Színes

A Nőnap története, avagy mire is emlékezünk minden év március 8-án?

1 perc olvasás

A nők iránti tisztelet és megbecsülés kifejezésének napját több, mint 100 ország ünnepli világszerte, de az eredetéről csak kevesen tudnak bármit is mondani. 1917 óta ünnepeljük (Magyarországon 1948 óta), azóta oka némileg feledésbe merült, viszont egy nemes szokás megmaradt. De mire is emlékezünk minden év március 8-án?

Biztosan sok hölgynek kedveskednek virággal ezen a napon, azonban a nőnap nem volt mindig ilyen idilli. Egy 1857 március 8-i munkásmozgalmi eredetű eseményhez vezethető vissza, amikor a textiliparban dolgozó nők az emberibb munkafeltételek és a magasabb fizetés reményében tüntettek New York utcáin.

A nőnap az ezen a tüntetésen részt vevő hölgyek brutális elnyomásának állít emléket.

A Nemzetközi Nőnapot hivatalosan 1914-ben tették március 8-ra, az országok többségében ugyanis ezidőben erősödtek föl a nők követelései szociális és gazdasági jogaik kiszélesítésére, illetve hátrányos megkülönböztetésük megszüntetésére.

A nemzetközi munkásmozgalmak fejlődésével a nők egyenjogúságának kérdése is egyre inkább előtérbe került, 1866. szeptember 3. és 8. között a Nemzetközi Munkásszövetség első kongresszusán határozatot fogadtak el a nők hivatásszerű munkavégzéséről. Ez a határozat sok mindent megváltoztatott, de sok helyen a mai napig kevesebbet keresnek a nők, ironikus módon például az Egyesült Államokban.

Az ünnep időközben sok helyen elvesztette politikai tartalmát és jelentőségét. Magyarországon ezt a változást a rendszerváltás hozta el, s ma már főként virággal ünneplik.

Nézzünk tehát körbe és jusson eszünkbe, hogy 160 éve brutális elnyomás árán egy álom megvalósulása vette kezdetét, egy olyan jövő érdekében, ahol minden ember egyenlő.




Kapcsolódó bejegyzések
Színes

Négy tipp a ruhák színeinek színpompás összehangolására

3 perc olvasás
A megfelelő színkombinációk kiválasztása ruházatunkban döntő jelentőségű, lévén az összhatásnak köszönhetően egyfajta kisugárzás jön létre, amit a külső szemlélők pontosan érzékelnek. Ráadásul…
DivatSzínes

Mitől lesz egy eljegyzési gyűrű különleges?

5 perc olvasás
Nincs két ugyanolyan kapcsolat: minden kötelék egyedi és páratlan e világon. Ha pedig egy ilyen egyedülálló kapocs alakul ki két ember között,…
Színes

Az illatok szerepe a divatban és a stílusban

2 perc olvasás
Minden stílusnak megvan a maga illata? Ez így nyilván nem igaz, de az már annál inkább, hogy minden embernek megvan a maga…
Légy tagja az elit klubnak!

Értesülj elsők között a legújabb bejegyzéseinkről!