DivatÉletmód

A social media áldásos és áldatlan hatásai – 1. rész: „applikált külső”

6 perc olvasás

Egyre több tanulmány és kutatás lát napvilágot a tekintetben, hogy mennyire vagyunk közösségi média fogyasztók: akár már egészen kicsi korunktól kezdve a sok esetben bizonytalansággal teli serdülőkoron át a felnőttkorig, mely szintén gyakran nem kevés önmagával elégedetlen, a külseje miatt akár depresszióval is küzdő nőt jelent. Főleg az Instagram jelent ebben az értelemben kockázatot, nem is keveset.

A régi idők valósága a fotókon is

Hol van már az a szelfi előtti idő, amikor még filmre fotóztunk, és ha rajta szerettünk volna lenni egy fényképen, akkor megkértünk valakit, hogy kattintsa el a masinát! Aztán a képek előhívása után szembesültünk azzal, hogy a 24 kockányi emlék között mennyi csukott szemű, bemozdult, elmosódott pillanatot sikerült lencsevégre kapni. Hol voltak még akkor a filterek, a mindenki számára hozzáférhető egyszerűbb vagy komolyabb, a fénykép manipulálására alkalmas programok!

És a közösségi oldalak, ahol mindenki szó szerint a legjobb – legtökéletesebbre korrigált – arcát, sőt az alakját mutathatja. Vajon mennyire tesz jót nekünk, ha nem a valóságot mutatjuk meg és követjük a világhálón?

Ideális külső – de vajon kinek a szemében?

Persze, amióta világ a világ, a nők többségét mindig is foglalkoztatta a lehető legideálisabb külső elérése, az adott kor nőideáljainak paramétereit és persze az aktuális divatot figyelembe véve. Viszont, ami soha nem megy ki a divatból, az az egészség és az ennek megfelelő küllem. Még akkor is, ha vannak olyan férfiak, akik a kifutón szereplő modellek alakjára voksolnak, vagy akikből a felmérések szerint még több van: a nőies, itt-ott kis puhasággal megáldott külsőre szavazók.

Ám a nőket nem csupán ez motiválja, hiszen egy saját maguknak elképzelt ideál lehet ettől eltérő is, lehet bizony zörgő csontú is az áhított alak, de lehet a végletekig kidolgozott, csupaizom megjelenés is. Az elképzelt külső eléréséhez manapság már nem csupán magazinokban található megszámlálhatatlanul sok inspiráció, hanem a közösségi média felületein is.

Csupa csalás és ámítás

A görgetés során az ember hajlamos megfeledkezni azokról az eszközökről, szűrőkről, melyeket némely kedvenc influenszerei használnak, és azt hiheti, hogy az a csodás alak, a hibátlan bőr, a hófehér fogak, a csillogó haj, stb. minden esetben a valóságot tükrözi. Ugyanez fordítva is, amikor ő maga alkalmazza mindazt, amitől saját magát a legelőnyösebb külsővel látja és láttatja. Itt jön a kérdés: mennyire tisztességes ez vajon másokkal szemben, mert voltaképpen eltorzítjuk a valóságot? Kinek jó ez? Kit csapunk be? Bizony, magunkat is és a másik felet is.

Íme egy remek videó, mely nagyon találóan bemutatja ezeket a csalásokat:

Nem egy fiú, férfi nyilatkozott már úgy, hogy a képen gyönyörű sminkben pompázó lánnyal, nővel való találkozás, sőt, egy uszodába, szaunába tervezett randi – smink nélkül – mekkora csalódást jelentett! Vagy a megfelelő szögből irányított szelfi mennyi felesleget levarázsolt a viselőjéről!
Félreértés ne essék, nem arról van szó, hogy innentől kezdve ne törődjünk azzal, hogy hogyan mutatunk a fényképezőgép vagy a kamera előtt, de maradjunk meg inkább valóságosnak.

Alakul az alakod?

Nemrégiben egy felmérés megdöbbentő eredménye szerint az Instagramon megszaporodtak azok a véleményvezérek, akik szinte(?) propagálják az amúgy is állandó problémaként fennálló testképzavarokat és az ezek elérését felgyorsító tiltott étrendkiegészítőket.

Számos fiatal nő, sőt kamasz lány is ismeri már azokat a hashtageket, melyek beazonosítják az ártalmas és illegális termékeket és módszereket. Ezek egy részét az Instagram már betiltotta. De nem meglepő, ha azt mondjuk, hogy a kiskapukat megtalálva az adott cégek újabb és újabb címkék alá rejtik a nem engedélyezett lehetőségeket. És akkor még nem beszéltünk a plasztikai sebészekről, akiknek a véleményvezérekkel karöltve, sőt, összefogva sajnos szintén fontos szerepe van abban, hogy egyre többen lesznek olyanok, akiknek negatív testképe alakul ki, illetve a más meglévő ezzel kapcsolatos depressziója még jobban felerősödik.

És lehet ezt még fokozni? A pandémiának sikerült…

Sajnos a világjárvány következtében a sok esetben négy fal közé szorult életvitel csak még jobban fokozta az amúgy is mozgásszegény életmódot. Ez bizony igen sok magyart érint. Aki azt megelőzően is ügyelt a rendszeres testmozgásra, az továbbra megtalálta a módját ennek. Így az aktív életmód hívei például otthoni edzéssel, futással igyekeztek pótolni a megszokott az aktivitást. De nem vitatható, hogy a bezártság okán a rengeteg home office munkavégzésre váltó dolgozó lényegesebb kevesebb kilométert gyűjthetett össze a lábában a nap végére. Ez már önmagában lényegesen csekélyebb mennyiségű napi mozgást jelent.

Egy világszerte folytatott, étkezési zavarokra vonatkozó kutatás azt is kimutatta, hogy amióta a járvány felütötte a fejét, szinte duplájára nőtt azoknak a tiniknek a száma, akik nem reálisan látják a testüket. És ezt nem csupán a felmérés, hanem az ezzel kapcsolatos kétségbeesett segélyhívások száma is bizonyítja. Ahogyan a plasztikai sebészeket felkeresők – elsősorban nők – száma is.

A Wall Street Journal állítólag megszerezte annak a titkos dokumentumnak a részleteit, mely feltárta, hogy az Instagramnak fontos szerepe van ebben. A serdülőkorú lányok csaknem egyharmada nem reálisan, kifejezetten negatívan ítéli meg a külsejét, a testalkatát. És ami még aggasztóbb, átlagban a tizedrészüknek ennek okán az öngyilkosság is megfordult már a fejében.

Egy másik kutatásnak a tükrében arra is fény derült, hogy elsősorban az anorexia esetében megfigyelhető egyfajta életkorbeli csúszás is. Míg korábban a legfiatalabb páciensek 13-14 évesek voltak a gyermekpszichiátriai osztályokon, manapság nem ritka, hogy 9-10 esztendős kislányok, sőt kisfiúk is odakerülnek ezen panaszokkal.

Nyilvánvaló, hogy ezek mellett a tények mellett nem mehetünk el szó nélkül. Szülőként is meg kell tennünk mindazt, ami tőlünk telhető. Növeljük gyermekeink önbecsülését, beszélgessünk velük erről a témáról, netán, ha már megtörtént a baj, akkor tájékozódjunk, hogy merre induljunk. Többek között erről is szólnak majd sorozatunk következő részei, de mutatunk pozitív példákat is. Ezek erősíthetik a fiatalok és a kevésbé fiatalok önbizalmát, önelfogadását, egészséges énképét, akik megmutatják, hogy így is lehet.

Sok olyan edző és táplálkozási szakértő is van, akik azt a nemes célt tűzték ki maguk elé, hogy segítsenek másoknak. Mégpedig abban, hogy az áhított egészséges testsúlyt és kinézetet elérjék és szinten tartsák. És vannak olyan prémium minőségű táplálékkiegészítők is, melyekben megbízhatunk és támogatják is törekvéseinket az elérni kívánt alak illetve testsúly tekintetében.




Kapcsolódó bejegyzések
Divat

Színes női cipők tavaszra és nyárra – hogyan viselheted ezeket a legstílusosabban?

3 perc olvasás
A tavaszi és a nyári szezon tökéletes alkalmat biztosít arra, hogy bátrabban játsszunk a színekkel, így gardróbunk szürke és fekete dominanciáját felválthatják…
Divat

Apró változtatás, hatalmas megújulás

4 perc olvasás
A férfi divatról elterjedt közhiedelem, hogy jóval egyszerűbb és letisztultabb mind forma világában, színeiben mind pedig a felhasznált anyagok tekintetében. Nem beszélve…
Divat

Divatosan az irodában – elvárások és egyéniségünk

3 perc olvasás
Kiskosztüm magassarkúval vagy farmer és tornacipő? Az irodai öltözékünk kiválasztásakor nemcsak azt kell mérlegelnünk, mi illeszkedik saját stílusunkhoz, hanem azt is, öltözékünknek…
Légy tagja az elit klubnak!

Értesülj elsők között a legújabb bejegyzéseinkről!