Divat

Kellően sportos és laza, ugyanakkor stílusos is: ez a chino nadrág

3 perc olvasás

Nagyjából fél évtizede töretlen a népszerűsége annak a több mint 120 esztendős nadrágfajtának, amelyet annak idején a korabeli amerikai veterán katonák ruhatárának egyik alapdarabjaként tartottak számon. A tavaszi-nyári szezon vékony anyagból készült vászonnadrágjáról van szó, mely a csípő és a boka tájékán kissé szűkített fazonú, de a comb és a térd környékén picit bővebb, fiatalos, kényelmes és merőben stílusos. Miért és hogyan tarthatta meg kiemelkedő helyét a mai divattrendek sorában, miként is viseljük? Erről szól hasznos tippeket is felsorakoztató összeállításunk.

Így indult hódító útjára a chino (ejtsd: csínó)

A szóban forgó nadrág története feltehetőleg a 19. század végén, a spanyol-amerikai háború idején kezdődhetett, a Fülöp-szigetekről érkező katonákkal. A twill nevű pamutszövet, melyből a viseletük készült, eredetileg Kínából származik és annak idején szinte kizárólag onnan importálták ezt a textilfajtát. A „chino” szó az akkoriban hivatalos nyelvnek titulált spanyolban kínait jelent, így a twill pamutanyag eredetének köszönhetően a „Chino” a nadrág beceneve lett. Ma már vastagabb, melegebb szövetből is készül efféle szabású pantalló, így egész évben hordhatjuk, mondjuk a farmer kiváltásaként.

Kinek és milyen korosztálynak ajánlható?

Aki nem szeretne állandóan farmert viselni – mert kényelmetlennek, szokványosnak, kevésbé stílusosnak, netán unalmasnak találja azt -, egyszersmind úgy véli, hogy egy öltönynadrág, szövetnadrág kifejezetten elegáns öltözet és valahol a kettő között szeretné megtalálni az arany középutat. A chino nadrág épp ezt jelenti: egy sportosan elegáns ruhadarabot, melyhez változatos módon, alkalomhoz választhatunk felsőt, lábbelit, kiegészítőket, az eredmény pedig egy kellően laza, mégis kifinomult stílusú, ízig-vérig férfias külső lesz. A korosztályt illetően pedig bárkinek ajánljuk, aki a fiatalos, lazán elegáns megjelenést kedveli.

Férfi divat

Hogyan, mivel viseljük?

Ahogy már említettük, ez alkalomtól és az egyéni preferenciáktól függ, a lehetőségek legalább olyan sokfélék lehetnek, mint egy farmer esetében. Hihetetlenül kényelmes viselet, akár az anyagát, akár a szabását tekintve. Egyaránt remekül passzol hozzá egy ing vagy egy gombos nyakú póló (pólóing) is, és lazaság ide vagy oda, zoknival vagy anélkül is megállja a helyét. Alkalmas öltözék lehet a munkahelyre is – hacsak nincs ennek megfelelő előírás -, de egy kellemes esti programhoz is remek választás lehet. Utazás, kerékpározás során is garantáltan kényelmes öltözéknek bizonyul.

A telepakolt zsebek látványát hagyjuk meg a munkavédelmi nadrágoknak, a chinot már csak anyagánál fogva sem erre találták ki. Férfi táskákból is széles a választék, és bár azért némely típustól óva intenénk mindenkit, azért biztosan sikerül megtalálni a megfelelőt az iratoknak, tárcának, egyebeknek.

Ami a színeket illeti, az alapszíneknek számító bézs és khaki mellett nem kell megijedni az élénkebb színektől sem. Ez utóbbi esetben a felső illetve a kiegészítők legyenek inkább visszafogottabb árnyalatúak.

És hogy miért épp a khaki az eredeti chino színe? Egy legenda szerint egy katonatiszt arra keresett megoldást, hogy miként tegye kevésbé feltűnővé a hadsereg fehér nadrágján megülő port és piszkot. Fűszerekből, kávékeverékből készült festékkel színezte az anyagot, mellyel egy homokhoz, okkerhez hasonlító árnyalatot idézett elő, voltaképp a mai khakinek mondott színt.

A méretválasztás során kerüljük a túl bő szabást, de persze fontos, hogy kellőképp laza benyomást keltsen, és semmiképp se feszüljön nagyon. Itt nem az öltönynadrágra vonatkozó szárhossz a mérvadó: leegyszerűsítve azt mondhatjuk, hogy a chino nadrág esetében semmiképp se lógjon rá a cipőre a nadrág széle. Alacsonyabb férfiak számára is kifejezetten előnyös lehet, hiszen – mivel a bokát látni engedi -, hosszítja a lábat. Ilyenformán ezt a fazont szinte kötelező feltűrni, ami nyáron még kellemesebbé teszi a viselését, nem beszélve a stílusában ugyanilyen rövidnadrágról, melynek szára általában térd felett végződik.

A zoknit illetően szabad a választás, már ami annak viselését vagy éppen elhagyását illeti. Mindenesetre a hosszabb szárú fuszeklit hagyjuk inkább a fiókban, ha pedig nem szeretnénk mezítláb cipőbe bújni, akkor a titokzoknit részesítsük előnyben.

 




Kapcsolódó bejegyzések
Divat

Színes női cipők tavaszra és nyárra – hogyan viselheted ezeket a legstílusosabban?

3 perc olvasás
A tavaszi és a nyári szezon tökéletes alkalmat biztosít arra, hogy bátrabban játsszunk a színekkel, így gardróbunk szürke és fekete dominanciáját felválthatják…
Divat

Apró változtatás, hatalmas megújulás

4 perc olvasás
A férfi divatról elterjedt közhiedelem, hogy jóval egyszerűbb és letisztultabb mind forma világában, színeiben mind pedig a felhasznált anyagok tekintetében. Nem beszélve…
Divat

Divatosan az irodában – elvárások és egyéniségünk

3 perc olvasás
Kiskosztüm magassarkúval vagy farmer és tornacipő? Az irodai öltözékünk kiválasztásakor nemcsak azt kell mérlegelnünk, mi illeszkedik saját stílusunkhoz, hanem azt is, öltözékünknek…
Légy tagja az elit klubnak!

Értesülj elsők között a legújabb bejegyzéseinkről!

×
Divat

Még, hogy egy sportcipő nem lehet divatos?!