Divat

Az a bizonyos kis fekete ruha…

3 perc olvasás

Mi nõk tudjuk, hogy vannak alapdarabok, melyeknek mindegyikünk gardróbjában ott kell sorakozniuk. Ezeknek egyik impozáns darabja a kis fekete alkalmi, mely egyszerû, nõies, eleganciát sugároz, éppen ezért szinte bármilyen jeles eseményen megjelenhetünk benne. De vajon miért épp a kis fekete és hogyan változott a divatja az idõk során? Ennek jártunk most egy kicsit utána, természetesen a legújabb modelleket is felsorakoztatva.

1926

Az 1920-as évek derekán a hölgyek csak a gyász idejére öltöttek fekete ruhát, egészen addig, míg Coco Chanel ezt másképp nem gondolta. Nem rukkolt elõ újabb koncepcióval vagy kreációval, csupán az 1926-os Vogue hasábjain megjelent egy olyan bámulatosan egyszerû és elegáns modellje, amely aztán egy csapásra népszerû lett, és a szomorú özvegyek fekete öltözéke máris mindenki kedvencévé vált. Szép lassan felszabadultak a nõk a fûzõ viselése alól, és a kis fekete elindult hosszú és kitartó útjára a divat történetében.

1930

A jazz korszakában megjelentek a bohókásabb fazonok is, melyek a gyöngyös díszítésekkel és a lazább szabásvonalakkal forradalmasították a divatipart, akkoriban minden nõ ilyen kis fekete ruhára áhítozott.

1940

A sötét színû viselet népszerûsége a nagy gazdasági világválság ellenére töretlen maradt.
Azonban a korábbi évtized fiatalos lendülete már nem érezhetõ: a szabásvonalak leegyszerûsödtek, és inkább a kiegészítõk tették igazán egyedivé a nõk megjelenését.
A szórakoztatóipar ragyogó csillagai különösképp megkedvelték mindezt, beleértve a francia énekesnõt, Édith Piafot is, akinek a fekete ruha igazi védjegyévé vált.

 

1950

Az ’50-es években a hölgyek valószínûleg ráuntak a konzervatívabb vonalakra, és nõiesebb, figyelemfelkeltõbb öltözékre vágytak. Meg is kapták, ugyanis a kis fekete rövidebb lett, szoknyája pörgõs, és amely tánc közben látni engedte a csinos lábakat. A Dior „New Look” elnevezésû kollekciója is ezt az új divatot diktálta.

 

1961

A kiegészítõk akkoriban is elengedhetetlen eszközei voltak az elegáns nõ megjelenésének. Ki ne emlékezne például Audrey Hepburn legendásan bájos szerepére az Álom luxuskivitelben címû filmben? Nagyjából 20-25 millió forintnak megfelelõ angol fontért kelt el 2006-ban egy aukción az a csodálatos fekete Givenchy estélyi ruha, melyet a nyitójelenetben viselt.

A nyakláncok, fülbevalók, karkötõk és kesztyûk akkoriban is mind a kifinomultságról árulkodtak és persze, nem csak a filmben, hanem a valóságban is.

 

1970

A ’60-as évek irányzatára épülve a következõ évtized áttetszõ anyagokat, sok csipkét hozott a kis fekete ruha divatjába, nem beszélve az akkoriban felbukkanó punk rock stílusról, mely aztán többé-kevésbé felborzolta a kedélyeket. Nem is csoda, hiszen a szaggatott anyagok, a kivágások, a biztosítótûk a ruhákon egy merészebb harisnyával egészen más színt csempésztek eme ikonikus darab „életébe”.

1980

A kis fekete ruha ünnepelt helyet kapott az akkori divatbemutatók kifutóin és azon kívül is, a trendnek megfelelõ összetettebb kidolgozást igénylõ puffos vállakkal, ujjakkal és díszítésekkel, flitterekkel; valamint a napjainkban is divatos peplum megoldásokkal.

1994

Egy érdekes összehasonlítás szerint Elizabeth Hurley kétségkívül nagyobb szenzációt keltett egy alkalommal, biztosítótûkkel díszített Versace ruhájában, mint Hugh Grant az összes eddigi szerepében együttvéve. Állítólag a kreációnak is szerepe volt abban, hogy Liz Hurley karrierje fellendült. A kis feketének pedig újabb és újabb modern változatai látták meg a napvilágot.

A ’90-es évek végén

Victoria Beckham a kis fekete Gucci miniben – emlékeztek? Végtelenül egyszerû szabásvonal, testhezálló fazon, szexi megjelenés.

Mi ugyan nem biztos, hogy megvásárolhattuk annak idején a kreáció eredetijét annak borsos ára miatt, de számos designernek köszönhetõen születtek hasonló darabok, melyek sokunk számára elérhetõvé váltak.

 

 

Napjainkban

Az olyan, manapság igen gyakori design elemeknek a (újra)megjelenése, mint a flitterek, a rafinált kivágások, a bõr felhasználása az alkalmi ruhákon, a kis fekete ruhát újabb magaslatokba emelték. A tervezõk megtalálták a módját, hogy hogyan ötvözzék a korábbi hagyományokat a legújabb trendekkel.
Hozzád melyik áll közelebb? Taylor Swift csillogó minije kiegészítve egy terepmintás dzsekivel a derekán, vagy inkább egy klasszikus, letisztult, elegáns megjelenést kölcsönzõ darab, amely örökzöld és soha nem megy ki a divatból?




Kapcsolódó bejegyzések
Divat

Színes női cipők tavaszra és nyárra – hogyan viselheted ezeket a legstílusosabban?

3 perc olvasás
A tavaszi és a nyári szezon tökéletes alkalmat biztosít arra, hogy bátrabban játsszunk a színekkel, így gardróbunk szürke és fekete dominanciáját felválthatják…
Divat

Apró változtatás, hatalmas megújulás

4 perc olvasás
A férfi divatról elterjedt közhiedelem, hogy jóval egyszerűbb és letisztultabb mind forma világában, színeiben mind pedig a felhasznált anyagok tekintetében. Nem beszélve…
Divat

Divatosan az irodában – elvárások és egyéniségünk

3 perc olvasás
Kiskosztüm magassarkúval vagy farmer és tornacipő? Az irodai öltözékünk kiválasztásakor nemcsak azt kell mérlegelnünk, mi illeszkedik saját stílusunkhoz, hanem azt is, öltözékünknek…
Légy tagja az elit klubnak!

Értesülj elsők között a legújabb bejegyzéseinkről!