Gasztro

Konyhatündér sorozat – zöldségek elkészítése

2 perc olvasás

Hasznos konyhai ötletekkel szeretnénk szolgálni mostantól, megkönnyítve a sütés-főzés gyakorlatát. Elsőként pár zöldséges tippet osztunk meg Veletek, hátha van olyan köztük, amit eddig nem ismertetek.

Ha nem készítjük el azonnal a friss gombát, akkor  érdemes papírzacskóban tárolni, a hűtő alsó polcán. Azonban 1-2 napnál tovább ne maradjon ott. 
És ha már friss gomba: a mosása során ne áztassuk, inkább tálba téve úgy mossuk, hogy miután víz érte, a gombát emeljük ki a vízből, és ne pedig a vizet öntsük le róla.  
 
A kelbimbót ne sózzuk, miközben készítjük, mert elveszíti szép zöld színét. Csak miután megfőtt/megpárolódott, azután ízesítsük, így ragyogó marad.

Ugye, ti sem vagytok elragadtatva attól, ha a rántott zöldség túl olajosra sikerül? Ennek megelőzésére érdemes a panírozás előtt kis ideig, 1-2 percig sós vízben főzögetni. 

Előfordul, hogy a gondos tárolás ellenére is megfonnyad kissé a zöldségünk. Viszont ha egy kanál ecetet teszünk egy kis vízbe és abban megáztatjuk, üdébbé varázsolhatjuk.

A karfiol vagy brokkoli illatát sokan nem szeretik. Elkerülhetjük a dolgot, ha főzés illetve párolás előtt sós, forró vizet zuttyantunk rá. A később esetlegesen előforduló puffasztó hatást is kiküszöbölhetjük, ha az első főzővizet leöntjük róla. Igaz ez a kelkáposztára is többek közt. Ha pedig a második főzővízbe pár csepp ecetet is öntünk, így a karfiol is megőrzi szép fehér színét.

És ha már említettük a káposztát az előzőekben, ennek a zöldségnek sem annyira rózsás az illata. Egy kis fej vöröshagyma vagy zellergumó a főzővízbe téve megakadályozhatja a kellemetlenséget. 
 
Zöld saláta készítésekor érdemes odafigyelni az öntet esetén a sorrendre: először jöjjön a hidegen sajtolt olaj, és azután csak az ecet.

Az újburgonya pucolása előtt nem árt egy kis forró vizes áztatás egy csipetnyi szódabikarbónával. Pár perc után könnyedén eltávolítható a héja. 

[custom-related-posts title=”Kapcsolódó témáink” none_text=”None found” order_by=”title” order=”ASC”]





Kapcsolódó bejegyzések
Gasztro

A híres-neves frankfurti leves - Variációk egy témára

3 perc olvasás
Igazán laktató levest tálalunk most fel, ráadásul több különböző köntösben. A változást jelentheti valamilyen hozzávaló, de akár az elkészítés módja is, akár…
ÉletmódGasztro

Vasbor készítése házilag

4 perc olvasás
A vashiány  – főleg, mi nők – tudjuk, hogy mennyire fontos, minden életkorban. Vannak, akik egész életükön át küzdenek a vele. A…
ÉletmódGasztro

Rózsás és alakbarát – ez a karfiol

5 perc olvasás
Nem lehet eléggé hangsúlyozni a keresztesvirágú zöldségekfontosságát az étrendünkben, ide tartozik többek közt a karfiol is. Jellegzetes illata és esetleges emésztésre gyakorolt…
Légy tagja az elit klubnak!

Értesülj elsők között a legújabb bejegyzéseinkről!