainkra a nyugati orvoslás is elkezdte tanulmányozni a kurkumát, mint fájdalomcsillapító és gyógyító szert.

Májvédő

A kurkuma magas antioxidáns tartalma miatt az utóbbi időben egyre nagyobb figyelmet kap, ugyanis úgy tűnik, hogy komoly májvédő hatása van. Ez jó hír lehet azoknak, akik erős gyógyszereket szednek cukorbetegség vagy más egészségügyi probléma miatt, ugyanis a kurkuma segíthet ezen gyógyszerek májra gyakorolt káros hatásainak kivédésében.

Gyulladáscsökkentő

Amerikai tanulmányok bebizonyították, hogy a krónikus izületi gyulladásokat már napi 400-600 milligramm kurkuma fogyasztása is hatékonyan enyhíti.

Fájdalomcsillapító

Úgy tűnik, hogy a tanulmányok alátámasztják a kurkuma fájdalomcsillapító hatását, egyes kutatók még azt is kijelentették, hogy ugyanolyan jól működik, mint az ibuprofen (ami az olyan fájdalomcsillapítók hatóanyaga mint például az Advil és a Nurofen). Bár az adagolási javallatok eltérőnek tűnnek, a vizsgálatokban résztvevők naponta 800 mg kurkumát vettek be kapszula formájában.

Emésztést segítő 

A kurkuma részben azért van a curryporban, hogy ízesítse azt. De fontos szerepet játszhat az étel emésztésében is. Antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságai miatt a kurkuma hozzájárulhat az egészséges emésztőrendszer fenntartásához.

A kurkuma, mint fűszer

Bár gyógynövényként történő felhasználása számos pozitív hatást gyakorolhat egészségünkre, a kurkuma mégiscsak egy fűszernövény. Az őrölt kurkuma a gyökér főzéséből, majd szárításából és őrléséből származó por, amely különleges, borsos mustárízzel rendelkezik. A nyers kurkuma kissé enyhébb a gyökérben lévő víztartalom miatt. A friss kurkumával való főzéssel több élénk, borsos esszenciát nyerhetünk ki, mintha por formában használnánk a növényt.  Ezt például gyümölcslevekben, turmixokban és készletekben tudjuk igazán kuhasználni. A szárított kurkuma, bár időnként kevésbé hatásos, azonnali színt és fokozott ízvilágot adhat olyan ételekhez, mint a sült hús, a rizs vagy a rántotta.

Egyes tanulmányok szerint a kurkuma egészségügyi előnyei akkor tudnak a leginkább érvényesülni, ha zsiradékkal, például olívaolajjal vagy kókuszolajjal/tejjel kombináljuk, ezért adjunk belőle egy csipetnyit, ha legközelebb otthon készítünk olyan indiai ételeket, mint a kókuszos curry, de egy egyszerű salátaöntethez hozzáadva is segít abban, hogy a lehető legtöbbet hozzuk ki belőle. 

 

Mint azt láthattuk, a kurkumának számos pozitív élettani hatása van, ami miatt megéri, akár feldolgozott kapszula formájában is fogyasztani. Arra azonban ügyeljünk, hogy nem csodasszerről van szó, és itt is fontos a mérték betartása. A túl nagy mennyiségben fogyasztott kurkuma gyomorrontáshoz vezethet az arra érzékenyeknél. Klinikai kutatások szerint pedig vérhígító hatása is van, ezért azok számára, akik szednek ilyen hatású gyógyszert fogyasztása nem ajánlott.

Most beszélhetünk az indiai divatról? 🙂




Kapcsolódó bejegyzések
Gasztro

A híres-neves frankfurti leves - Variációk egy témára

3 perc olvasás
Igazán laktató levest tálalunk most fel, ráadásul több különböző köntösben. A változást jelentheti valamilyen hozzávaló, de akár az elkészítés módja is, akár…
ÉletmódGasztro

Vasbor készítése házilag

4 perc olvasás
A vashiány  – főleg, mi nők – tudjuk, hogy mennyire fontos, minden életkorban. Vannak, akik egész életükön át küzdenek a vele. A…
ÉletmódGasztro

Rózsás és alakbarát – ez a karfiol

5 perc olvasás
Nem lehet eléggé hangsúlyozni a keresztesvirágú zöldségekfontosságát az étrendünkben, ide tartozik többek közt a karfiol is. Jellegzetes illata és esetleges emésztésre gyakorolt…
Légy tagja az elit klubnak!

Értesülj elsők között a legújabb bejegyzéseinkről!

×
ÉletmódGasztro

Rózsás és alakbarát – ez a karfiol