SzínesÉletmód

Megnyílt az első kasszamentes „csak fogd és vidd” üzlet Londonban is

2 perc olvasás
Fotó: bbc.co.uk

Nagy-Britanniában is megnyílt az első “just walk out” (csak sétálj ki) élelmiszerbolt, ahol a vásárlók csak leveszik a polcokról, amire szükségük van és távozhatnak anélkül, hogy egy fizikai kasszánál fizetniük kellene. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy egyáltalán nem kellene rendezniük a számlájukat.

Az Amazon Fresh névre hallgató „contactless” (kontakt nélküli) üzlet a nyugat-londoni Ealingben található, és bárki igénybe veheti a szolgáltatást, akinek van Amazon fiókja, és letöltötte a telefonjára az alkalmazást – tudhattuk meg a bbc.com által. Amikor betér a vásárló az üzletbe, csak beszkenneli a kódot a mobiltelefon kijelzőjének segítségével.

Amazon Fresh áruház

Fotó:bbc.co.uk

Ezután meg is kezdődhet a vásárlás a szokásos módon, csak le kell venni a kívánt termékeket a polcokról.

A különbség viszont az, hogy nem kell sem egyenként szkennelni azokat, és a kasszához sem kell odamenni, sorbaállni.

A polcokon érzékelőket helyeztek el, melyek rögzítik, ha valaki levett egy árucikket onnan. A mesterséges intelligenciával működő kamerák figyelik a vásárlók mozgását és azt is, hogy mi mindent pakoltak a kosarukba. A számla pedig abban a pillanatban az illető Amazon fiókjába kerül, amint kilép a boltból.

Amazon Fresh áruház

Fotó: bbc.co.uk

A jelenlegi helyzetben az érintésmentes vásárlás és eladás teljes mértékben megvalósul, hiszen a vásárlónak nem szükséges kontaktusba lépnie az ott dolgozókkal. Ez utóbbiak létszáma ennek okán viszont csökkent, így az áruház csupán harminc embert tud foglalkoztatni. Köztük vannak, akik ott járnak-kelnek a vásárlók közt, segítenek nekik, útba igazítják őket, feltöltik a polcokat áruval, stb.

A szűken 250 négyzetméter alapterületű üzletben egy pult üzemel az előre megrendelt termékek átvételéhez és egy önkiszolgáló kávéautomata is helyet kapott.

Egy negyvenes éveiben járó férfi elárulta, hogy csak azért tért be a boltba, mert éppen erre járt. Mivel korábban nem hallott a lehetőségről, megdöbbent mindazon, amit látott. Elmondása szerint furcsa volt, hogy látszólag fizetés nélkül hagyja el a boltot, de mivel látta, hogy mindenki így tesz, így megnyugodott.

Az Amazon további üzleteket kíván nyitni mind London, mind Nagy-Britannia egész területén. A cégnek az Egyesült Államokban már több, mint húsz hasonló kasszamentes élelmiszerboltja van, Amazon Go névvel.




Kapcsolódó bejegyzések
Színes

Négy tipp a ruhák színeinek színpompás összehangolására

3 perc olvasás
A megfelelő színkombinációk kiválasztása ruházatunkban döntő jelentőségű, lévén az összhatásnak köszönhetően egyfajta kisugárzás jön létre, amit a külső szemlélők pontosan érzékelnek. Ráadásul…
DivatSzínes

Mitől lesz egy eljegyzési gyűrű különleges?

5 perc olvasás
Nincs két ugyanolyan kapcsolat: minden kötelék egyedi és páratlan e világon. Ha pedig egy ilyen egyedülálló kapocs alakul ki két ember között,…
Életmód

Kollagén hatása az ízületekre

3 perc olvasás
A kollagén fogyasztása nemcsak a bőrünkre hathat pozitívan, a kollagén hatása az ízületekre, ínakra, porcokra, csontokra is kiemelkedő lehet. Ezt a fehérjét…
Légy tagja az elit klubnak!

Értesülj elsők között a legújabb bejegyzéseinkről!