Kultúra

Ma a Star Wars rajongók ünnepelhetnek!

1 perc olvasás

Május 4-én ünneplik a rajongók a nemzetközi Star Wars napot. Hogy miért pont ma?

“Az erő legyen veled” és a “Május negyedike legyen veled” mondatok angolra fordítva hangzásban meglehetősen hasonlít egymáshoz, így ez a szójáték vezetett a Star Wars nap dátumának kiválasztásához is. Az ehhez kkötődő „May the Force Be with You” kifejezés pedig nem is újkeletű. Már 1977-ben hallhatta a nagyközönség és annyira maradandó lett, úgymond szálóigévé vált, hogy amikor 1979. május 4-én Margaret Thatcher, az Egyesült Királyság első női miniszterelnöke hivatalba lépett, pártja így éltette őt a London Evening News-ban: “May the Fourth Be with You, Maggie. Congratulations.” (Az erő legyen veled, Maggie. Gratulálunk.)

És következzen néhány érdekesség is a nevezetes nap alkalmából, természetesen a film kapcsán.

George Lucasnak 500 ezer dollárt ajánlottak a Star Wars első részéért, de a rendező inkább 150 ezer dollárt kért és a Star Wars termékek, plusz a folytatások száz százalékénak a tulajdonjogát. Mint utóbb kiderült, logikus döntés volt.

Tunéziában a Tatooine-n forgatásához használt kő- és agyagkunyhók egy részét nem bontották le, sőt, több építménybe be is költöztek azóta a helyiek.

Luke Skywalker vezetékneve eredetileg Starkiller lett volna, de forgatás közben jött az ötlet, hogy a Skywalker talán szerencsésebb lenne.

A filmben szereplő jawák nyelve tulajdonképpen az afrikai zulu nyelv felgyorsított változata.

“Rémesen mutatnék cicanadrágban, sugárpisztollyal a kezemben. Az űrben nem olyan fickók rohangálnak, mint én.”

– mondta Sylvester Stallone, amikor a meghallgatáson rájött, hogy ő biztosan nem lesz Han Solo. (Csak nem savanyú volt a szőlő?)

A Millennium Falcon alakját egy hamburger és néhány olíva bogyó ihlette.

[custom-related-posts title=”Olvastad már?” none_text=”None found” order_by=”title” order=”ASC”]




Kapcsolódó bejegyzések
KultúraSzínes

Szépségversenyek akkor és most – 1. rész

5 perc olvasás
A szépségversenyek eredete ugyan régebbi keletű, mint gondolnánk, mondhatni évszázadokkal ezelőtt már léteztek efféle megmérettetések, bár korántsem olyan formában, mint manapság. Az…
DivatKultúraSzínes

Egy pár lenyűgöző fotókat készített fekete gyermekekről

3 perc olvasás
A fényképezés nem csak egy kép létrehozásáról szól – a megfelelő kezekben az inspiráció eszközévé válhat, szemeket nyithat fel és falakat dönthet…
Kultúra

Élőben nézni, átélni és végigizgulni az igazi!

3 perc olvasás
Az élő közvetítések varázsa utánozhatatlan. Ennél már csak a személyes jelenlét az, ami többet adhat. S jelenleg erre minden esély meg is…
Légy tagja az elit klubnak!

Értesülj elsők között a legújabb bejegyzéseinkről!