Életmód

Nagyi szépségpraktikái

3 perc olvasás

A nagymamák sokszor mesterei nem csak a népi gyógyászatnak, de bombabiztos ötleteik vannak arra vonatkozóan is, hogy hogyan szépülhetünk a természet erejével, minden kemikáliától mentesen, otthon, kényelmesen. Következzen hát sok-sok egyszerű recept az arctisztítástól a lábunk ápolásáig.

Arcunk ápolása

Arctisztításra kiváló alapanyag az aludttej, mely kiválóan megóvja a bőr védelmét ellátó savköpenyt. Az uborkalé is legalább ilyen hatékony, egy kevés olívaolajjal keverve: megnyugtatja és méregteleníti a bőrt.

Egy kevés citromlével felvert tojásfehérje arcpakolásként is alkalmazható, kiválóan feszesíti és bársonyossá varázsolja az arcbőrt. Kb. negyedórán át hagyjuk hatni. A citromszeletek az arcunkra helyezve is csodát tehetnek, ugyanis segítik a bőr vérellátását és remekül frissítenek.

Az arcunk kezelése után a nyakról se feledkezzünk meg: egy kevés meleg burgonyapüré pakolásként feltéve, vitaminokkal, ásványi anyagokkal tölti fel a bőrt, és simítja a ráncokat. A kezünk bőrének is hasonlóan jót tesz.

A szemkörnyék ápolása

Ha csodásan ápolt, erős és hosszú szempillákra vágysz, akkor a ricinusolaj remek megoldás lehet. Kenegesd át egy kis kefe segítségével őket, ennyi az egész.

Duzzadt szemhéjaink megnyugszanak, ha uborka- vagy burgonyaszeleteket helyezünk rájuk.

Az éjszakázástól kivörösödött szemeken segíthet a kamillateás borogatás, természetesen, csak miután kihűltek a filterek.

Zsíros, problémás, vagy éppen száraz bőr kezelése

Hígítsunk fel vízzel egy kevés alma- vagy más gyümölcsecetet, majd használjuk arcvízként, ugyanis ezek a levek remek gyulladásgátló hatással bírnak.

Készítsünk pakolást egyszerű savanyúkáposztából, mely gátolja a fokozott mértékű faggyútermelést, és kifejezetten jót tesz a zsíros bőrnek.

Egy áttört paradicsom kevés joghurttal megszabadít a mitesszerektől, pattanásoktól. Ugyanígy hat a főtt zabpehelypakolás is.

Sárgarépalében áztassunk zselatint, míg kocsonyás állagú nem lesz, majd kenjük a pattanásos bőrre. A sárgarépa antiszeptikus hatással bír, ezért is érdemes kipróbálni.

Ha száraz az arcunk, gőzöljünk ánizsos főzettel, ugyanis az ánizs olajtartalmánál fogva csodásan felpuhítja a bőrünket.

A kezek ápolása

Ha kezeink gyakran nyirkosak, izzadékonyak, segít rajtuk pár csepp konyak. Rendszeresen kenjük be vele a kezeinket, állítólag frissíti és összehúzza a pórusokat.

Törékeny körmökre megoldás lehet, ha naponta akár többször is bedörzsöljük egy citromszelettel. Mindamellett, hogy erősíti, szép fényt is ad a körmeinknek.

Ha érdes a kézbőrünk, egy olívaolajos pakolás jó megoldás lehet: éjszakára vastagon kenjük be a kacsóinkat és húzzunk rá egy cérnakesztyűt.

A selymes, ápolt hajért

Két tojássárgáját kevés rummal elkeverve remek házi sampont nyerhetünk. A tojás lecitintartalma miatt puhítja a fejbőrt es a hajat egyaránt.

Hajmosás után rendszeresen alkalmazzunk kamilla- vagy csalánteás öblítést, így a hajunk csodás fényt kap. Ha pedig sörrel tesszük ugyanezt, akkor a finom szálú hajunknak erőteljesebb tartása lesz, sőt, a hajnövekedés is felgyorsulhat.

A hagyma színezőanyaga hatékony lehet az ősz hajszálak ellen. Öt dekagramm hagymahéjat főzzünk meg negyed liter vízben és a főzetet dörzsöljük bele a hajba.

Testápolás

A só és víz keverékénél egyszerűbb testradír nem létezik. Fogjunk egy maréknyi tengeri sót és egy kevés vízzel kapott sűrű masszával dörzsöljük át a testünket. Az elhalt hámsejtek kiválóan eltávolíthatók általa, valamint a bőr rózsásan friss és puha lesz.

A talpunkat és a sarkunkat érdemes naponta bekenegetni egy kis citromlével, meggátolva ezzel a bőrkeményedések kialakulását.

A borecet nagyszerűen tisztítja a bőrt és javítja annak vérkeringését. Öntsünk egy csészényit a fürdővízhez.




Kapcsolódó bejegyzések
Életmód

Kollagén hatása az ízületekre

3 perc olvasás
A kollagén fogyasztása nemcsak a bőrünkre hathat pozitívan, a kollagén hatása az ízületekre, ínakra, porcokra, csontokra is kiemelkedő lehet. Ezt a fehérjét…
Életmód

Ránctalanítás műtéti beavatkozás nélkül – ez lehetséges?

2 perc olvasás
A ráncfelvarrás sokak életében egyet jelent az elkerülhetetlennel, vagy éppen azzal a rémálommal, amit soha nem akarnának a magukénak tudni. Akkor inkább…
ÉletmódSzínes

Alig várod a nyarat? Készülj fel rá már most!

2 perc olvasás
Bár a naptár szerint még jó sokat kell aludni a várva várt nyaralásig vagy a strand kellékek indokolt előkerüléséig, te mégis sóhajtozva…
Légy tagja az elit klubnak!

Értesülj elsők között a legújabb bejegyzéseinkről!