Életmód

Száz emberből 87 elégedetlen a testsúlyával – te is köztük vagy? A túlsúlyról.

3 perc olvasás
Fotó: Origo

Száz emberből 87 elégedetlen a testsúlyával, az emberek többsége pedig rosszul ítéli meg azt – derült ki egy reprezentatív kutatásból. Egyre több ember túlsúlyos.

A felmérés szerint a megkérdezettek 39 százaléka úgy nyilatkozott, csak néhány kiló felesleggel küzd, 24 százaléka normális testsúlyúnak tartotta magát, 6 százaléka pedig kifejezetten soványnak. A testtömegindex alapján ugyanakkor csak a résztvevők 2 százaléka volt sovány, a normális súlykategóriába pedig 36 százalékuk esett. Emellett a válaszadók 13 százaléka tartotta elhízottnak magát, a testtömegindex szerint viszont a résztvevők 34 százaléka túlsúlyos, 28 százaléka pedig valamilyen mértékben elhízott volt.

A férfiaknál átlagosan 39, míg a nőknél 43 éves korukban mutat legtöbbet a mérleg, a férfiak esetében ez átlagosan 93, a nőknél 80 kilogrammot jelent.

[custom-related-posts title=”Néhány tipp!” none_text=”None found” order_by=”title” order=”ASC”]

A válaszadók mintegy ötöde érzi a súlyfelesleg miatt kialakuló egészségügyi problémák hátráltató hatását, négy százalékuk szerint az egészségkárosodásuk már tartósnak is tekinthető. A résztvevők 40 százalékának már az is megfordult a fejében, hogy elhízása betegség, amelyet gyógyítani kell, csaknem 30 százalékuk azt mondta, hiába mozognak és figyelnek oda az életmódjukra, semmi sem működik. A legtöbben mégis azt gondolják, hogy a túlsúlyos saját hibája, akaratgyengesége, hogy képtelen lefogyni.

Fogyni szeretnél? Számít az is, hogy a nap folyamán mikor, mennyit eszel!

A felmérésből az is kiderült, hogy tízből négyen már legalább négyszer elkezdtek fogyókúrázni.

Milyen napi problémákkal küzdenek a túlsúlyos emberek?

  1. A túlsúly megviseli az egészséget
    Az első és legnyilvánvalóbb küzdelem a túlsúlyossággal kapcsolatban az egészségre gyakorolt hatása. A túlsúly megterheli a szívet, a tüdőt és az ízületeket, illetve olyan súlyos egészségügyi problémákhoz vezethet, mint a cukorbetegség, a magas vérnyomás és az alvási apnoe.
  2. Nehéz megtalálni a megfelelő ruhákat
    A túlsúly másik napi küzdelme a jól illeszkedő és jól kinéző ruhák megtalálása. A legtöbb üzletben nincs széles méretválaszték, így nehéz lehet olyan ruhákat találni, amelyek kényelmesen illeszkednek és hízelegnek az alaknak. Ha találunk is megfelelő ruhákat, azok gyakran többe kerülnek, mint a kisebb méretű hasonló darabok.
  3. Könnyebben elfáradsz, ha túlsúlyos vagy
    A túlsúly másik küzdelme, hogy könnyebben elfáradsz. Több energiát igényel a tested mozgatása, ha több súlyt cipelsz magaddal, ezért előfordulhat, hogy könnyebben fáradsz el, vagy a nap végére kimerültnek érzed magad.
  4. Az emberek másképp bánhatnak veled
    Sajnos sokan másképp bánnak azokkal, akik túlsúlyosak, mint azokkal, akik nem. Az emberek feltételezésekkel élhetnek az Ön életmódjáról vagy étkezési szokásairól, vagy megbámulhatják, illetve megjegyzéseket tehetnek a megjelenésre. Ez nagyon frusztráló lehet, és megnehezítheti, hogy jól érezze magát társasági helyzetekben.
  5. Öntudatosnak érezheti magát
    Végül, a túlsúlyosság egyik legnagyobb küzdelme az, hogy önbizalomhiányosnak érzed magad a megjelenéseddel kapcsolatban. Úgy érezheted, hogy mások elítélnek, vagy hogy nem illessz bele a környezetbe. Ez alacsony önbecsüléshez és depresszióhoz vezethet. A testsúly NEM változtat a lélek szépségén!

túlsúlyos




Kapcsolódó bejegyzések
Életmód

Kollagén hatása az ízületekre

3 perc olvasás
A kollagén fogyasztása nemcsak a bőrünkre hathat pozitívan, a kollagén hatása az ízületekre, ínakra, porcokra, csontokra is kiemelkedő lehet. Ezt a fehérjét…
Életmód

Ránctalanítás műtéti beavatkozás nélkül – ez lehetséges?

2 perc olvasás
A ráncfelvarrás sokak életében egyet jelent az elkerülhetetlennel, vagy éppen azzal a rémálommal, amit soha nem akarnának a magukénak tudni. Akkor inkább…
ÉletmódSzínes

Alig várod a nyarat? Készülj fel rá már most!

2 perc olvasás
Bár a naptár szerint még jó sokat kell aludni a várva várt nyaralásig vagy a strand kellékek indokolt előkerüléséig, te mégis sóhajtozva…
Légy tagja az elit klubnak!

Értesülj elsők között a legújabb bejegyzéseinkről!