Divat

Hogyan fedezd fel a stílusodat? Honnan tudhatod milyen darabok illenek hozzád?

5 perc olvasás

A saját stílus megtalálása nem egyszerű feladat. Erre a kérdésre nincs egyértelmű válasz, egyetlen cikkben összefoglalható recept. A saját stílus megtalálása hosszú út, amit mindenkinek végig kell járnia. Van, akinek jobb a stílusérzéke, és van, akinek egyáltalán nincs. De, még akkor sincs baj, ha esetleg az utóbbi kategóriába tartozol! A világon gyakorlatilag minden megtanulható. Lehet, hogy soha nem fog ösztönösen jönni egy jó párosítás, de ha megtanulod, hogy mitől lesz stílusos valami, akkor elkerülheted a kellemetlen melléfogásokat. 5 lépésben segítünk, mire érdemes figyelned!

 

1. lépés: Kísérletezz!

A divat tipikusan olyan terület, ahol a legtöbben félnek kísérletezni. A legtöbbször nem merünk új pólót felvenni, új frizurát kipróbálni, vagy esetleg egy új inget, zakót vagy öltönyt felvenni. Ezek azok a gátlások, amiket muszáj levetkőzni. A stílus megtalálásának hosszú folyamata bizony a kísérletezéssel kezdődik.

A kísérletezést lehet vakmerően kezdeni, egy teljesen radikális stílusváltással. Azonban, ha ennyire nem vagy bátor, akkor nyugodtan próbálkozz apróbb változásokkal. Ha eddig csak fekete, fehér és szürke pólókban jártál, akkor próbálj meg mondjuk egy bordó, zöld vagy sötétkék pólót. Ha már valamelyik szín tetszik, akkor próbálj rávenni egy másik réteget, mondjuk egy dzsekit. Ezzel a módszerrel lassan, de biztosan meg fogod találni azt a stílust, ami hozzád illik.

A kísérletezés közben mindig figyelj az emberek reakcióira. Általában mindenki rendelkezik szépérzékkel, így fel fogják ismerni, ha valami igazán jól áll rajtad. Sokan meg is fogják dicsérni az új stílusodat. Ha pedig valaki megdicséri a kinézeted, akkor arra érdemes odafigyelni, és építeni a megdicsért alapokra. Persze, itt érdemes figyelmen kívül hagyni az elfogult személyek reakcióit, hiszen anyukádnak mindenképpen te leszel a legcsinosabb;)

A kísérletezés mindenre vonatkozik: új frizura, arcszőrzet, színek, stílusok stb. A lényeg, hogy merj kimozdulni a komfortzónádból. Ha egy ruhadarab igazán illik hozzád, akkor azt érezni fogod; amiben feszengsz, az valószínűleg nem neked való, amiben viszont magabiztos vagy, az egyértelműen nyerő! 

2. lépés: Keress mintákat

A mondás úgy tartja, hogy jótól lopni nem bűn. Nincs abban semmi rossz, ha megpróbálod kedvenc hírességeid, családtagjaid, vagy barátaid megjelenését leutánozni. Ha látsz egy embert az utcán és szeretnél úgy kinézni, mint ő, akkor érdemes megpróbálkozni a stílusának koppintásával. 

Az utánzás alatt nem azt kell érteni, hogy tökéletesen ugyanazokat a ruhadarabokat kell megvásárolnod, mint amiket másokon látsz, épp ellenkezőleg! Inkább nézd meg alaposan, és gondold végig, mi tetszik benne! Ha például az, ahogy rétegzi a ruhadarabokat, próbálkozz meg te is rétegesen öltözködni, de más színben, vagy póló helyett pulóverrel, dzseki helyett zakóval, kék helyett sötétlilával. Ha a farmerje passzol jól a sneakeréhez, akkor nézd meg, hogy neked melyik darabok tetszenek együtt.

Az utánzásnál a legfontosabb, hogy inspirációt keress másokban, majd próbáld meg azt úgy átültetni a saját stílusodba, hogy az passzoljon hozzád. Ha nincs olyan arcformád, mint az adott hírességnek, akkor lehet, hogy neked más frizura vagy arcszőrzet fog jól állni. Tisztában kell lenned az adottságaiddal, és ezeket számításba kell venned, mikor a stílusodat keresed – erről még bővebben írunk hamarosan.

3. lépés: Kérj tanácsot

Nincs abban szégyen, ha az ember nem tud valamit. Ha elmész egy ruhaboltba vagy szabóhoz, valószínűleg nagy örömmel fognak segíteni. Sokszor még külön tanácsadásra is van lehetőség, így teljesen egyedi, mégis tökéletesen hozzád illő szetteket állíthatsz össze a segítségükkel.

Figyelj a visszajelzésekre is: ha valami rosszul áll, a legjobb barátaid (vagy az ellenségeid) megjegyzik majd. Ha valami nagyon jól áll, azt is! Ha senki sem mond semmit a ruhádra, akkor valószínűleg jellegtelen, nem elég kiemelkedő. Hosszú távon így  túl hétköznapinak, egyszerűnek, unalmasnak fogsz látszani, ami persze még jó is lehet, ha szeretnél elvegyülni a tömegben. De tartsd szem előtt, hogy vannak alkalmak, amikor ki szeretnél tűnni; a stílusérzéket érdemes fejleszteni, mert számtalan szituációban jól jöhet, ha te vagy a legjobban öltözött a teremben!

4. lépés: Méretek és formák

A stílusosság sokszor nem is attól függ, hogy milyen típusú ruhát veszel fel, hanem attól, hogy az hogyan segíti elő a megjelenésed. A jó ruhák nem eltakarnak, hanem kiegészítenek. A lényeg, hogy tisztában legyél a saját adottságaiddal és próbál a pozitívumokra rájátszani, a negatívumokról pedig elvonni a figyelmet.

Ha például van rajtad egy kis felesleg, azt nem fogod tudni varázsütéssel eltüntetni, de tudsz olyan ruhadarabokat felvenni, amik ezt ellensúlyozzák, eltakarják, esetleg egy másik – előnyösebb – területre irányítják a figyelmet.
Ebben az esetben például kerüld a horizontálisan csíkos felsőt, mert attól csak még szélesebbnek fogsz tűnni. Nem érdemes túl szűk darabokkal próbálkozni sem, még ha úgy is érzed, hogy a farmer remekül lenyomja a pocakodat; a rejtegetés helyett inkább tereld másra a figyelmet. Ha például szép arcod van, vagy formás lábad, akkor öltözz úgy, hogy a figyelem arra irányuljon a középső szekció helyett.

Az arányosság is fontos. Lehet, hogy ki vagy gyúrva, de ha a felsőtestedet még nagyobbnak tünteted fel, mint amekkora, az már inkább rajzfilmes karikatúrának fog hatni. Az izmokat nem kell elrejteni, de azt sem szabad, hogy aránytalannak hasson a tested. Ezzel mindig érdemes játszani. Ha valami túl sok, akkor abból érdemes visszavenni, ha túl kevés, akkor pedig kitölteni.

Légy önmagad

Manapság sokat hallani, hogy legyél önmagad, de ezt sokan félreértik. Ez nem azt jelenti, hogy járj melegítőben és papucsban munkába, mert neked úgy kényelmes. Azt jelenti, hogy a társadalmi elvárások, a stílusosság írott és íratlan szabályain belül találd meg a saját utad. Ne viselj olyan ruhákat, ne kövess olyan stílusokat, amik nem tetszenek. Lehet, hogy öltönyben remekül nézel ki, de ha nem érzed magadénak a stílust, akkor nem kell mindenhova öltönyben járnod, indulj inkább a sportosabb, casual irányba. Ugyanakkor, ha szigorú dress code szabja meg az öltözködésedet, és muszáj vagy olyat felvenni, ami nem te vagy, akkor a kiegészítőkkel tudsz játszani. 

Végső soron a stílus az önkifejezés része. Nem csak arról szól, hogy jól nézzen ki az ember, hanem arról is, hogy megmutassa kicsoda valójában. De ez az a rész, aminek nincs tudománya, hiszen ez már teljesen egyénfüggő…




Kapcsolódó bejegyzések
Divat

Színes női cipők tavaszra és nyárra – hogyan viselheted ezeket a legstílusosabban?

3 perc olvasás
A tavaszi és a nyári szezon tökéletes alkalmat biztosít arra, hogy bátrabban játsszunk a színekkel, így gardróbunk szürke és fekete dominanciáját felválthatják…
Divat

Apró változtatás, hatalmas megújulás

4 perc olvasás
A férfi divatról elterjedt közhiedelem, hogy jóval egyszerűbb és letisztultabb mind forma világában, színeiben mind pedig a felhasznált anyagok tekintetében. Nem beszélve…
Divat

Divatosan az irodában – elvárások és egyéniségünk

3 perc olvasás
Kiskosztüm magassarkúval vagy farmer és tornacipő? Az irodai öltözékünk kiválasztásakor nemcsak azt kell mérlegelnünk, mi illeszkedik saját stílusunkhoz, hanem azt is, öltözékünknek…
Légy tagja az elit klubnak!

Értesülj elsők között a legújabb bejegyzéseinkről!