Színes

Újrahasznosítható csomagolóanyagok iskolakezdéshez

3 perc olvasás

Szeptember beköszöntével minden családanya visszatér a mindennapi ételcsomagolás rutinjához. Talán kevesen gondolunk bele hogy mennyi szemét keletkezik az iskolába szállított szendvicsek csomagolásából: a műanyag zacskók mellett ott van a több méternyi folpack és a galacsinná gyúrt alufólia golyók tömege.

Ha igyekszünk környezettudatosabb háztartást vezetni, és gyermekeinket is erre szeretnénk nevelni nagyon jó kiindulópont lehet, ha újrahasznosítható (esetleg bio anyagokból készült) csomagoló anyagban tároljuk a reggelijüket.

Milyen környezetbarát alternatívák vannak?

Méhviaszos vászon

A méhviasszal, vagy fa gyantával bevont organikus pamutból készült méhviasz csomagolás egy alternatív természetes élelmiszer csomagolás, amely nemcsak, hogy megújuló és újrahasznosítható, de még antibakteriális tulajdonságokkal is rendelkezik. Bár nyers húsok esetében nem ajánlott a használata, tálak vagy tányérok letakarásához, vagy gyümölcsök, zöldségek, kenyér, sajt, fűszernövények, pékáruk és más élelmiszerek csomagolására kiválóan alkalmas. Könnyen kezelhető hajtogatható és ami még fontosabb tisztítható, ezért kiválóan megállja a helyét az uzsonna tárolásában is.

Újraszalvéta

Az újraszalvéták olyan kis tépőzárral zárható táskák, amelyek külseje bio pamutból belseje pedig egy PUL nevű szövetből készült. A PUL-szövet biztonságos az élelmiszerekkel való közvetlen érintkezésben, CPSIA tanúsítvánnyal és élelmiszer-biztonsági tesztekkel rendelkezik, és többszöri élelmiszer tárolási használatra is tanúsított. Az ilyen anyag nagyon könnyen tisztítható, és kiterítve kényelmes szalvétaként funkcionálhat. A kifejezetten divatosnak számító újraszalvéták számtalan mintával készülnek, így gyerekünk kedvenc témájával kapcsolatos tárolóban hordhatja az ebédjét. 

Üveg csomagoló dobozok

Ha a gyerkőc kicsit nagyobb és óvatosan bánik iskola felszerelésével kiváló megoldást jelenthet egy üveg tároló edény. Ezek korántsem olyan törékenyek, mint amennyire azt gondolnánk róluk, ezért legnagyobb hátrányuk az, hogy viszonylag nehezek. Ezért cserébe viszont nagyon jól bírják a mikrohullámú sütőből származó hőt, könnyen tisztíthatóak, és a műanyag edényekkel szemben nem fogja őket meg a bennük tárolt étel.

Néhány tipp a műanyag hulladék mennyiségének csökkentéséhez

  • Válasszunk újrafelhasználható fém vagy bambusz szívószálakat az egyszer használatos műanyag szívószálak helyett. Mivel ezeket a termékeket viszonylag nehéz tisztán tartani alternatívaként az egyszer használatos papír szívószálak is megfelelőek lehetnek.
  • Válasszunk műanyag mentes vagy BPA-mentes, újrahasználható vizes palackokat, és vásároljunk speciális kefét ezek tisztántartásához. 
  • Az otthoni vízszűrők – akár csapszűrők, akár szűrővel ellátott kancsók – használata segít csökkenteni az egyszer használatos műanyag vízespalack számát.
  • Ahol tehetjük használjunk saját evőeszközt. Az iskolai ebédszállítás kiváló alkalom lehet arra, hogy a gyerekek időben megtanulják, hogy vigyázniuk és figyelniük kell saját tárgyaikra (pl. mosogatás esetében).
  • Ne most azonnal rohanjunk a legközelebbi üzletbe, hogy megvásároljuk az összes üveg vagy fém ételtárolót, hanem várjuk meg, hogy a háztartásban lévők elöregedjenek, így nem kerülnek idő előtt a szemétdombra.
  • Keressük a biológiailag lebomló, termékeket a hagyományos, kőolaj alapú műanyagok helyett.
  • Törekedjünk az újrahasznosításra.

 

Minden háztartás igényei mások, lehet, hogy valahol egyáltalán nincsen szükség mikrózható edényekre, máshol pedig a szívószál lehet mellőzhető. Legkörnyezettudatosabban akkor járunk el, ha mindig végiggondoljuk, hogy szükségünk van-e valamilyen tároló vagy csomagoló alkalmatosságra, mielőtt megvennének azt. Ha például sok buborékos üdítő fogy a családban, akkor megoldás lehet egy otthoni szódagép megvásárlása, mellyel nemcsak az egyszer használatos műanyag hulladék mennyiségét csökkentjük, de sokkal egészségesebb alternatívát kínálhatunk fel gyermekünknek is.

A többször használatos csomagolóanyagok, például az újraszalvéták több munkát és időt igényelnek, mintha egyszerűen csak kidobnánk egy nylon zacskót. De még ezt a hátrányt elfogadva is egyre többen választják az ilyen csomagoló anyagokat.

Kapcsolódó cikkek:




Kapcsolódó bejegyzések
Színes

Négy tipp a ruhák színeinek színpompás összehangolására

3 perc olvasás
A megfelelő színkombinációk kiválasztása ruházatunkban döntő jelentőségű, lévén az összhatásnak köszönhetően egyfajta kisugárzás jön létre, amit a külső szemlélők pontosan érzékelnek. Ráadásul…
DivatSzínes

Mitől lesz egy eljegyzési gyűrű különleges?

5 perc olvasás
Nincs két ugyanolyan kapcsolat: minden kötelék egyedi és páratlan e világon. Ha pedig egy ilyen egyedülálló kapocs alakul ki két ember között,…
Színes

Az illatok szerepe a divatban és a stílusban

2 perc olvasás
Minden stílusnak megvan a maga illata? Ez így nyilván nem igaz, de az már annál inkább, hogy minden embernek megvan a maga…
Légy tagja az elit klubnak!

Értesülj elsők között a legújabb bejegyzéseinkről!