Életmód

Tippek kezdő futóknak

3 perc olvasás

A futás nem véletlenül népszerű mozgásforma. Nem igényel sok felszerelést, és szinte bárhol vagy bármikor végezhető. Ráadásul a szakértők szerint javítja a szív egészségét is.

A futás vagy kocogás az egyik legjobb kardiógyakorlat. A napi legalább 10 perc futás jelentősen csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, ezért a rendszeresen futók között fele annyi a szívelégtelenségben életét vesztő, mint azok között, akik nem kocognak. A futás rövid és hosszú távon is hatással van agyunkra. Az aerobik típusú testmozgás felpörgeti a pulzusszámot és megizzaszt, ami növeli az agy memóriáért felelős részének aktivitását. Sokan azért futnak, mert jobban akarják érezni magukat. A testmozgás segít javítani a hangulatot, a koncentrációt és az általános életminőséget. 

Fontos a tervezés

Egy reális tervet követve gyorsabban fejlődhetünk, mintha egyszerűen megtippelnénk, hogy mennyit kell futnunk.. A reális ebben az esetben azt jelenti, hogy nem szabad magunkat túleröltetni. Ha az első nap csak pár métert tudunk kocogni, ez mindössze annyit jelent számunkra, hogy ez a kezdeti szint, ahonnan tovább kell lépnünk. Ha hatalmas elvárásokkal kezdünk neki az új sportnak könnyen csalódás érhet minket.

Megfelelő felszerelés

A futás nagyon olcsó sport – mi másra is lehet szükségünk, mint egy rövidnadrágra, egy pólóra és egy pár edzőcipőre? Persze egy vagyont is költhetünk a legmodernebb cipőkre, lépésszámlálóval ellátott GPS-órákra és drága versenynevezésekre. De ezek közül talán egyedül a cipő minősége fogja befolyásolni tényleges teljesítményünket.

Minden kezdet nehéz

Mindenki küzd néha a motiváció hiányával, még a profik is. A futásnak meredek tanulási görbéje van, nem is annyira szellemileg, mint inkább fizikailag. A legnehezebb dolog az, hogy izmaink hozzá szokjanak a futásból eredő ütődéseknek. Ezért nem szabad abba hagyni az első, második vagy akár a harmadik futás után: ezek szó szerint a legnehezebbek. 

Próbáljuk meg társaságban

A futás közbeni beszélgetés gondolata talán félelmet kelt mindenkiben, és sokunk már a puszta gondolattól is levegőért kapkodhat. De egy barát társaságában a legnehezebb  futás is egy rövid kocogásnak tűnhet, még akkor is, ha a tényleges beszélgetést az edzés utánra hagyjuk. 

Fontos a bemelegítés

Sok futó időpocsékolásnak tekint minden olyan edzést, amely nem a tényleges futásról szól. Az erőnléti és kondicionáló munka rendkívül fontos mind a sérülések megelőzése, mind a futás formájának és gazdaságosságának javítása szempontjából. Például egy hosszabb futás során, amikor elfáradunk, hajlamosak vagyunk előre dőlni – az erős törzs segíthet megelőzni ezt. Napi öt perc célzott gyakorlattal eltöltött idő jelentős eredményeket hozhat. És a tényleges futás előtt sem szabad megfeledkezni a bemelegítésről amellyel a kellemetlen húzódásokat és az izomlázat is elkerülhetjük.

Táplálkozás

Egy egész iparág foglalkozik olyan termékek eladásával, amelyek azt ígérik, hogy jobban futhatunk és gyorsabban regenerálódhatunk tőlük. A valóság az, hogy a legtöbb szabadidős futó számára az egészséges étrend betartása és a megfelelő hidratáció elegendő.

A futás kiváló sport azok számára, akik szeretnék megőrizni, vagy továbbfejleszteni erőnlétüket, ugyanis viszonylag kis anyagi ráfordítással belekezdhetünk. Nem kell azon sem gondolkodnunk, hogy vajon van-e a közelünkben megfelelő futópálya vagy fedett sportcentrum, ugyanis a legtöbb Magyarországi város utcáin találunk olyan helyet, ahol biztonságosan sportolhatunk.




Kapcsolódó bejegyzések
Életmód

Kollagén hatása az ízületekre

3 perc olvasás
A kollagén fogyasztása nemcsak a bőrünkre hathat pozitívan, a kollagén hatása az ízületekre, ínakra, porcokra, csontokra is kiemelkedő lehet. Ezt a fehérjét…
Életmód

Ránctalanítás műtéti beavatkozás nélkül – ez lehetséges?

2 perc olvasás
A ráncfelvarrás sokak életében egyet jelent az elkerülhetetlennel, vagy éppen azzal a rémálommal, amit soha nem akarnának a magukénak tudni. Akkor inkább…
ÉletmódSzínes

Alig várod a nyarat? Készülj fel rá már most!

2 perc olvasás
Bár a naptár szerint még jó sokat kell aludni a várva várt nyaralásig vagy a strand kellékek indokolt előkerüléséig, te mégis sóhajtozva…
Légy tagja az elit klubnak!

Értesülj elsők között a legújabb bejegyzéseinkről!