Életmód

A fekete és a fehér kő tanmeséje – avagy gondolkozz kreatívan!

3 perc olvasás

A történet bizonyítja, hogy érdemes a megszokott gondolkodási kereteinkből kiszakadni néha és olyan megoldást, ötletet kitalálni amely feltétlenül kézenfekvő, inkább leleményes.

Réges-régen történt az eset, hogy egy kereskedő tartozott egy köpcös, vén és legfőképp kapzsi uzsorásnak. Ennek a bizonyos kereskedőnek volt egy igen szemrevaló lánya, akit az uzsorás szeretett volna megszerezni az adósság visszafizetése mellé.
Éppen ezért a ravasz hitelező üzletet ajánlott.

Azt mondta, hogy abban az esetben elengedi az összes tartozást, ha cserébe megkapja a lányt. Persze ebbe a kereskedő és a lánya nem akartak belemenni, így a csirkefogó uzsorás egy játékot ajánlott.

Egy üres pénzeszsákba egy fekete és fehér kavicsot tesz, amiből a lány kivesz egyet. Ha a feketét húzná, akkor ő elviszi magával a lányt, ám ennek fejében az adósságot elengedi. Viszont ha a fehéret húzza a lány, akkor ő és az apja szabadok. Amennyiben a próbát visszautasítja netán, akkor tömlöcbe záratja az apját, a lány pedig koldussá válik. Mit volt mit tenni, belementek hát a kockázatos játékba…

Az átverés

Elindultak egy úton, hogy megtalálják a megfelelő köveket, vagyis egy fehéret és egy feketét. Az uzsorás egyszer csak lehajolt a kavicsokért, de ahelyett, hogy két különböző színűt vett volna fel, két darab feketét próbált észrevétlenül belecsempészni a zsákba.
Szerencsére ezt a trükkös mozzanatot a lány észrevette és rögtön azon kezdett morfondírozni, hogy vajon mit csináljon.

Vajon mit tesz a lány?

1. Ha egyből szól, és tetten éri a csalót, akkor valószínűleg az apját a tömlöcbe vetik, őt pedig magával viszi az uzsorás.
2. Ha nem szól, akkor pedig kénytelen belemenni a játékba, amiből szintén nem jön ki jól. Hiszen mindenképp fekete követ húz és akkor szintén mehet az uzsorással, de legalább az apja megmenekül.
3. Ha pedig visszautasítja a feladatot, és nem húz az erszényből, akkor ugyanúgy jár.

Te mit tennél a helyében?
Gondolkodj rajta pár percet, mielőtt tovább olvasol.

 

kerdojel-divatmagazin.hu

A cserfes lány kreatív megoldása

A lány, miután észrevette, hogy az uzsorás két fekete kavicsot rak a zsákba, higgadt maradt és gyorsan, ám meglepő módon cselekedett. A logikus gondolkodás szerint nem volt más esélye, mint a kudarc, hisz bármit is vesz ki mindenképp fekete lett volna és ő mehet rabszolgának, vagyis bármit választ, veszített.
Milyen jó, hogy nem a száraz és ésszerűnek tűnő logika vezette, hanem szemléletmódot váltott és kreatívan cselekedett. Nem fogadta el, hogy a dolgok úgy vannak, aminek látszanak és hogy nem létezik jó megoldás.
A leány belenyúlt a zsákba, kivett egy követ, de még mielőtt megnézte volna, tett egy apró, ám ügyetlen mozdulatot, és a kihúzott kavicsot leejtette a temérdek kaviccsal teli útra.

“Jajj, milyen ügyetlen vagyok, hoppá. Kiejtettem a kezemből. De sebaj, nézzük meg, melyik kő maradt a zsákban, és akkor megtudjuk, hogy milyen színű volt az, amelyiket kihúztam.”

Az erszényben ugyebár a (másik) fekete kavics maradt,  így a lány által kivett csak fehér lehetett! Az uzsorás nem akarta magát megbecsteleníteni és leleplezni csalását, így nem tehetett mást, mint elengedte szabadon a lányt és apját!
A kreatív helyzetfelismerésnek és gondolkodásnak köszönhetően még jobban is járt a lány, mintha az uzsorás becsületesen egy fekete és egy fehér követ tett volna a zsákba, mert akkor 50-50% az esély a szabadságra. Így pedig 100%-os volt a siker.

Nézz ki a dobozból!

Egyszerűen arról van szó, hogy merjünk a megszokott gondolkodási kereteinkből kiszakadni néha, merjünk olyan megoldások, ötletek után kutatni, amelyek nem magától értetődőek. Ha megváltoztatod egy kicsit a gondolkodási útvonalad, biztosan rátalálsz számos olyan elágazásra, amelyek olyan válaszokat hozhatnak a problémádra, amelyeket  az irányváltás nélkül nem fedeztél volna fel.

[custom-related-posts title=”Ezt olvastad már?” none_text=”None found” order_by=”title” order=”ASC”]




Kapcsolódó bejegyzések
Életmód

Kollagén hatása az ízületekre

3 perc olvasás
A kollagén fogyasztása nemcsak a bőrünkre hathat pozitívan, a kollagén hatása az ízületekre, ínakra, porcokra, csontokra is kiemelkedő lehet. Ezt a fehérjét…
Életmód

Ránctalanítás műtéti beavatkozás nélkül – ez lehetséges?

2 perc olvasás
A ráncfelvarrás sokak életében egyet jelent az elkerülhetetlennel, vagy éppen azzal a rémálommal, amit soha nem akarnának a magukénak tudni. Akkor inkább…
ÉletmódSzínes

Alig várod a nyarat? Készülj fel rá már most!

2 perc olvasás
Bár a naptár szerint még jó sokat kell aludni a várva várt nyaralásig vagy a strand kellékek indokolt előkerüléséig, te mégis sóhajtozva…
Légy tagja az elit klubnak!

Értesülj elsők között a legújabb bejegyzéseinkről!