Gasztro

Ezért fogyassz te is minél több kelkáposztát – frankfurti leves recepttel

2 perc olvasás

Ez a leveles zöldség kifejezetten ajánlott diétázóknak és vegetáriánusoknak, de nem csak ezért hasznos.

Hogyan válasszuk ki a megfelelőt?

Mint általában a leveles zöldségek esetében, ezúttal is kemény fejet keressünk, egészséges levelekkel. A levelek színe nem meghatározó különösebben, a zöld különféle árnyalataiban pompázhat. A súlyára is érdemes odafigyelni: ha a nagyságához képest csekélynek tűnik a tömege, akkor inkább válasszunk másikat. A frissesség e tekintetben is nagyon lényeges, hiszen az idő elteltével a tápértéke csökken.

Miért fogyasszuk gyakran?

A kelkáposzta kalóriatartalma alacsony, ugyanakkor rostokban, folsavban és vitaminokban gazdag, például C-vitaminban, B-vitaminban, és E-vitaminban. A csontritkulás megelőzésében is aktív szerepe lehet magas kalciumtartalmánál fogva. Az állandó vérszegénységgel küzdőknek is kifejezetten jót tesz a benne lévő klorofillnak köszönhetően, melynek a vérképzésben van akítv szerepe. Könnyíti az emésztést és a bélműködést is.

Milyen formában tálaljuk?

Leginkább eginkább főzve vagy párolva fogyasszuk, de akár nyers saláta is készülhet belőle. Legelterjedtebbek a rakott ételek, a főzelék, de a vasárnapi húslevesbe téve is kiváló, és nem csak ízesítés gyanánt. Vagy mondjuk frankfurti leves formájában, mely az egyik kedvencünk lehet.

Hozzávalók

Kb. 1 kg kelkáposzta
4 db virsli
2 gerezd fokhagyma
1 db vöröshagyma
egy nagy pohár tejföl
só, pirospaprika, majoranna ízlés szerint
olaj tetszés szerint a rántáshoz
kb. 1,5 kanál liszt

Elkészítés

Tisztítsd meg a káposztát a felső rétegtől, és darabokra vágva a virslivel együtt tedd fel főni. Add hozzá a hagymákat is és ízlés szerint sózd meg. Nem kell sok idő, hamar megpuhul, ezután vedd le a tűzről. Készíts világos színű rántást, szórd meg kevés pirospaprikával, öntsd fel kevés vízzel és a tejföllel, majd add a leveshez. Hagyd, hogy rottyanjon egyet a tűzön, és már kész is.

[custom-related-posts title=”Olvastad már?” none_text=”None found” order_by=”title” order=”ASC”]




Kapcsolódó bejegyzések
Gasztro

A híres-neves frankfurti leves - Variációk egy témára

3 perc olvasás
Igazán laktató levest tálalunk most fel, ráadásul több különböző köntösben. A változást jelentheti valamilyen hozzávaló, de akár az elkészítés módja is, akár…
ÉletmódGasztro

Vasbor készítése házilag

4 perc olvasás
A vashiány  – főleg, mi nők – tudjuk, hogy mennyire fontos, minden életkorban. Vannak, akik egész életükön át küzdenek a vele. A…
ÉletmódGasztro

Rózsás és alakbarát – ez a karfiol

5 perc olvasás
Nem lehet eléggé hangsúlyozni a keresztesvirágú zöldségekfontosságát az étrendünkben, ide tartozik többek közt a karfiol is. Jellegzetes illata és esetleges emésztésre gyakorolt…
Légy tagja az elit klubnak!

Értesülj elsők között a legújabb bejegyzéseinkről!