Divat

A legnépszerűbb átmeneti kabátok

4 perc olvasás

Már erősen kopogtat ajtónkon a tavasz, az időjárás pedig kellőképpen szeszélyes ahhoz, hogy reggelente azon töprengjünk mit is vegyünk fel. Hajnalban még viszonylag hűvös van, de napközben már gyakran kabát nélkül is sétálhatunk, míg estére ismét a fagyosabb a levegő. A klímaváltozás okozta extrém hőmérséklet-ingadozás pedig szintén nem könnyíti meg a dolgunkat – legalábbis ami az öltözködéssel kapcsolatos dilemmákat illeti. Szerencsére rengeteg divatos átmeneti kabátból választhatunk és anyagtól, típustól, fazontól függően megtalálhatjuk a számunkra megfelelő, ideális változatot. Rengeteg minőségi, márkás darab között válogathatunk!

Változatos időjárás, változatos anyagok

Népszerűség és divat ide vagy oda, mégis az a legjobb, ha szem előtt tartjuk a tavaszra oly jellemző változatos, akár szeles, akár esős, vagy napsütéses időt és ennek megfelelően választunk dzsekit. Persze tisztában vagyunk vele, hogy nem egyszerű az időjárás diktálta kritériumoknak megfelelni. A kabát legyen kellően vastag a hideg reggelekre, ugyanakkor jó, ha légáteresztő, szellős is, így amikor már napközben melegebb az idő, még tudjuk viselni egyszerűen egy pólóval, vagy inggel. Az sem árt, ha szél és eső esetén is megvéd. Valljuk be őszintén, nincs könnyű dolga a gyártóknak, és nekünk sem. A modern anyagoknak és gyártási technológiáknak köszönhetően azonban nem lehetetlenség megtalálni az ideális átmeneti kabátot, persze ehhez személyes prioritásainkat is figyelembe kell venni. Nem mindegy, hogy mennyi időt töltünk a szabadban, vagy zárt térben, azaz autóban, irodában zajlik napunk nagy része. Az sem utolsó szempont, hogy mennyit és milyen intenzíven mozgunk a kabátban, mert ha például kiránduláshoz, kertészkedéshez használjuk, akkor valóban nem árt, ha egy kényelmesebb, sportosabb és strapabíró darabot választunk.

Softshell vagy steppelt?

Említettük a sportosabb, kényelmesebb megjelenést. Ehhez tökéletesen alkalmas egy vízálló, szélálló kabát, ami egy kapucnival még praktikusabbá válik. Ezek általában nagyrészt poliészterből készülnek, azonban a modern gyártási technikáknak köszönhetően légáteresztő tulajdonsággal is rendelkeznek, tehát nem kell félnünk attól, hogy túlmelegszünk bennük. A softshell anyagok is óriási népszerűségnek örvendenek, mert ennek az anyagnak is kiváló a légáteresztő tulajdonsága, mindemellett rugalmas, kopásálló, és szélálló is egyben. Természetesen a softshellből többféle vastagságú anyag létezik, különféle vízállósággal. Sokan szeretik, mert nagyon kényelmes viselni, könnyű benne mozogni és elbírja a könnyű esőzést is.

Továbbra is nagy divat a steppelt anyag. Érdekessége, hogy általában három réteget kombinálnak az előállítás során: két külső réteg plusz egy középső töltőanyag. Az összes réteg szorosan kapcsolódik egymáshoz. Ennek a szerkezetnek köszönhetően az anyag domború mintát kap, és a varrás adja ki a mintát. Innen ered az anyag neve is. Ennek a technikának köszönhetően, még ha poliészterből készül is a steppelt anyag, mindenképpen légáteresztő lesz és viselete kényelmes, könnyű érzetet kelt.

Az elegáns műbőr és művelúr

A kényelmes sportos anyagokon kívül ott van még a bőr, a velúr, vagy a műbőr és művelúr is. A művelúr például egy igazán érdekes anyag, hiszen nem szövet, de nem is bőr. Népszerűségét a puhasága adja, magas kopásállósága és könnyű tisztíthatósága pedig strapabíróvá teszi. Mindez persze a műbőrre is érvényes, vagyis hogy kevésbé kényes, mint a valódi változat. Ezek az anyagok természetesen nem veszik fel a harcot olyan hatékonyan az időjárás elemeivel, mint a lezserebb kabátok, viszont elegánsak, tehát irodába, hivatalosabb eseményre is tökéletesen megfelelnek. A közhiedelemmel ellentétben azonban szeles időjárás esetén jól védik testünket a hidegtől.

Különleges és nagyon érdekes a hybrid összeállítás, amely steppelt és softshell anyagokból tevődik össze. Itt az átmeneti kabát kar része softshell, amely mozgásunkat könnyűvé és szabaddá teszi, míg a kissé vastagabb steppelt anyag a mellkason és a hátrészen található, tehát védi a testet a széltől és az esőtől.

És végül egy jó tanács – nemcsak a férfidivat megszállottjainak

Számos szempontot figyelembe véve mégis az a legjobb, ha van egy sportos és egy irodába, munkahelyre való kabátunk is, mert mindkét változat más-más előnnyel bír, ugyanakkor más-más öltözéket kíván meg. A sportos kabát alá elég egy kényelmes galléros póló, vagy laza pulcsi, míg egy elegánsabb kabát alatt viselhetünk inget is, egy klasszikus pulóverrel. Érdemes az alapruhatárunkat, életmódunkat is szem előtt tartani, mielőtt vásárlásra adjuk a fejünket. Ha úgy érezzük, hogy az elegáns kabát csak porosodna a szekrényben, akkor jobb, ha maradunk a sportos dzsekiknél. Egy stílusos és most nagyon divatos steppelt fazonnal biztosan nem lövünk mellé.




Kapcsolódó bejegyzések
Divat

Színes női cipők tavaszra és nyárra – hogyan viselheted ezeket a legstílusosabban?

3 perc olvasás
A tavaszi és a nyári szezon tökéletes alkalmat biztosít arra, hogy bátrabban játsszunk a színekkel, így gardróbunk szürke és fekete dominanciáját felválthatják…
Divat

Apró változtatás, hatalmas megújulás

4 perc olvasás
A férfi divatról elterjedt közhiedelem, hogy jóval egyszerűbb és letisztultabb mind forma világában, színeiben mind pedig a felhasznált anyagok tekintetében. Nem beszélve…
Divat

Divatosan az irodában – elvárások és egyéniségünk

3 perc olvasás
Kiskosztüm magassarkúval vagy farmer és tornacipő? Az irodai öltözékünk kiválasztásakor nemcsak azt kell mérlegelnünk, mi illeszkedik saját stílusunkhoz, hanem azt is, öltözékünknek…
Légy tagja az elit klubnak!

Értesülj elsők között a legújabb bejegyzéseinkről!