Divat

Igencsak nosztalgikus lesz az idei őszi-téli divat, avagy hello ismét, ’80-as és ’90-es évek!

7 perc olvasás

A divat valóban igazi körforgás, óriási visszatérőkkel, így van ez határozottan az idei őszi-téli időszakra vonatkozóan is. Ami pedig áthatja, az a ’80-as-’90-es évek bohókás hangulata, akár az oversize kabátokra, akár a kötött pulcsikra gondolunk. De lesz itt bomberdzseki, klasszikus trikó, határozott vállvonalak, maxiszoknyák és még sok minden más. Vessük bele magunkat az őszi divatba.

Az elmúlt két év sok tekintetben rányomta a bélyegét a divat alakulására is, így sok más iparághoz hasonlóan a nagy világmárkák kreatívjai is a „boldog békeidők” jegyében nyúltak vissza a már említett két évtized stílusirányzataihoz. Végre szabad a vásár, vagyis a buli, a parti, mint azelőtt, és mintha ezt a felszabadultságot, vagyis annak örömét lovagolnák meg a tervezők. A klasszikus, időtlen alapdarabok iránt is megnőtt a kereslet az utóbbi időben, ennek némileg pénzügyi okai is vannak, illetve a környezetvédelem is egyre inkább előtérbe kerül ilyen tekintetben is, mely egyúttal a second hand üzletek forgalmát is fellendítette.

Mindez azonban nem jelent egyhangúságot vagy szürkeséget, épp ellenkezőleg: a Valentino kreatív igazgatója, Pierpaolo Piccioli a Pantone-nal együttműködve látványos és tüzes rózsaszín árnyalattal frissítette fel a palettát, és amely a Valentino Pink PP nevet kapta. Tuti, hogy idén sokszor futunk bele ilyen árnyalatú ruhadarabokba, márkától függetlenül. Persze, színek tekintetében nem csak ez a kreáció lesz nagyon trendi, hanem minden, ami élénk, ami csillogó, flitteres és feltűnő. A táskák is nagyobb méretűek, és ahogy már említettük, mintha minden valamiféle bulihangulatot sugározna, a kollekciók hemzsegnek a partiruháktól, ahol a derekak hangsúlyosabbak, szorosabbak és az anyagok áttetszőek lesznek. Az öltönyök, blézerek pedig már az irodán kívül is megmutatkoznak.

Valentino Pink PP

Motoros és bomberdzsekik, bakancsok újra a láthatáron

Már-már azt hihettük, a ’90-es évek hihetetlen nagyot ment slágerének akkor és ott le is áldozott, de nem: újra itt van és hódít a bomberdzseki és a motoros kabát is. Sőt, menő lett a régi, kellően, de nem túlságosan kopott, használt darabok után kutatni.

A milánói és párizsi bemutatókon a Givenchy egyszerű fekete repülős kabátokat, a Miu Miu velúrbőr dzsekiket, a Sacai és a Prada szuperméretű szatén dzsekikkel villantott, úgyhogy elmondhatjuk, hogy minden ízlést kielégítő verzióban létezik ez a klasszikus felsőruházat. És akkor még nem említettük a flitterekkel, tollakkal felturbózott exkluzív darabokat.

A hozzájuk illő bakancs pedig egyenesen „kötelező”, pláne, hogy ebben a szezonban a lábbelik terén is igaz lesz, hogy a kényelem megelőzi az esztétikumot. Viszont nem kell meglepődni olyan „újra divat” megoldásokon, mint az acélbetétes és mindenféle fémből készült rátét vagy éppen a csipkés részletek, a szögletes orrész, vagy a hosszabb, egészen a lábszárközépig illetve a térdig érő bakancsok. Idén emellett olyan divatosabb darabokkal is viselheted, mint a csipkés szoknya és hozzáillő magassarkú, vagy lazább módon, lengébb szabású nadrággal és tornacipővel.

Dopamin dressing, vagyis öltözz úgy, hogy már a szetted felvidítson!

A bennünket körülvevő színek hatnak ránk, a hangulatunkra, a közérzetünkre, sőt az egészségi állapotunkra egyaránt: akkor is, ha a környezetünkben látjuk őket, és természetesen öltözék formájában is. A dopamin boldogsághormon hírében áll, innen indulhatott a #dopamindressing kifejezés, ami a ruhadarabok feltűnő és egyben vidám színében mutatkozik meg a tervezők nem titkolt szándékával, hogy ezáltal is jobb kedvre derüljön az, aki a ruháikat viseli. És ki ne élénkülne fel egy látványos piros vagy mandarin, egy harsogó zöld, egy szemet gyönyörködtető azúrkék szín láttán?

Maradnak az oversize kabátok, blézerek és nadrágok

A kilencvenes évek nosztalgiája a továbbiakban is hatással lesz a 2022-es őszi-téli divatra, amelyben az előbbi említett harsány árnyalatok és a gender-fluid szabás dominálnak. Míg korábban a túlméretezett sziluettek trendjét karcsúbb szabással ellensúlyozták, mostanra már ezek a finom megoldások is eltűnni látszanak. Demna határozott vállvonalszabásai több kontinens tervezőire is jelentős hatást gyakoroltak. Balenciaga védjegyévé váltak az olyan vállak, melyek igen látványosan szélesek, de a Louis Vuitton, a Dolce & Gabbana, a Lemaire és a Versace kollekcióit is meghatározta ez a szabásmód.

Ne félj tehát megrohamozni a barátod szekrényét a kedvenc tweed zakójáért, ha ki akarod próbálni ezt a stílust, és a teljesség kedvéért a nyakkendőt se felejtsd el! A magas derekú, buggyos nadrágok, bő farmerek pedig továbbra is az élmezőnyben vannak.

2022 őszi divat

Finom, meleg, bekuckózós pulcsik

Talán az ismét igencsak reneszánszát élő házi kézműves megoldások előtérbe kerülése hozta, de ahogyan a ’80-as években szinte mindenki kötőtűt és horgolótűt ragadott, most ismét előkerülnek a fiók mélyéről ezek az eszközök, és készülnek a finom, bolyhos, kézzel és nagy adag szeretettel alkotott holmik. Stílusukat tekintve lehetnek klasszikus mintával díszített darabok és bohókásak egyaránt, a színek vonatkozásában úgyszintén. És ha már bohókás megjelenés, ne felejtsük a mix-’n’-match párosításokat sem: pöttyös és csíkos, patentminta, darázsminta, minden mindennel kombinálható.

Túlöltözöttség vs. alulöltözöttség

Ahogy fentebb is írtuk, a divat világa is fellélegzett az elmúlt két év eseményei után és ez a levegővétel igencsak nagyra sikerült: mintha a tervezők, de a vásárlók is igyekeznének bepótolni a kimaradt időszakokat, például a nagy partikat és az odaillő öltözékeket tekintve. Nemcsak a színek lettek harsányak, de a kivágások, dekoltázsok is mélyebbek, a szoknyák rövidebbek és minden csupa flitter és csillogás – épp, mint a diszkókorszakban. És a tervezők szerint a ragyogást ezúttal nem lehet túlzásba vinni…

Ha nem vonzanak sem a harsány színek, sem a merész szabásvonalak

Nem mindenki szeretne feltűnően öltözni ez év őszén és telén sem, így a visszafogott stílus kedvelőinek a lágy pasztell színeket ajánlják a divatszakértők, partiruhában pedig a finom sifont, az organzát és más hasonló, lágy esésű anyagokat. Bármilyen egyszerű szettet feldobhatunk a szezon legtrendibb és egyúttal legnagyobb táskáival, legyen az akár steppelt, akár puha bőrből varrott, mondjuk Bottega Veneta stílusában, de ott vannak Valentino merevebb, ugyanakkor színpompás kreációi is. És persze Chanel elegáns tweedje se maradjon ki a sorból, vagy Miu Miu játékos, szaténból készült kis táskái.

A gót stílus is erőteljesen jelen van, volt és lesz is

A gót egyesek számára nem csupán trend, hanem valóságos életstílus, és olyannyira markáns és erőteljes hatással van a divatra, hogy nem hagyhatjuk szó nélkül. Noha nincs olyan őszi-téli szezon, amikor ne vonulnának fel a romantikus és grunge hangulatot is sugárzó összeállítások, de hogy idén még hangsúlyosabb vonulatot képvisel ez az irányzat, az egészen biztos. A teljesen fekete ruhaköltemények mintegy ellenpólusként szerepeltek például Valentino Pink PP szettjeivel szemben. A kritikusok és szakértők egyaránt kiemelték a The Row átlátszó hálós pólónyakú ruháját, Isabel Marant igazán merészre sikeredett miniszoknya – térd fölé érő csizma kombóját, de Loewe hosszúkás blézerét is bőrnadrággal kiegészítve.

Isabel Marant

A legegyszerűbb top a kifutók középpontjában

A széles vállpántú úgynevezett tank top mondhatni örök klasszikus, viszont az idei őszi-téli divattrendjében különösen nagy figyelmet kapott többek közt Prada, Loewe és Bottega Veneta kollekciójában is. Ez utóbbi topot papírvékony bőrből szabták, de Loewe átlátszó darabjai is figyelemre méltóak. Ha lapul a szekrényedben egy ilyen felső, párosítsd akár szoknyával, akár egy elegáns bőrnadrággal, máris tuti divatos leszel.

A derék derék visszatér

Bár a már említett oversize ruhadarabok elrejtik a karcsú alakot, viszont a derékban húzott, szorosan simuló vagy akár fűzős darabok ugyanúgy a bemutatók sztárjai voltak. Némelyik inkább fehérneműre emlékeztet, de vannak kifejezetten és egyértelműen utcai viseletre megtervezett darabok is.

Maxi és mini hosszúságok

A tavaszi szezon miniszoknyái maradnak még, mégpedig igen változatos formában, lehetnek akár sportosak és a tenisz világát idézőek, vagy épp kockásak egy kis punkos beütéssel.

Emellett az őszi szoknyahosszok jellemzően a padlóig érnek. És ez még nem minden, hiszen itt vannak még a maxi kabátok, melyek a legváltozatosabb anyagokból is készülhetnek, és a legtöbb esetben köntös szabásúak. Érdemes egy pillantást vetni The Row, Saint Laurent, Bottega Veneta vagy Altuzarra kreációira például.

Bottega Veneta

 

Átmeneti női kabát – hány zsebe legyen?

Őszi divat fantasztikus ruhái




Kapcsolódó bejegyzések
Divat

Színes női cipők tavaszra és nyárra – hogyan viselheted ezeket a legstílusosabban?

3 perc olvasás
A tavaszi és a nyári szezon tökéletes alkalmat biztosít arra, hogy bátrabban játsszunk a színekkel, így gardróbunk szürke és fekete dominanciáját felválthatják…
Divat

Apró változtatás, hatalmas megújulás

4 perc olvasás
A férfi divatról elterjedt közhiedelem, hogy jóval egyszerűbb és letisztultabb mind forma világában, színeiben mind pedig a felhasznált anyagok tekintetében. Nem beszélve…
Divat

Divatosan az irodában – elvárások és egyéniségünk

3 perc olvasás
Kiskosztüm magassarkúval vagy farmer és tornacipő? Az irodai öltözékünk kiválasztásakor nemcsak azt kell mérlegelnünk, mi illeszkedik saját stílusunkhoz, hanem azt is, öltözékünknek…
Légy tagja az elit klubnak!

Értesülj elsők között a legújabb bejegyzéseinkről!

×
Divat

5+1 ok, amiért jól gondold meg, mi kerül a fejedre!