Színes

Nem csak háziasszonyoknak: az ezerarcú ecet

3 perc olvasás

Az ecet szinte bármilyen felületen használható, akár a foltok, akár a penész eltávolítása a célunk. A fürdõszobában kiváló segítség lehet, ha a csempét akarjuk ragyogóvá varázsolni. Nem kell mást tennünk, mint rápermeteznünk a felületre, várni legalább egy órát és lemosni.
A csempe igazán csak akkor lesz szép, ha a fugák is hófehérek. Önmagában az ecet nem oldja meg a problémát, de szódabikarbónával, egy régi fogkefével és kellõ türelemmel párosítva egész biztosan eredményesek lehetünk.
Ugyanez a sûrû keverék a penész vagy vízkõ okozta elszínezõdéssel is felveszi a harcot.
Ahhoz, hogy a kitartó munkánk tartós is legyen, mossuk át a felületet elõször citromos, szódabikarbónás vízzel, majd végezetül sima vízzel. Az elõbbinél fontos, hogy a víz forró legyen, mikor elkeverjük benne az alapanyagokat.

nem csak háziasszonyoknak ecet_fürdőszoba

A kád fehérségét az ecet és a sütõpor keveréke, valamint az alapos súrolás adja vissza.
A mosás folyamatát is megkönnyíti, ha minden alkalommal egy fél deciliternyit hozzáöntünk. Így nem csupán a ruhák válnak ragyogóan tisztává, és ha kell, fehérré, hanem az anyagban lerakodó mosószermaradványok is könnyebben kiürülnek általa. Ez utóbbi ugyanis gyakran okozhat allergiás reakciókat, esetleg ekcémát is az arra érzékenyeknél. Mindezek mellett a mosógépünk is meghálálja ezt a fajta gondoskodást, mert a vízkövet is eltávolíthatjuk belõle.

nem csak háziasszonyoknak ecet_szódabikarbóna

A lefolyóban keletkezett dugulást is könnyedén felszámolhatjuk mindenféle bolti vegyszer nélkül. Szórjunk egy csomag szódabikarbónát a lefolyóba, majd öntsünk rá egy liter ecetet. Számítsunk rá, hogy erõteljesen fog pezsegni, de nem is háborgassuk egy fél órán át. Amennyiben komolyabb a baj, akár több órán át is hagyjuk hatni.

Ha letelt az ideje, öblítsük le az ecetes felületet forró vízzel, és nyoma sem lesz a dugulásnak, sõt az esetlegesen elõforduló kellemetlen szagoknak sem.

Amennyiben a mikrohullámú sütõ tisztítása neked sem a kedvenc elfoglaltságod, úgy van egy jó hírünk. Önts egy edénybe egy deciliter vizet és ugyanannyi ecetet, majd indítsd el a mikrot a legnagyobb fokozaton és hagyd, hogy dolgozzon 2-3 percig. Ennyi idõ alatt minden zsírcsepp pompásan fellazul és csak egyszerûen körbe kell törölgetni a gép belsejét. A konyhában nemcsak a szennyezõdések, de a kellemetlen szagok (olaj, odaégett étel, cigaretta) is bosszúságot okozhatnak és egy egyszerû szellõztetés nem oldja meg hamar a problémát. De ha kis tálkába úgy két deciliternyi ecetet öntünk, ez felgyorsítja a folyamatot.

A fából készült felületek tisztításában is remekelhetünk, de kell hozzá még egy kis olívaolaj is. Ez utóbbiból egész pontosan két evõkanálnyi, ecetbõl négy evõkanálnyi, és meleg vízbõl pedig fél liter szükséges. Miután áttöröltük a keverékkel a fát, hagyjuk rajta addig, amíg meg nem szárad, majd egy tiszta ronggyal fényezzük át a felületet.

A kertben is igazán jó szolgálatot tesz az ecet, mint adalékanyag, ugyanis segít távol tartani a darazsakat, legyeket és egyéb szárnyas rovarokat, illetve csapdába csalni õket. Negyed liter sörben keverjünk el két evõkanálnyi cukrot és ugyanennyi ecetet, majd ezt öntsük olyan mûanyag palackba, mely az oldalán beszûkül egy kicsit. E felett úgy kétujjnyival vágjuk egy dió nagyságú rést. A keverék odavonzza a kellemetlenkedõ rovarokat, és benn is tartja õket. Csak sörrel hatékony a koktél, vízzel nem.

Az ecetsavról bővebben.

nem csak háziasszonyoknak ecet_darázs

Darázs Dezső, a kellemetlenkedő




Kapcsolódó bejegyzések
Színes

Négy tipp a ruhák színeinek színpompás összehangolására

3 perc olvasás
A megfelelő színkombinációk kiválasztása ruházatunkban döntő jelentőségű, lévén az összhatásnak köszönhetően egyfajta kisugárzás jön létre, amit a külső szemlélők pontosan érzékelnek. Ráadásul…
DivatSzínes

Mitől lesz egy eljegyzési gyűrű különleges?

5 perc olvasás
Nincs két ugyanolyan kapcsolat: minden kötelék egyedi és páratlan e világon. Ha pedig egy ilyen egyedülálló kapocs alakul ki két ember között,…
Színes

Az illatok szerepe a divatban és a stílusban

2 perc olvasás
Minden stílusnak megvan a maga illata? Ez így nyilván nem igaz, de az már annál inkább, hogy minden embernek megvan a maga…
Légy tagja az elit klubnak!

Értesülj elsők között a legújabb bejegyzéseinkről!

×
Életmód

Zsírmáj vitamin - Természetes gyógymód a májproblémákra